GeoPraksis

Arbeidslivsrelevans i geovitenskap

Avdekking av havbunnens mysterier: Min praksis hos Argeo

Skrevet av Fredrik Haugland

Jeg har hatt to ukers praksisperiode hos firma Argeo. Gjennom samarbeid med UIT i faget GEO-2013 og Argeo.

Praksisen gikk over to uker, og jeg jobbet med seismiske profiler den første uken, og fokuserte på kartlegging av havbunn i uke 2.

Hos Argeo har det blitt innsamlet data fra havbunnen med hjelp av autonome fartøy. Noe som gjør det mulig å lettere tolke hva som befinner seg på eller i havbunnen. Jeg har tolket profiler og havbunnskart for deres arbeid.

Allerede før min første uke hos bedriften fikk jeg flere artikler og bøker med informasjon om hva de jobber med og teknologien de bruker. Dette var bra læring som vi ikke hadde gått inn i detalj om så langt i studiet og gjorde det mulig for meg å forstå enda bedre hva de arbeider med.

 

Jeg gjorde sporing av havbunnen. Disse hadde blitt tatt med SBP (sub-bottom profiler) som er lydpulser med frekvens på 8200Hz som er styrt mot havbunnen. Disse signalene kan ikke gå dypt, men gir høyoppløste seismiske profiler.

 

Profilene var generelt ganske flate, men noen hadde ikke høydeforskjell på mer enn en meter, men ved noen lokaliteter var det mer kompleks topografi med høyere skråninsgradient.  Programmet hadde allerede en ferdigstilt linje for det øverste laget, men denne kunne ofte være avbrutt eller være ved feil lag - og det var derfor det var viktig å gå igjennom disse datasettene for prosjektene deres.

Kingdom Geology tilbyr et helhetlig tolkningsrammeverk designet for å nøyaktig og effektivt analysere seismiske data. Dette muliggjør en grundig avdekking av de strukturelle og stratigrafiske nyansene til de underjordiske reservoarer, samt bistår i planleggingen av hvor man bør rette fokus mot framtidige muligheter. Mitt arbeid bestod av å utføre blant annet kvalitetskontroll.

Figur 1: Viser 1/30000 av en av profilene. Den grønne streken er den digitaliserte havbunns-reflektoren som skal legges inn i hele profilområdet. 

I uke 2 av praksisen hadde de et nytt prosjekt på gang som handlet om å tolke havbunnsoverflaten. Det ble gjort gjennom MBEs (Multibeam echosounder) som utstråler akustiske bølger i en vifteaktig form fra sin senderenhet.

 

Prosessen hvor lydbølgene reflekteres tilbake fra havbunnen til mottakeren, benyttes for å fastsette dybden av vannet. MBEs skiller seg fra andre sonarer og ekkolodd ved å anvende stråleformingsteknikker for å hente ut informasjon om retningen til de returnerende lydbølgene, noe som gjør det mulig å generere et omfattende sett med dybdedata fra et enkelt signal.

 

Dette ble gjort i henhold til SSDM-IOGP standard som er tekniske veiledningsnotater som beskriver hvordan man lagrer og håndterer datasett basert på havbunn. 

 

For at dette skal skje, så er det viktig å vite hvordan havbunnen ser ut for å finne det mest gunstige området. Det var mye elongerte havbunns-forsenkninger i forbindelse med forkastninger, men også en gjørmevulkan. Disse måtte markeres i kartet og lagres med en kode så de enkelt kunne identifiseres senere for å vite hva slags formasjoner som er i områdene Dette er SSDM-IOGP koder.

Bilde 2: En liten del av områdene som ble gjennomgått. På skjermen til venstre er noen områder med pockmarks og depresjoner markert. Skjermen til høyre viser kodene som brukes for å designe alle kjennetegnene på kartet til en formasjon. 

De ansatte i Argeo var veldig hyggelige og det var enkelt å spørre om hjelp når det trengtes. Arbeidstiden hadde de gjort veldig fleksibelt for meg, og jeg opplevde god veiledning under hele praksistiden. Jeg følte meg godt inkludert og ivaretatt under min praksisperiode og kan anbefale Argeo videre til nye studenter som ser etter en god, stabil praksisarbeidsgiver.