GeoPraksis

Arbeidslivsrelevans i geovitenskap

En varierende og spennende hverdag hos geoavdeling i Troms fylkeskommune

Praksis hos Troms fylkeskommune teknisk seksjon v/geofag

Skrevet av Håvar Martinussen

Jeg og en medstudent er i disse to ukene i praksis hos geoavdelingen i Troms fylkeskommune. Praksisperioden er noe jeg har sett frem til nettopp for å få et innblikk i arbeidslivet innenfor et interessant fagområde. Her får vi tatt del i en varierende og spontan arbeidshverdag hvor ingen dager er like eller kjedelige.  

Segla på Senja i bakgrunnen. 

Geoavdelingen sine ansvarsområder er delt inn i tre hovedgrupper. Geologi, geoteknikk og skred. Innenfor geologikategorien jobber de med bergskjæringer, tuneller og fjellsikring. Geoteknikk dreier seg om grunnundersøkelser, fyllinger og fundamenteringer. Innenfor skred jobbes det med skredkontroll og skredvarslingsanlegg, skredsikringstiltak og beredskap/varsling. I vinter/vår sesong dreier mye av arbeidet seg om snøskred.

Den første uken følger vi veilederne våre som holder et kurs for entreprenører angående skred og varsling på vei. «Håndtering av skred og flom». Kurset er i Harstad så vi reiser dit tirsdag og tilbake onsdag. Vi deltar også på kurset og hjelper noe til ved de praktiske delene når det gjelder bruk av skredutstyr.

I min periode hos TFK tar vi del i arbeid rundt skred og skredvarsling rettet mot varslingsanlegget som driftes i

Grøtfjorden. Her driftes ti skredtårn hvor det gjennom vinteren gjennomføres jevnlig snøskredkontroll. Da stenges veien i en kortere periode og kontrollerte skred utløses. I tillegg til skredtårnene er det også satt opp en radar som overvåker skredaktiviteten. For å ha kjennskap til snødekket går vi en av dagene en observasjonstur i området rundt varslingsanlegget og gjennomfører stabilitetstester i snøen. Strekningen langs grøtfjorden varsles og observeres daglig i vinterhalvåret. En av dagene deltar vi i varslingsprosessen med skredvakten denne uken.

Den siste praksisuken jobber vi med en oppgave i GIS (geographic information system) hvor vi kartlegger områder med faresoner for marine avsetninger og kvikkleire langs fylkesveiene i Troms. Kartet skal kunne brukes av geologer og entreprenører for å få oversikt under prosjekter og ha kjennskap til hvor grunnen eventuelt kan være utrygg.  

Samme uken er vi også en tur til Finnsnes hvor en av geologene i Fylkeskommunen har kontor.  Her får vi opplæring i droneflygning, vi får også prøve oss litt selv. Vi tar bilder av skredløp og områder hvor det planlegges ytterligere sikringstiltak langs fylkesvei. På tilbaketuren svinger vi innom Fjordgård på Senja hvor en av Norges største fangvoller nylig ble etablert.

Ca. 500 meter lang og 14 meter høy fangvoll. Norges største gabionmur. 

Praksisoppholdet er til nå veldig lærerik og en morsom opplevelse. Det er spesielt interessant å se hvor tett skredhendelser blir fulgt opp og hvordan enkelte utsatte strekninger overvåkes. Gøy å se relevansen fra fag jeg har hatt i løpet av studie og hvordan kunnskapen jeg har opparbeidet meg gjennom disse fagene kom til god nytte.