Hverdagen som forsker på UiT
Av Marcus Myrvoll, Bachelor student
Til nå har jeg jobbet i 2 av 3 uker i praksis som forsker på UiT i min praksisperiode. Jeg har jobbet med min medstudent Odin, men vi jobbet på forskjellige områder rundt Svalbard. Vi har blitt fulgt opp av vår veileder Andreia Plaza-Faverola. I løpet av disse 2 ukene har jeg fått en liten smakebit på hvordan hverdagen som en forsker på UiT kan være.
Hva gjør egentlig en forsker?
En forsker jobber med mye forskjellig basert på hvilket felt man jobber innenfor. Jeg og Odin jobbet med seismisk prosessering, men selv om man jobber innenfor forskjellige fagfelt er en hverdag til en forsker ganske likt. Vi var ikke i felt/ekskursjon, fordi vi hadde fått ferdige datasett, men forskere drar også ut i felt for å samle inn informasjon og data.
Jeg og Odin er de første som har vært på praksis som forsker innen geofysikk på UiT, og oppgaven vi fikk som forsker var å jobbe med seismisk prosessering ved hjelp av et program som heter RadExPro. Denne jobben er det ikke mange som gjør på universitetene i Norge, men blir heller gjort av geofysiske selskaper. Målet vært var å produsere en god avbildning av undergrunnen på Svalbards kontinentale marginer, og med denne tolke jord dynamiske systemer samt væske i sedimenter og metan utslipp. Med RadExPro kunne vi teste forskjellige parametere for migrasjon og zero-offset De-multiple, og da lage best mulig avbildning av området vi skulle undersøke.
Jeg jobbet med Hinlopen slide på den nordlige Svalbard marginen og første uken gikk ut på migrasjon av den seismiske avbildningen. Dette gjorde jeg med å teste forskjellige hastigheter. Og andre uken jobbet jeg med å fjerne multipler fra avbildningen, med hjelp fra en modul som het zero-offset De-multiple.
Det med at vi var de første til å jobbe innenfor forskning i geopraksis ga innblikk i hvordan hverdagen var som en forsker. For eksempel måtte jeg kontakte de som lagde RadExPro for å finne ut hvordan man skulle få fikset en feil jeg fikk i programmet. Jeg fikk og vite av veileder at dette er noe man ofte må gjøre innenfor forskning når man møter på problemer, så det var gøy å prøve selv.
Hverdagene var fine og rolige hvor vi møtte opp på jobb og fikk vite hva vi skulle gjøre, etter dette jobbet man i eget tempo og kunne kontakte vår hyggelige veileder om det var noe.
Når det gjelder kompetanse rundt forskningen vi skulle utføre, hjalp det å ha faglig bakgrunn innenfor geologi. På grunn av at jeg kunne generelt om seismikk hjalp det meg å lettere forstå og sette meg inn i det vi skulle gjøre og håndtere programmet vi jobbet med.
Man følte at man var til hjelp når man endelig klarte å forstå hvordan programmet funket og at man klarte å få resultater som man vet kan bli brukt senere når andre skal jobbe med RadExPro.
Selv om jeg og Odin var de første til å prøve geopraksis som forsker på UiT vil jeg si at det var vellykket. Det har bare møtt med hyggelige folk og det har vært gøy oppleve hvordan hverdagene til en forsker er.
Til slutt vil jeg si at jeg ser frem til den siste uken i praksis som forsker på UiT.