GeoPraksis

Arbeidslivsrelevans i geovitenskap

Praksis hos Oljedirektoratet

Mitt navn er Karoline, jeg er på siste semester i bachelor i geologi. Dette semesteret har vi
hatt mulighet til å ta valgfaget Geopraksis, og være utplassert i bedrift. Jeg opplever at
denne muligheten har vært svært givende da praksis bidrar til et godt innblikk i hvordan den
geologiske kompetansen vi tilegner oss iløpet av studiet faktisk anvendes i arbeidslivet.
Jeg og en medstudent har vært så heldig å fått utplassering i Oljedirektoratet i Harstad.

Oljedirektoratet er et statlig fagdirektorat og forvaltningsorgan under Olje- og energidepartementet. Deres formål er å ressursforvalte og sikre størst mulig verdi for samfunnet fra norsk sokkel på en effektiv og forsvarlig måte. Dette innebærer bl.a. olje og gass, havbunnsmineraler og CO2-lagring. Viktige faktorer i Oljedirektoratets arbeid er dermed bl.a. å vite om og kartlegge alle ressurser på norsk sokkel og videre utføre lønnsomhetsberegning, faglig rådgivning for Olje- og energidepartementet, lisensforvalting og helhetlig oppfølging av petroleumsnæringen, datatilgjengelighet, samt faktaformidling om næringen ut til samfunnet. Oljedirektoratet driver dermed et mangfoldig arbeid, med mange aspekter.

I tillegg til kartlegging av olje og gass, arbeider Oljedirektoratet med å kartlegge områder som egner seg til langvarig og sikker lagring av CO2. Ifølge FNs klimapanel er CO2-håndtering et sentralt tiltak i arbeidet med å redusere verdens klimautslipp, noe som gjør ODs arbeid innen CO2-lagring sentralt innen bærekraft. Videre jobber OD med å kartlegge forekomster av havbunnsmineraler på norsk sokkel. Alle ressurser OD forvalter og kartlegger er direkte tilknyttet geologiske prosesser, noe som gjør at geologisk kompetanse står sentralt i ODs arbeid.

I løpet av de to ukene vi har vært i praksis har vi både jobbet med individuelt arbeid og deltatt på et utvalg møter og foredrag med de ansatte. Vi har bl.a. jobbet med seismisk tolkning og fått en innføring i Petrel, som er et mye brukt tolkningsprogram innen petroleumsnæringen. Her har vi kartlagt stratigrafiske enheter i Barentshavet, og videre sett på indikasjoner som benyttes i leting etter olje- og gassfeller.

Videre har vi fått være med på foredrag og møter med de ansatte og virkelig fått et helhetlig innblikk i de sammensatte arbeidsoppgavene OD jobber med. Vi har bl.a. fått et innblikk i ODs arbeidsprosess under konsesjonsrunder, og alle arbeidsfasene fra mottak og behandling av næringens søknader, frem til utdeling av utvinningstillatelser. Vi har fått følge generalprøven til et dagskurs OD arrangerer for olje- og gassnæringen som omhandler ODs arbeidsprosess. Dette ga oss et detaljert innsyn i prosessen fra tildeling av utvinningstillatelser, oppfølging, og frem til avslutning av utvinningsdrift. Vi har også fått være med på foredrag om nye teorier og forskning. 

Gjennom praksistiden har vi virkelig fått et helhetlig dypdykk i de varierte arbeidsoppgavene som gjøres i Oljedirektoratet, og viktigheten av geologisk kompetanse i arbeidet deres. Som studenter i en akademisk hverdag kan det av og til oppleves som utfordrende å se direkte sammenheng mellom den teoretiske kompetansen vi tilegner oss, og hvordan denne kompetansen anvendes i arbeidslivet. Denne muligheten for praksis har for meg vært svært givende, og har virkelig forsterket min følelse av arbeidsrelevans. Jeg sitter igjen med mye god lærdom, kunnskap, og opplevelser, i tillegg til en økt interesse innen fagfeltet.