GeoPraksis

Arbeidslivsrelevans i geovitenskap

Jobbe med å utforske havbunnen

Geopraksis hos Argeo

I min praksisperiode har jeg vært så heldig å få avdekke noe av havbunnens hemmeligheter hos Argeo. Gjennom bruk av høyteknologiske autonome fartøy så blir det innhentet data av havbunnen og dens sedimentlag ved bruk av seismikk. De seismiske profilene man får ut er av høy oppløsning noe som gjør tolkningsjobben av havbunnen lettere.

Argeo sin rolle i samfunnet er å tilby undersøkelser og inspeksjon av havområder for sektorer innen olje og gass, fornybar energi, offshore-installasjoner og marine materialer. Mål og visjonen deres er å transformere industrien for havundersøkelse og inspeksjon av kabler eller rør på havbunn ved å bruke autonome undervanns- og overflatefartøy samt unik sensorteknologi og bildebehandlingsteknologi for å øke effektiviteten og kvaliteten betydelig, samtidig som man reduserer CO2-avtrykket til industrien.

For å redusere CO2-avtrykket så blir innhentingen av data gjort av forhåndsprogrammerte båter som ikke krever personell om bord og gjør at innhentingsprossessen skjer på en mer effektiv måte som begrenser unødvendig utslipp av CO2.

I denne bedriften er det viktig med geologisk kompetanse for å kunne gi en tolkning av hva seismikken viser, og hva man vil forvente å se i området. Man må vite hva man skal se etter når man tolker et seismisk profil og hva forskjellige former eller strukturer i profilet betyr. Geologisk kompetanse vil også være relevant med hvor man ønsker å gjøre de seismiske undersøkelsene for å få de profilene man ønsker og hvordan type seismikk som trengs for å gjøre forskjellige oppgaver. Det er viktig å vite hvor man vil trenge flere profiler og hvor det ikke er så viktig å hente seismiske profiler fra. Det vil spare både klima, kostnadene og tiden som blir brukt på det med godt forarbeid.

I min periode her så har jeg vært med å tolke seismiske profiler, lage digitale terreng modeller for lag i sedimentene og vært i møte med klient. I tolkningen så har jeg sett på over hundre profiler med seismikk i et program som heter Opendtect, for å identifisere hvor det finnes leirelag i sedimentpakken. For å markere et lag så må man trekke en linje i profilet som følger bunnpunktet til leira i dette tilfellet. Etter å ha gjort dette i mange av profilene kunne jeg interpolere dem sammen til et sammenhengende lag for å illustrere bedre størrelsen av leire laget. Tolket også hvor det var større steiner eller blokker på havbunnen. De fant jeg gjerne i leira ved å se på en terrengmodell av havbunnen og korrelerte det med hvordan det seismiske profilet så ut i det området. Har også jobbet i gis for å lage polygoner for hvor grunnfjellet var eksponert på havbunnen.

I starten fikk jeg opplæring i hvordan man skulle bruke opendtect til å tolke de seismiske profilene. Var fint og alltid ha noen jeg kunne spørre hvis jeg stod fast eller var usikker på en tolkning for å få inn et annet perspektiv. Følte jeg lærte mye av å se på mange forskjellige profiler for å se hvordan de kunne forandre seg med bare noen små forstyrrelser, som en fiskestim som beveget seg under båten når den skjøt ut seismikk. Geofysikk som jeg har hatt som fag på universitet hjalp meg på god vei med forståelsen av seismikken her.

Min bakgrunn i geologi har gjort at jeg har en bedre forståelse av hva som er sannsynlig å møte på i det området jeg arbeider med. Bakgrunnen min hjelper meg å forstå lettere hva som skyldes at lagdelingen forandrer seg og hva ulike amplituder i profilet betyr og hva det kan ha å si for mulige prosjekter i området.