GeoPraksis

Arbeidslivsrelevans i geovitenskap

En hverdag hos Equinor – fra brønndata til seismikk

Geopraksis hos Equinor avdeling Harstad.

Jeg og en medstudent har akkurat fullført vår andre praksisuke hos Equinor Harstad. Her har vi fått være en del av subsurface teamet som jobber med leting etter olje og gass i Barentshavet! Ukene vi har vært her har vi primært fulgt våre veiledere Olaf Thießen og Katrine Gotliebsen, som har gitt oss enn smakebit på hvordan de jobber. De første to ukene hos Equinor har definitivt vært spennende, og vi ser begge to frem til å komme tilbake for å lære mer om noen uker!

Skrevet av Isak Steffensen Krane.

Equinor er et internasjonalt energiselskap som har som mål å skape energi og verdier for fremtiden. Det er stadig et økende mål i selskapet om å redusere karbonavtrykket og øke produksjonen av fornybar energi. Dette er en omstilling som krever både tid og innsats.  Equinor har som mål at olje- og gassproduksjonen skal bli mer CO2-effektiv, og at energiproduksjonen oppnår netto nullutslipp innen 2050. Omstillingen innebærer blant annet økt fokus på CO2-lagring i gamle brønner, samt å gjøre produksjonen av olje og gass mer effektiv. Dette innebærer blant annet mer og mer elektrifisering, også ute på riggene der det brukes fornybar energi for å få et mindre CO2-avtrykk. Det vil naturligvis være enkelte sektorer i selskapet der dette kan implementeres bedre enn andre steder, men det er det helhetlige og store bildet som er det viktigste for Equinor, og dette er godt kommunisert utover i selskapet.

   

Omstillingen i Equinor krever uten tvil geologisk kompetanse i tiden som kommer, både i et kortsiktig og langsiktig perspektiv. Spekteret av arbeidsoppgaver i selskapet er svært bredt, og selv om Equinor på sikt ønsker å bli en nullutslippsbedrift vil denne kompetansen være sårt trengt. Det er ingen tvil om at olje- og gassnæringen er en bransje med større svingninger enn andre, men det store mangfoldet innad i selskapet gjør det enklere for Equinor å flytte kompetanse dit det trengs til enhver tid. Dette er en enorm styrke i seg selv, og den totale mengden geologisk kompetanse som trengs vil derfor nå, og i framtiden, være en kritisk del av Equinors plan mot å bli et mer og mer bærekraftig selskap.

De to ukene vi har vært hos Equinor har vi fått være med på mye forskjellig. Den første uken jobbet vi primært med brønner og brønndata. Vi gjorde et lite dypdykk i fem brønner hver, der jeg så på Johan Castberg-feltet. Her brukte vi loggdata og brønndata fra blant annet oljedirektoratet til å finne ut om det ble gjort olje- og gassfunn eller ikke, og evt. på hvilke dyp. Videre så vi på tykkelser av forekomstene, hvilke bergarter de består av, samt hvilke formasjoner i berggrunnen det ble gjort funn i. Informasjonen vi fant brukte vi til å lage en grov brønnkorrelasjon for å sammenligne funnene for de ulike brønnene.

En del av formålet med å se på brønndataene var å få en bedre forståelse for kildebergartene i Barentshavet.
I tillegg til å se på data fikk vi flere møter med veilederne våre der vi så nærmere på noe av geokjemien som ligger til grunn for kildebergartene i området. Vi fikk også være med på et seminar om geologien i Harstad kommune, noe som var både spennende og lærerikt!                           

I den andre praksisuken brukte vi primært Petrel, en programvare som brukes mye i lete- og produksjonssektoren i industrien. Her fikk vi prosjekter som bygde videre på den første praksisuken. Vi fikk nå prøve oss på blant annet tolkning av seismikk, samt hvordan man genererer ulike typer kart til ulike formål. Her brukte vi brønndata og seismisk tolkning til å se på faktiske brønnkorrelasjoner for de samme brønnene som vi lagde enkle korrelasjoner til den første uken. Det var svært interessant å se detaljene i korrelasjonene, og all den ulike informasjonen man kunne hente fra brønnene.

Bakgrunnen min fra bachelor-studiet har uten tvil kommet godt med i praksisukene hos Equinor. Dannelse av ulike bergarter og de mange prosessene som ligger bak er blant tingene som har gjort det lettere å løse, og ikke minst skjønne, det vi har jobbet med. Bergarters egenskaper når det kommer til porøsitet og permeabilitet er avgjørende for å kunne tolke brønndata og seismisk informasjon. Min bakgrunn har også hjulpet meg å forstå geokjemiske prosesser når vi så på kildebergarter i Barentshavet. En kjennskap til GIS gjorde det også svært mye enklere å lære seg å bruke og navigere Petrel, og kom godt med.

Jeg er takknemlig for å ha vært hos Equinor i praksis og fått kjærkommen arbeidserfaring, og ser frem til neste praksisopphold!