Kronprins Haakon i Nice: – Takk for engasjementet!

H.K.H. Kronprins Haakon takket studentene da han åpnet UiT-arrangementet Arctic Future Pathfinders under FNs havtoppmøte i Nice.

Fire personer står rundt en roll-up
Studentene Mathis Jacob Schulz (t.v.), Soraya Grigoriou Gratton og Yara Hannah Theresa Nieuwenhuis møtte H.K.H. Kronprins Haakon om bord på Statsraad Lehmkuhl. Foto: Karine Nigar Aarskog / UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver kommunikasjon
Publisert: 10.06.25 15:17 Oppdatert: 11.06.25 07:41
Arktis Hav Studentliv / Studier

UiT samlet i dag forskere, studenter, urfolk og internasjonale ledere for å diskutere hva som bør gjøres når klimaendringer og smeltende havis øker presset på naturen, lokalsamfunn og internasjonalt samarbeid

Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, åpnet med en sterk oppfordring til global handling for Arktis.

– Arktis må være en global prioritet. Vi trenger en helhetlig og inkluderende forvaltning av havene og Arktis, basert på vitenskap og urfolkskunnskap, sier Olsen.

Les også: Kronprins Haakon åpner UiT-arrangement i Nice

En global samtale

Arrangementet samlet flere internasjonale stemmer, inkludert representanter fra FN og forskere fra flere deler av verden. Assisterende generalsekretær i FNs Global Compact, Sanda Ojiambo, fremhever Arktis som en global indikator for klimaendringer.

Fire personer står på dekk og snakker sammen
UiT-studentene Yara Hannah Theresa Nieuwenhuis (t.v.), Soraya Grigoriou Gratton og Mathis Jacob Schulz i samtale med assisterende generalsekretær i FNs Global Compact, Sanda Ojiambo. Foto: Karine Nigar Aarskog / UiT

– Det som skjer i Arktis, påvirker hele verden. Vi må styrke samarbeidet mellom regjeringer, privat sektor, sivilsamfunn og akademia, sier Ojiambo.

Et unikt studentkurs

Også den kommende seilasen med Statsraad Lehmkuhl gjennom Nordvestpassasjen i august og september ble presentert på dagens arrangement. Seilasen er koblet til det nasjonale forskningsprosjektet Polhavet 2050, og det er med til sammen 120 studenter fra 18 nasjoner.

Studentene skal delta i det tverrfaglige kurset Arctic Future Pathfinders, der blant annet bærekraft, urfolkskunnskap og arktisk forskning inngår. De tre studentene som presenterte seilasen under dagens arrangement, fikk også en prat med Kronprinsen før programmet startet.

– Jeg er svært glad for at vi har en dedikert gruppe unge akademikere om bord her i dag som er interessert i å lære mer om Arktis. Gitt den komplekse og sårbare naturen til dette enorme området, trenger vi dedikerte mennesker med mål og lidenskap for å lede oss inn i fremtiden, sier Kronprins Haakon.

Kronprins Haakon står foran publikum
Kronprins Haakon fortalte at turene han har hatt i Arktis har gjort inntrykk. Han har blant annet kitet over Kalaalit Nunaat/Grønland i regi av UiT for noen år siden. Foto: Karine Nigar Aarskog / UiT

Han mener det å være en arktisk nasjon både er et privilegium og et ansvar.

– Norge har en lang tradisjon for å arbeide for å finne balansen mellom bærekraftig bruk og bevaring av havområdene i nord. Dette er en oppgave som aldri tar slutt, og som er krevende, og vi har fortsatt mye arbeid foran oss, sier Kronprinsen.

Les også: Formidlingsekspedisjon over Grønland: – En fantastisk mulighet

Urfolkskunnskap i sentrum

Som for seilasen gjennom Nordvestpassasjen, stod urfolkskunnskap sentralt under dagens arrangement. Beate Bursta, som har samisk bakgrunn og er blant annet fisker, forfatter og sosialantropolog, delte innsikter om hvordan tradisjonell kunnskap kan bidra til bærekraftig forvaltning av naturressurser.

Kvinne i kofte står foran publikum
Beate Bursta har vokst opp ved havet og snakket om hvordan vi kan ta vare på det. Foto: Karine Nigar Aarskog / UiT

– Vi må bygge varige partnerskap mellom tradisjonell og vitenskapelig kunnskap. Det handler ikke bare om kunnskap, men også om verdier, sier Bursta.

Les også: Om å se med hverandres øyne

– Arktis er en modell for internasjonalt samarbeid

Dag Rune Olsen mener initiativer som Arctic Future Pathfinders viser hvordan Arktis kan være en modell for bærekraftig utvikling og internasjonalt samarbeid.

– Gjennom å kombinere forskning, utdanning og urfolkskunnskap, håper vi å inspirere til handling for å beskytte Arktis og sikre en bærekraftig fremtid. Dette er ikke bare en samtale, det er en felles agenda for handling. La oss sammen forme fremtiden for Arktis, sier Olsen.

Se bildeserie fra arrangementet om bord på Statsraad Lehmkuhl (alle foto: Karine Nigar Aarskog / UiT): 

 

Kronprins Haakon benyttet anledningen til å anerkjenne arbeidet som legges ned, og avsluttet sin tale med å takke de kommende polarforskerne:

– Takk for deres engasjement. Vi vil trenge deres forskning, deres kunnskap og deres perspektiver for å håndtere utfordringene vi står overfor i dag, og de vi vil møte i morgen.

Om dagens arrangement

  • Side-arrangement under FNs havtoppmøte i Nice, som varer fra 9. til 13. juni.
  • Ble organisert av Senter for hav og Arktis, UiT, i samarbeid med Memorial University of Newfoundland i Canada.
  • Disse talte: H.K.H. Kronprins Haakon, fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Susanna Fuller fra Oceans North, assisterende generalsekretær for FNs Global Compact, Sanda Ojiambo, Rodd Laing fra Nunatsiavut Government, rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, Peter Haugan, Policy Director ved Havforskningsinstituttet, Beate Bursta og de tre studentene Yara Hannah Theresa Nieuwenhuis, Mathis Jacob Schulz og Soraya Grigoriou Gratton
  • Fungerende leder for Senter for hav og Arktis, Sigri Stokke Nilsen, var konferansier, og prorektor for forskning ved UiT, Jan-Gunnar Winther var moderator. 

 

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver kommunikasjon
Publisert: 10.06.25 15:17 Oppdatert: 11.06.25 07:41
Arktis Hav Studentliv / Studier
Vi anbefaler