Forskning på mikrosensor får prestisjestipend

Jana Jágerská er tildelt EU-stipend for å videreutvikle en ny type mikrosensor, som kan revolusjonere hvordan vi overvåker klimaendringer.

Portrettbilde av smilende kvinne med mørk genser.
Jana Jágerská og hennes forskningsteam på IFT har fått 150 000 euro i ERC Proof of Concept-stipend, for videreutvikling av en mikrosensor på brikke som kan gjøre miljøovervåking bedre og mer nøyaktig. Foto: UiT
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 29.01.24 13:25 Oppdatert: 29.01.24 14:55
Naturvitenskap Teknologi

Førsteamanuensisen på Institutt for fysikk og teknologi (IFT) har også tidligere fått støtte og annerkjennelse for sitt banebrytende arbeid. I 2017 fikk Jágerská stipend fra Tromsø forskningsstiftelse (TFS), og ERC-startstipend for opprettelsen av et eget forskningsteam. Nå har hun og teamet fått Proof of Concept-stipend på 150 000 euro til å lage en prototype av mikrosensoren, som skal benyttes til målinger av mikroskopiske mengder med gass.

 –  Jeg er strålende fornøyd med at vi kan utvikle en ny serie av sensorer, som kan revolusjonere miljøovervåkning og muligens bidra til å dempe klimaendringene, sier Jana Jágerská.

 –  Hva er hemmeligheten bak din suksess?

 –  Det er veldig enkelt: Jobb hardt, og lek hardt. Jeg er også en del av et aldeles utmerket forskningsteam! 

Fakta om Jana Jágerska

  • Førsteamanuensis på Institutt for fysikk og teknologi (IFT) ved UiT.
  • Har fått ERC Proof of Concept-stipend på 150 000 euro, som er en del av EUs forsknings- og innovasjonsprogram, Horizon Europe.
  • Utvikler en ny type mikrosensor for oppdagelsen av ørsmå mengder med sporgasser.
  • Den nye typen mikrosensor skal brukes i avansert miljøovervåking, og erstatte tilsvarende instrumenter i dag som er meget kostbare og plasskrevende.
  • European Research Council (ERC) ønsker at stipendene skal bygge bro mellom forskningsresultat og tidlige faser av kommersialisering.
  • Stipendet fra ERC gjelder for en periode på 18 måneder.

Bedre og billigere

Sensoren som Jágerská og teamet hennes har designet, er hypersensitiv og kan avsløre om utslipp av drivhusgasser er naturlige eller kunstige. Denne type sensor kan produsere data om og hvordan menneskeskapte utslipp øker, og hjelpe oss til å forstå kjemiske prosesser i atmosfæren og klodens økosystemer. 

 –  Siden de sensorene som brukes i dag er store og kostbare, blir denne type målinger kun utført sporadisk og nesten bare i forskningsøyemed. Våre mikrosensorer på brikke er mye rimeligere, og vil være attraktive alternativ i arbeidet med å overvåke planeten vår bedre. De kan også organiseres i nettverk, plasseres i bærbare enheter, eller bæres av droner til avsidesliggende steder, forklarer Jágerská.     

Flere anvendelsesområder  

Stipendet, som har en varighet på 18 måneder, skal også brukes til å finansiere et samarbeid med Cells in the Cold Laboratory, samt betale deler av lønnen til en postdoktorforsker og flere innovasjonseksperter hos Norinnova.

 –  Vår type sensor kan også være aktuell for helt nye anvendelsesområder, på grunn sin kompakte og minimale størrelse. Dette kan handle om overvåkning av metabolismen til bakterier eller organoider, sier Jágerská som opprinnelig er fra Slovakia og har sin doktorgrad i fotonikk fra Sveits.

Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 29.01.24 13:25 Oppdatert: 29.01.24 14:55
Naturvitenskap Teknologi
Vi anbefaler