Ny rapport avdekker store forskningsbehov innen rus- og psykisk helsefeltet
Etter å ha kartlagt kvalitativ forskning innen brukermedvikning i rus- og psykisk helsefeltet, så avdekket UiT-forskerne Rita Sørly og Vår Mathisen kunnskapshull. Spesielt knyttet til barn og unge. Nå roses arbeidet av brukerråd og Helsedirektoratet.
Rus og psykisk helse er store utfordringer i Norge. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet vil 16-22 prosent av den voksne befolkningen oppfylle kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av 12 måneder. Og tallene for rusmiddellidelser i Norge er store.
Kort oppsummering av saken
UiT-forskere Rita Sørly og Vår Mathisen har avdekket kunnskapshull innen brukermedvirkning i rus- og psykisk helsefeltet, spesielt knyttet til barn og unge. Helsedirektoratet har engasjert forskerne til å kartlegge kvalitativ forskning om brukermedvirkning, og rapporten ble lansert 9. oktober. Hovedfunnene viser at det er behov for mer forskning på brukermedvirkning på systemnivå og for eldre og barn innen psykisk helse- og rusarbeid. Rapporten vil være en ressurs for akademikere, fagfolk og brukerorganisasjoner som arbeider på feltet. (Oppsummeringen er lagd av universitetets KI-drevne chatbot ChatUiT)
Helsedirektoratet er nå i ferd med å utvikle nye faglige råd innen bruker- og pårørendemedvirkning for å sikre gode tjenester til personer med psykisk helse- og rusutfordringer.
I den forbindelse engasjerte Helsedirektoratet UiT Norges arktiske universitet, professor Rita Sørly ved Institutt for barnevern og sosialt arbeid og førsteamanuensis Vår Mathisen ved Institutt for helse- og omsorgsfag, til å kartlegge hva som finnes av kvalitativ forskning om brukermedvirkning, inkludert pårørendemedvirkning, på ulike nivåer innen psykisk helse- og rusfeltet. Dette arbeidet hadde et rammeverk på to måneder og analysen resulterte i en ny rapport som ble lansert 9. oktober av Helsedirektoratet i Oslo.
Dette er aldri blitt gjort i så stort omfang tidligere i Norge og Sápmi. Kartleggingen viser hvilket kunnskapsgrunnlag som fins i dag, og hva vi trenger i framtiden. Funnene viser noen viktige strømninger innen fagfeltet psykisk helse og rus i nordisk og samisk kontekst de siste ti årene, sier prosjektleder Rita Sørly.
Omfattende metode
Kartleggingen viste seg å være mer omfattende enn forespeilet da oppdraget ble gitt. Det begynte med at Sørly og Astrid Nøsteberg ved FHI gjennomførte et bredt litteratursøk. Det første søket endte med 4000 artikler mellom årene 2012-2022. Til slutt endte med en kunnskapsoversikt på 508 forskningsartikler. Sammen med førsteamanuensis Vår Mathisen gikk så Sørly igjennom disse artiklene, analyserte hva de handlet om og kategoriserte de både på nivå og etter tema.
– Dette er et viktig arbeid, og man kan vel si at denne rapporten er en milepæl i feltet pårørende- og brukermedvirkning i Norden og Sápmi. Rapporten vil gi våre faglige råd en solid plattform å stå på, og så vil den også stå veldig fint alene. Det er en etterspurt kunnskapsoversikt, sier Karin Yan Kallevik, avdelingsdirektør brukermedvirkning i Helsedirektoratet
Hovedfunnene i rapporten er dette:
- Hovedandelen av artiklene handlet om psykisk helse, færre handlet om rus
- Brukermedvirkning på individnivå og tjenestenivå dominerer, ikke mye forskning på systemnivå
- Hovedandelen av artiklene omhandlet voksne brukere (18 - 65 år)
- Mye av forskningen i Norge og Norden handlet om recovery, og recovery-orienterte tjenester. Disse tjenestene ses i tilknytning til arbeid, meningsfulle aktiviteter, venner og familie, selvbestemmelse, tilhørighet, håp og identitet
- Mye av forskningen i Sápmi omhandlet myndiggjøring, og praksis viser en tydelig vektlegging av helse- og velferdskompetanse i et helhetlig og kulturtilpasset perspektiv
- Økning i forståelse og vektlegging av individuelt, tilpassede tjenester
- Hverdagsmestring er et viktig tema
- Mye fokus på erfaringer fra bruker- og tjenesteperspektiv. Dette kan forstås som at det er viktig å kunne arbeide erfaringsbasert med brukermedvirkning
- Det å samarbeide om det brukeren synes er viktig, er sentralt
- Brukerinvolvering og samarbeid med pårørende og nettverk er også fremtredende i forskningen
Avdekket kunnskapshull
Rapporten som nå kan leses via Helsedirektoratets side. Et av målene med litteraturgjennomgangen var å identifisere kunnskapshull.
– Vi finner den manglende forskningen på barn og eldre som et imperativ for satsningsområder fremover. Det er særlig mangelfull forskning på og med barn som omhandler brukermedvirkning. De få studiene som finnes, er innenfor en sosialfaglig og barnevernsfaglig kontekst. Her ser vi behovet for en tydelig satsning på mer forskning på og med barn og unge, både innenfor helse- og sosialfag, sier Sørly.
Det er også et stort kunnskapshull på studier som omhandler brukermedvirkning for eldre innen psykisk helse- og rusarbeid. Dette gjelder innenfor samtlige søk, og er ifølge rapporten noe bør også prioriteres innen fremtidig forskning på feltet.
Vi trenger også mer forskning på brukermedvirkning innen psykisk helse og rus i Sápmi, sier Sørly.
Kartleggingen er en ressurs for flere
Den omfattende kartleggingen er ikke bare til nytte for Helsedirektoratet. Sørly håper flere vil benytte seg av kunnskapen i arbeidet med å tilby brukere gode tjenester.
– Vi ønsker at oversikten om forskningen skal kunne brukes som ressurs for akademikere, fagfolk, brukerorganisasjoner og andre som arbeider på feltet, sier Sørly.
Positiv mottakelse
Konferansen der rapporten ble presentert mandag 9. oktober ble fulgt av 300 personer enten fysisk tilstede eller via nett-tv. Og mottakelsen av rapporten var udelt positivt.
– En skatt, sier Line Eikenes, prosjektleder for arbeidet som gjøres med de faglige rådene i Helsedirektoratet.
– Det totale antallet artikler som er gjennomgått, er intet mindre enn imponerende. Og resultatet det vitner om grundig og omfattende arbeid. De som har drevet med brukermedvirkning i noen år, vil nok gjenkjenne en del av det kunnskapsoppsummeringen og hovedfunnene viser. Det er likevel overraskelse at det er færre artikler om brukermedvirkning innen rusfeltet enn på psykisk helse, sier leder i Brukerrop (Brukerråd for rus og psykisk helse), Haakon Steen.
– Jeg håper rapporten kan føre til forskning som igjen fører til at samiske undergrupper i brukerorganisasjonene opprettes, eller at man får egne samiske pårørende- og brukerorganisasjoner, sier Nora Kristine Grytøyr Nansmork. Hun er samisk representant i Helsedirektoratet.
Fakta om brukermedvirkning
Brukermedvirkning er et porøst begrep, som defineres på mange ulike måter. I denne sammenhengen handler det hovedsakelig om at brukere av helse- og omsorgstjenesten skal ha innflytelse på innretningen av tjenestetilbudet, og på denne måten bidra til bedre helse- og omsorgstjenester. Brukermedvirkning er en forutsetning for å arbeide kunnskapsbasert.
Brukermedvirkning foregår på tre ulike nivåer:
- Brukermedvirkning på individnivå handler om den enkeltes rettigheter og muligheter til å ha innflytelse på behandlingen de får i helse- og omsorgstjenesten. Brukermedvirkning på individnivå er lovfestet i pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 3.
- Brukermedvirkning på tjenestenivå innebærer at brukerrepresentanter samarbeider med fagpersoner i helsetjenestene, for eksempel på et sykehus.
- Brukermedvirkning på systemnivå innebærer at brukergrupper og brukerorganisasjoner involveres i planlegging av tiltak og tjenester, for eksempel gjennom samarbeid med Statsforvaltere, regionale kompetansesentre eller direktorater (Brukermedvirkning - Helsedirektoratet)
Kilde: Rapporten «Kvalitativ forskning på brukermedvirkningen innen psykisk helse og rus i Norden og Sápmi 2012-2022»
-
Fiskeri- og havbruksvitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Fiskeri- og havbruksvitenskap - master
Varighet: 2 År -
Master of Philosophy in Visual and Multimodal Anthropology
Varighet: 2 År -
Sosialantropologi - master
Varighet: 2 År -
Arkeologi - master
Varighet: 2 År -
Peace and Conflict Transformation - master
Varighet: 2 År -
Indigenous Studies - master
Varighet: 2 År -
Human Rights Policy and Practice - master
Varighet: 2 År -
Technology and Safety in the High North - master
Varighet: 2 År -
Public Health - master
Varighet: 2 År -
Medisin profesjonsstudium
Varighet: 6 År -
Sosiologi - master
Varighet: 2 År -
Nordisk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Strategisk ledelse og økonomi - erfaringsbasert master
Varighet: 5 Semestre -
Samfunnsplanlegging og kulturforståelse - bachelor
Varighet: 3 År -
Sosiologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Arkeologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Bioingeniørfag - bachelor
Varighet: 3 År -
Spansk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Statsvitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Pedagogikk - master
Varighet: 2 År -
Religionsvitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Likestilling og kjønn - årsstudium
Varighet: 1 År -
Historie - bachelor
Varighet: 3 År -
Religionsvitenskap - master
Varighet: 2 År -
Biomedisin - bachelor
Varighet: 3 År -
Samfunnsplanlegging og kulturforståelse - master
Varighet: 2 År -
Kjemi - bachelor
Varighet: 3 År -
Økonomi og administrasjon - bachelor
Varighet: 3 År -
Psykologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Samfunnssikkerhet og miljø - bachelor
Varighet: 3 År -
Økonomi og administrasjon, siviløkonom - master
Varighet: 2 År -
Ledelse, innovasjon og marked - bachelor
Varighet: 3 År -
Ergoterapi - bachelor
Varighet: 3 År -
Fysioterapi - bachelor
Varighet: 3 År -
Radiografi - bachelor
Varighet: 3 År -
Grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn - master
Varighet: 5 År -
Grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn - master
Varighet: 5 År -
Samfunnssikkerhet - master
Varighet: 2 År -
Kunst - bachelor
Varighet: 3 År -
Nordsamisk fra begynnernivå - årsstudium
Varighet: 1 År -
Kunsthistorie - master
Varighet: 2 År -
Musikkutøving - bachelor
Varighet: 4 År -
Farmasi - bachelor
Varighet: 3 År -
Farmasi - master
Varighet: 2 År -
Religionsvitenskap - årsstudium
Varighet: 1 År -
Russisk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Samfunnsøkonomi med datavitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Sosialantropologi - bachelor
Varighet: 3 År