UiT inviterer til lyttedugnad

UiT inviterer til lyttedugnad når Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport skal leses i sin helhet for det norske folk fra 1. juni.

En rekke mennesker samlet på scene
Et sterkt lag står samlet om lyttedugnaden: Fra venstre, fylkesrådsleder Kristina Torbergsen, Liv B Ulriksen, konsernsjef i Sparebank1 Nord-Norge, Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen, rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, rådsmedlem i Sametinget, Runar Myrnes Balto, leder i Tromsø Sentrum AS, Shilan Ghadani, direktør i Næringsforeningen i Tromsøregionen, Trude Nilsen, daglig leder Aurora Kino, Geir Martin Jensen og kinosjef Aurora Kino Fokus, Sebastian Henriksen. Foto: Silje Solstad, Tromsø kommune
Portrettbilde av Eidum, Espen Morten Viklem
Eidum, Espen Morten Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 16.05.23 10:30 Oppdatert: 22.05.23 09:32
Om UiT Urfolk

– Vi skal ta godt imot stemmene og historiene som blir kjent gjennom denne rapporten. UiT er glad for å ha fått med seg sterke samarbeidspartnere når vi i den forbindelse inviterer til lyttedugnad i nord, sier rektor Dag Rune Olsen ved UiT Norges arktiske universitet. 

Sannhets- og forsoningskommisjonen ble satt ned av Stortinget for å granske fornorskingen og uretten overfor samer, kvener og skogfinner, og for å foreslå tiltak som kan bidra til forsoning.   

Sendes direkte på NRK

Torsdag 1. juni legger kommisjonen fram sin rapport for Stortinget. Fra klokka 12 og de neste 35 timene blir hele rapporten lest høyt fra Nationaltheatrets hovedscene og sendt direkte på NRK, i et samarbeid mellom Nationaltheatret, Kväänteatteri og Festspillene i Bergen.  

– UiT har et nasjonalt ansvar for å styrke kompetansen om og for samiske og kvenske forhold, gjennom vår utdanning, forskning og formidling. For oss er det derfor naturlig å bidra når Sannhets- og forsoningskommisjonen leverer sin endelige rapport. Det velger vi å gjøre blant annet gjennom dugnaden «Vi lytter!». Vi er derfor svært glade for at gode samarbeidspartnere ønsker å delta i lyttedugnaden gjennom å legge til rette for at så mange som mulig kan følge høytlesningen av rapporten, sier Dag Rune Olsen. 

Et enormt viktig arbeid legges fram 1. juni 

– Et sterkt signal

– Den måten som Tromsø tar imot rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen på, vil sende et sterkt signal til resten av Sápmi, landet og det internasjonale samfunnet. Jeg er veldig glad for at vi har bestemt oss for at vi skal lytte – i lag – før vi tar de viktige samtalene videre. Tromsø er stedet for de gode samtalene, også på de vanskelige temaene, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen. 

Konsernsjef Liv B. Ulriksen i SpareBank 1 Nord-Norge, oppfordrer alle bankens kontorer i landsdelen til å vise sendingen, og inviterer alle ansatte ned på bygulvet og i Bankhjørnet når opplesingen starter klokka 12. 

– Vi har vår virksomhet i nord, det gir oss et særskilt ansvar for den samiske kulturen og språket, understreker Ulriksen.

Inviterer næringslivet   

Næringsforeningen i Tromsø-regionen og Tromsø Sentrum AS ønsker det lokale næringslivet og særlig butikkene i byen med på dugnaden, og oppfordrer til å sette på en TV eller PC i butikken, og kanskje sette fram to stoler og ei kaffekanne som gjør at kundene setter seg ned noen ekstra minutter og blir med på lyttedugnaden.  

Butikker i UiTs vertsbyer vil få tilbud om klistremerke som viser at de er med på lyttedugnaden. 

De neste dagene vil butikker i alle vertsbyene til UiT få tilbud om et klistremerke som viser at de er med på lyttedugnaden og vil invitere kundene inn for å lytte. De som har merket på døra viser sendinga fra NRK inne i butikken, fordi de selv skal lytte og gjerne inviterer kundene inn til det samme.  

I Tromsø åpner også kinosjef Sebastian Henriksen en sal på kinoen torsdag klokka 12 for overføring av høytlesningen av rapporten. Han stenger ikke dørene før siste ord er lest fredag kveld.    

Lytter på campusene

I Harstad åpner Harstad kommune rådhuset for lytting, samt oppfordrer kommunale enheter til å vise sendingen. Også der oppfordres næringslivet til å bidra ved å legge til rette for lytting. Det samme gjelder for vertsbyene Narvik og Alta. 

Ved campusene i Tromsø, Alta, Harstad og Narvik vil det være mulig å følge opplesningen av rapporten både torsdag 1. juni og fredag 2. juni. Det legges også til rette for lytting ved UiTs studiesteder i Kirkenes, Kabelvåg, Mo i Rana og Bodø.  

Eidum, Espen Morten Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 16.05.23 10:30 Oppdatert: 22.05.23 09:32
Om UiT Urfolk