Ny vulkan oppdaget i Barentshavet

En unik ny vulkan er oppdaget på 400 meters dyp i Barentshavet. Vulkanen slipper ut mudder, væsker og gass fra planetens indre, og gir ny innsikt til vitenskapen om jordkloden.

ny vulkan oppdaget, bilde av vulkanen på havets bunn
Forskere fra UiT Norges arktiske universitet har oppdaget en ny vulkan på 400 meters dyp i Barentshavet. En slik vulkan er et vindu inn i jordens indre siden den spruter ut hovedsakelig vann og fine sedimenter fra dybder på flere hundre meter til få kilometer inn i jordas indre. Foto: UiT
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 09.05.23 13:45 Oppdatert: 21.09.23 10:30
Arktis Hav Klima

Forskere fra UiT Norges arktiske universitet har, i samarbeid med REV Ocean, oppdaget en muddervulkan. Dette er den andre slike vulkan som noensinne er funnet i norske farvann. Vulkanen ble oppdaget 7.mai, 2023 og har fått navnet Borealis Mud Volcano.

Dette uvanlige geologiske fenomenet ble oppdaget ombord på forskningsfartøyet Kronprins Haakon ved hjelp av et fjernstyrt undervannsfartøy som heter ROV Aurora.

Funnet ble gjort i det sørvestlige Barentshavet i den ytre delen av Bjørnøyrenna. Vulkanen ligger omtrent 70 nautiske mil sør for Bjørnøya, på 400 meters dyp.

– Å se et undervannsutbrudd i sanntid minner meg på hvor "levende" planeten vår er, sier professor Giuliana Panieri, ekspedisjonsleder og hovedforsker for UiT-prosjektet.

Klimagass

Den nyoppdagede vulkanen ligger inne i et krater som er omtrent 300 meter bredt og 25 meter dypt. Den er mest sannsynlig et resultat av en katastrofal, naturlig utblåsning som brått frigjorde massiv metan like etter den siste istiden for 18 000 år siden.

Kart over hvor vulkanen ble oppdaget.
Kart over hvor vulkanen ble oppdaget sør for Bjørnøya. Foto: UiT/Google

Vulkanen, som er ca. 7 meter i diameter og 2,5 meter høy, slipper kontinuerlig ut en væske rik på metan. Metan er en svært potent klimagass når den når atmosfæren.

Giuliana Panieri
Leder for ekspedisjonen, Giuliana Panieri, er professor ved Institutt for geovitenskap, UiT. Foto: privat

Denne oppdagelsen vil hjelpe forskere til å forstå effekten av lokaliserte, men vedvarende fenomener på det globale metanbudsjettet og dets innvirkning på økosystemene.

– Vi utelukker ikke muligheten for å oppdage andre gjørmevulkaner i Barentshavet. Det er bare takket være godt samarbeid og avansert teknologi at vi kan gjøre slike oppdagelser, sier Panieri.

Les også: Elever fra hele verden på digitalt tokt til Arktis

Skjulte skatter

Den eneste kjente muddervulkan som eksisterer i norske farvann, Håkon Mosby-vulkanen, ble oppdaget i 1995. Den ligger på 1250 meters dyp på havbunnen sør for Svalbard ved 72°N.

Disse særegne vulkanene er direkte vinduer inn i jordens indre siden de bryter ut hovedsakelig vann og fine sedimenter fra dybder på flere hundre meter til få kilometer. De gir også en pekepinn på tidligere miljøer som har eksistert på jorda.

– Å forstå evolusjonen og væskenes sammensetning hjelper oss å forstå deres potensielle innvirkning på det globale metanbudsjettet og kan informere om hva som skjer på andre planeter, sier Panieri.

Krateret i den nyoppdagede vulkanen er vert for et rikt havbunnsliv, som trives på de bratte flankene av karbonatskorpene som ble dannet for flere tusen år siden. Dette unike habitatet inkluderer sjøanemoner, svamper, kjøttetende svamper, sjøstjerner, koraller, sjøedderkopper og krepsdyr. Innenfor krateret er det også områder med omfattende bakteriematter og børstemark.

– Å utforske havbunnen og oppdage nye metan-innsig er som å finne skjulte skatter. Det er fult av overraskelser. Vi har funnet tusenvis av slike innsig. Likevel, hver gang vi går ned til havbunnen, får vi en følelse av at vi nettopp har begynt å forstå det store og utrolige mangfoldet av slike innsig-systemer, sier professor Stefan Buenz, som også bidrar som leder på ekspedisjonen.

Tilfluktssted fra menneskelig påvirkning

Vitenskapsdirektør for Ocean Census og REV Ocean, Alex Rogers, som deltar på ekspedisjonen, sier: "Under denne ekspedisjonen har vi oppdaget at disse utblåste kraterne er unike tilfluktssteder fra menneskelig påvirkning, som tråling etter skjøre marine dyr som koraller og svamper."

– Det har vært en ære å være en del av dette svært internasjonale teamet av studenter og forskere. Jeg ble med på ekspedisjonen for å betjene et nytt metaninstrument i sanntid, men det har vært utrolig å utforske disse vakre områdene, sier Beckett Colson, WHOI-postdoktor.

– Som student som bare har sett muddervulkaner på land, var det en fantastisk opplevelse å se en på havbunnen. Du kunne se overraskelsen, spenningen og gleden som spredte seg i teamet akkurat i det øyeblikket vi så det på skjermen. Min første tanke var: "Jeg vil ned dit og stikke armen i den!» sier Irene Viola, Erasmus-student ved UiT.

Les også: Ukjent undervannsparadis i Arktis

Om ekspedisjonen

Den oseanografiske AKMA3-ekspedisjonen som står bak oppdagelsen, har et tverrfaglig team av forskere og studenter om bord, og er en del av Advancing Knowledge of Methane in the Arctic, et prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd. Følgende partnere er med i prosjektet: WHOI Woods Hole Oceanographic Institution i USA, La Rochelle Université France, Università degli Studi di Milano-Bicocca i Italia, Universidade de Aveiro og CESAM i Portugal, Senter for dyphavsforskning og Institutt for biologiske vitenskaper ved Universitetet i Bergen i Norge, Ocean Census og Norwegian Petroleum Direktoratet.

Teamet fullfører det tredje og siste AKMA-oppdraget og returnerer til land 10. mai etter et tolv dagers tokt i Barentshavet.

Kontaktpersoner:

Giuliana Panieri, Department of Geosciences, UiT The Arctic University of Norway, giuliana.panieri@uit.no

Alex David Rogers, Science Director REV Ocean and Ocean Census, alex.rogers@revocean.org

Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 09.05.23 13:45 Oppdatert: 21.09.23 10:30
Arktis Hav Klima
Vi anbefaler