Sikret seg STUD-ENT-støtte

– Tilskuddet vil være nøkkelen for å kommersialisere teknologien vår, sier Aleksander Løkken og Kevin Xavier i Usersights AS, en av to studentbedrifter ved UiT som nå er tildelt en million kroner fra Innovasjon Norges STUD-ENT-ordning.

To personer smiler til kamera
Aleksander Løkken (tv) og Kevin Xavier i Usersights AS er svært glad for støtten fra STUD-ENT-ordningen. Foto: Privat
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 24.04.23 10:00 Oppdatert: 26.04.23 11:01
Naturvitenskap Teknologi

Sist uke delte Innovasjon Norge ut i alt 22 millioner kroner til like mange studentbedrifter rundt om i landet. To av disse bedriftene har sitt utspring fra UiT; Usersights AS og Leikanger Innovations AS.

Vil utvide teamet

Bak førstnevnte står altså Aleksander Løkken og Kevin Xavier, begge masterstudenter ved Handelshøgskolen ved UiT. De to setter stor pris på den ferske tildelingen via STUD-ENT: 

 Tilskuddet vil være nøkkelen for å kommersialisere teknologien vår, spesielt fordi det gir oss mulighet til å utvide teamet med relevant kompetanse. Støtte fra Innovasjon Norge vil bidra til at Big Data tilgjengeliggjøres for små og mellomstore bedrifter i hele verden, fastslår de. 

Dette er STUD-ENT

Verktøy for digital markedsføring

Usersights utvikler en programvare som analyserer store mengder data. Den skal gi digitale markedsførere en oversikt over hva som presterer bra på sosiale medier, inkludert nye trender, men også hvorfor innholdet presterer bra. I tillegg skal den bidra med inspirasjon og konkrete forslag til innhold bedriften bør publisere, forteller de. Funnene presenteres på en enkel måte og krever ingen forkunnskaper om hverken målgruppen eller dataanalyse. 

 På denne måten kan selv små markedsteam med begrensede ressurser utnytte Big Data, sier Løkken og Xavier. 

 Lover godt

Bak den andre bedriften med UiT-tilknytning, Leikanger Innovations AS, står Per Leikanger. Han leverte søknaden til STUD-ENT basert på sin doktorgradsavhandling Autonomous Navigation in (the Animal and) the Machine ved Institutt for teknologi og sikkerhet ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi.

Per Leikanger står bak Leikanger Innovations, som er tildelt midler fra STUD-ENT. Foto: Privat

  Jeg er glad Innovasjon Norge ser hvor viktig neoRL kan bli for autonom navigasjon og for framtidens teknologi. I samarbeid med Hyke - Hydrolift Smart City Ferries, et innovativt og framtidsrettet selskap for personferger, har jeg virkelig tro på at neoRL.net kan nå langt utover Norges grenser, sier Leikanger. Han håper også på samarbeid i nord og kontakt med fremtidsrettede aktører i Tromsø.

– Det lover godt for utviklingen i norsk næringsliv at vi har så mange gode prosjekter med utgangspunkt i universitetene, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. 

– Vi er imponert over kvaliteten på mange av søknadene. Det er svært inspirerende å få jobbe med så mange ambisiøse og flinke unge gründere, sier Frode Braadland, som er ansvarlig for ordningen hos Innovasjon Norge.

Oppmuntrer til entreprenørskap

STUD-ENT skal oppmuntre til entreprenørskap blant studenter. Målet er at de skal etablere egen bedrift basert på kunnskap de har tilegnet seg gjennom studiene. Studentene må nærme seg avslutningen av en mastergrad eller nylig ha avsluttet utdanningen, og de må ha etablert et aksjeselskap. Kjerneteamet i selskapet skal bestå av studenter eller nyutdannede, som må eie minst 80 prosent av selskapet. Tilskuddet kan dekke både interne og eksterne kostnader med å utvikle og kommersialisere løsningene sine, og med inntil en million kroner.

Flere fra UiT

Nylig omtalte vi også Medsensio og Woid, to tidligere studentbedrifter ved UiT som nå mottar støtte fra Women TechEU for banebrytende dypteknologiske innovasjoner. Begge bedriftene har tidligere også mottatt støtte fra nettopp STUD-ENT, henholdsvis i 2017 for Medsensios del og for Woid i 2022.

Ved UiT er Mette Ravn Midtgard ved Seksjon for forskning og utdanningskvalitet koordinator for STUD-ENT-ordningen, og i samarbeid med UiT har Norinnova som studentinkubator hjulpet begge selskapene med s øknadene.

–  Dette er noe vi gjør som en del av oppdraget vi har for UiT som vektlegger å fremme innovasjon og entreprenørskap blant studenter på UiT, sier Hedda Crogh i Norinnova. 

Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 24.04.23 10:00 Oppdatert: 26.04.23 11:01
Naturvitenskap Teknologi
Vi anbefaler