Nå kan du lytte til historisk joik på Spotify

Digitale plattformer gjør det nå mulig for nye generasjoner å ta del i joiketradisjonen. 8. februar lanseres det første albumet fra joikearkivet på Spotify.

joikeren Bikko-Nilla
Albumet “Luohtevuorkkás - Bikko Nillá/Nils N. Biti - 1952” er den første i en albumrekke som skal utgis gjennom prosjektet DigiJoik. Foto: Gunnar Fougner / Arkiv: Finnmark fylkesbibliotek / Coverdesign: Bjørn Hatteng
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 07.02.23 09:20 Oppdatert: 20.02.23 10:03
Historie Kunst og kultur Urfolk

Norges arktiske universitetsmuseum arbeider gjennom prosjektet DigiJoik med nye publiseringsplattformer og metoder for å lytte til joikesamlinger fra arkivet. Allerede nå kan du søke opp og lytte til arkivjoik på Luohtearkiiva på Digitalt museum, og 8. februar lanseres det første arkivalbumet på Spotify.

Camilla Brattland
Camilla Brattland, førsteamanuensis UiT. Foto: UiT

– Samlingen av joiker har en stor historisk, kulturellt og musikalsk verdi. Gjennom joikene og dajáhusat (joikens tekster) får man små innblikk i hvordan hverdagen var for 70 år siden. Museet ønsker igjennom dette prosjektet å gjøre joik tilgjengelig for både eldre og nyere generasjoner, sier prosjektleder i DigiJoik Camilla Brattland.

Onsdag 8. februar, under samisk uke i Tromsø, inviterer museet til lanseringsfeiring for å vise frem de nye publiseringsplattformene og for å lansere deres første arkivalbum på streamingstjenester. Sámi Grand Prix-vinner Jørgen Stenberg vil delta digitalt og fortelle om hans erfaringer med andre joikearkiv. Ikke minst får museet besøk av Bikko-Nillás slektninger som kommer for å være med på den store avdukinga av deres bestefars album.

Albumet “Luohtevuorkkás - Bikko Nillá/Nils N. Biti - 1952” er den første i en albumrekke som skal utgis gjennom prosjektet. Arbeidet med den store joikeinnsamlinga startet med Nordnorsk folkemusikksamling som ble oppretta ved Tromsø Museum i 1949 av lektor Arnt Bakke. Det eldste opptaket er nettopp fra 1952 hvor Bikko Nillá, Nils Nilsen Biti fra Šouššjávri, ble invitert til Tromsø for å gjøre opptak. Han var en dyktig joiker som ofte ble invitert til å være gulaheaddji (kjøgemester). Bikko Nillá joiket inn 71 joiker på lydband for samlinga. De kan du nå finne der du lytter til musikk: orcd.co/bikkonilla

– Når disse nå utgis på Spotify, Apple Music, Instagram, TikTok og andre plattformer så inviterer vi inn nye generasjoner til å ta del i både joiketradisjonen og med det kulturarven, også gjennom sosiale medier. For at kulturarven skal viderebringes til nye generasjoner, må den være der ungdommen er, sier Ol Johan Gaup, prosjektmedarbeider i DigiJoik.

Digijoik-prosjektet jobber nå videre med å redigere og forbedre lyden på hele den eldre delen av arkivet – omkring 2.000 joik eldre enn 50 år. Omkring 300 av disse blir tilgjengelig på DigitaltMuseum i løpet av året, og arkivet skal på sikt tilgjengeliggjøres i offentlige arkiver slik som Digitalarkivet (Samisk Arkiv).

Se Luohtearkiiva på DigitaltMuseum: https://digitaltmuseum.no/owners/UMUIT-LA

Les også: – Joik er den beste medisinen!

Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 07.02.23 09:20 Oppdatert: 20.02.23 10:03
Historie Kunst og kultur Urfolk
Vi anbefaler