Klimaendringene rammer globalt – ny film viser sammenheng mellom tropene og Arktis      

Det er langt fra tropiske Singapore til iskalde Arktis. Men klimautfordringene er globale og må løses gjennom globalt samarbeid. I en ny dokumentarfilm viser forskere fra Singapore at isen som smelter i Arktis, påvirker hverdagen til alle som bor i Singapore.  

Skjermdump
Dokumentaren er laget av EOS, i samarbeid med Den norske ambassaden i Singapore, og er produsert av filmskaperen Liz Courtney. Foto: EOS
Portrettbilde av Rolland, Tomas
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 09.11.22 09:58 Oppdatert: 14.11.22 12:39
Arktis Hav Klima

Smeltende is fører til økende havnivå over hele kloden. Ulike scenarioer tegner et forholdsvis dystert bilde av hvor mye havet kommer til å stige, med mindre man klarer å snu dette innen kort tid. For Singapore, og veldig mange andre kystbyer, vil dette i verste fall være en eksistensiell trussel. Det er et globalt problem og det krever et globalt samarbeid.

Forskere ved Earth Observatory of Singapore (EOS), med senterleder professor Ben Horton i spissen, har laget en dokumentar for å belyse utfordringene og for å synliggjøre hvordan denne utfordringen rammer Singapore og andre byer i Sørøst-Asia.

Dokumentarfilmen «Polar Impact Asia» er laget av filmskaper Liz Courtney og den er støttet av Den norske ambassaden i Singapore. Filmen hadde premiere tidlig i november da en delegasjon fra flere norske universiteter og forskningssentre besøkte Singapore.

– Filmen er et kommunikasjonsverktøy. Vi vil vise singaporianerne at det som skjer i Arktis påvirker hverdagslivet her også, sier Horton.

EOS ligger under Nanyang Technological University (NTU) og ble opprettet i 2008. Senteret skal drive forskning på store naturfarer som jordskjelv, vulkanutbrudd, tsunamier og havnivåstigning.  

Vil koble Arktis og tropene

Siden Singapore har to av de 50 beste universitetene i verden, og er plassert midt på ekvator i det tropiske beltet, mener Horton det hviler et ekstra ansvar på Singapore.  

– Singapore må ta ansvar for å se på klimaendringene, ikke bare i Singapore, ikke bare i Sørøst- Asia, men for hele den tropiske delen av verden, sier Horton.

Og han er klar på at man må se klimautfordringene i et globalt perspektiv.

– Klimaendringer er et globalt problem. Du trenger globale samarbeidsparter, sier Horton.

Gjennom å koble forskere sammen på tvers av Arktis og tropene, så mener Horton at det øker muligheten for å finne faktiske løsninger og skape en bredere forståelse av hva som skal til for å møte disse utfordringene.

I filmen ser vi Horton blant annet besøke Kongsberg Satellitt Services (KSAT) på Svalbard, han følger forskere fra UiT på forskningsskipet Kronprins Haakon og besøker UiT sitt campus i Tromsø.

Jobber for økt samarbeid

Delegasjon fra UiT var på besøk i Singapore for å signere flere samarbeidsavtaler, nettopp for å legge grunnlaget for økt utveksling av både studenter og forskning. Nå jobbes det videre for å konkretisere planene og håpet er at dette på sikt vil føre til flere spennende muligheter.

Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 09.11.22 09:58 Oppdatert: 14.11.22 12:39
Arktis Hav Klima
Vi anbefaler