UiT har fått Nordens mest avanserte tann-simuleringsklinikk

Tannlegestudentene Mathilde og Sofie har all grunn til å smile bredt. Ingen tannlege- eller tannpleierstudier i Norden har en like moderne og avansert simuleringsklinikk.

Fornøyde tannlegestudenter i ny simuleringsklinikk: Mathilde Solvang og Sofie Marlen Mathisen
Gleder seg til å teste ut ny simuleringsklinikk: tannlegestudentene Mathilde Solvang og Sofie Marlen Mathisen. Foto: Trude Haugseth Moe/UiT
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 20.09.22 11:15 Oppdatert: 23.09.22 10:58
Helse og velferd Om UiT Studentliv / Studier


Mandag åpnet Institutt for klinisk odontologi (IKO) sin nye simuleringsklinikk på Tannbygget ved UiT.

– Den er veldig, veldig fin! Vi begynner med simuleringsklinikk for første gang i morgen og er veldig spente på den “freshe”, nye klinikken, sier Mathilde Solvang, som går på 3. året på tannlegestudiet ved UiT.

Demonstrerer på
Demonstrerer på "Adam nr. 23": Lisa Marie Bræck (t.v.) og Gro Eirin Holde er hhv. veileder/tannlege og førsteamanuensis/fagansvarlig for simuleringsklinikken. Foto: Trude Haugseth Moe/UiT

42 gapende “pasienter”, i form av hoder i plast, med avtagbar kjeve og diverse avanserte innstillinger, ligger på rekke og rad i hver sin behagelige stol i den store, lyse klinikken.

Til hver “pasient” hører det til bor, sug og alt man trenger av utstyr til å reparere skadde tenner og sette inn kroner og broer. Det følger også med en stor skjerm. Det som gjøres i “munnen”, speiles på skjermen. Veilederen kan gå inn på hver students skjerm via sin egen. Gjennom et headset kan student og veileder kommunisere én til én eller i grupper.

Veilederen kan demonstrere inngrep for alle studentene, og kan også vise fram enkeltstudenters skjerm som eksempel for andre.

Autentiske forhold

Studentene lærer både å tilpasse stolen ergonomisk, og å opprettholde strenge hygienetiltak. De fører også pasientjournal.

– Alt er veldig autentisk. Dette gjør overgangen mellom simuleringsklinikk og ekte klinikk mye mykere, sier instituttleder Mohammed Al-Haroni.

Både tannlege- og tannpleiestudentene øver seg et helt semester på simuleringsklinikken. Senere i studiet får de prøve seg på ekte pasienter på Universitetstannklinikken, som er en del av Den offentlige tannhelsetjenesten i fylkeskommunen.

– Blir de beste tannlegene i Norge

Øyvind Asmyhr, utdanningssjef i Tannlegeforeningen, var begeistret da han overvar åpningen av klinikken.

Begeistret: Øyvind Asmyhr (t.v.), utdanningssjef i Norges Tannlegeforbund.
Begeistret: Øyvind Asmyhr (t.v.), utdanningssjef i Tannlegeforeningen. Foto: Trude Haugseth Moe/UiT

– Ingen andre tannlegestudier i Norge har en så teknisk avansert simuleringsklinikk. Den åpner for mange nye pedagogiske muligheter som gir enda bedre læring innen klinisk virksomhet, sier han.

Han skryter også av praksisordningen til tannlegestudentene på UiT, som han mener er best i Norge.

– Dere blir de beste tannlegene i Norge, det er jeg sikker på, sier Asmyhr, henvendt til studentene.

– Vi gleder oss til å innta den mest teknologisk avanserte simuleringsklinikken i Norden, og er veldig stolte, sier tannlegestudent Sofie Marlen Mathisen.

Her kan du lese mer om studiene i odontologi på UiT:

Master i odontologi 

Master i odontologi - forskerlinje

Bachelor i tannpleie

Tester ut den nye
Tester ut den nye "Simu- klinikken": fra v. veileder/tannlege Lisa Marie Bræck, nestleder på IKO, Linda Stein, instituttleder Mohammed Al-Haroni og emneansvarlig for Simu-klinikken, Gro Eirin Holde. Foto: Trude Haugseth Moe/UiT
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 20.09.22 11:15 Oppdatert: 23.09.22 10:58
Helse og velferd Om UiT Studentliv / Studier
Vi anbefaler