Jubler for støtte til studentbedrifter

– Jeg tror egentlig ikke det helt har sunket inn ennå, sier Mariel Ellingsen i Woid AS, en av to studentbedrifter ved UiT som nylig fikk innvilget inntil en million kroner hver i tilskudd fra Innovasjon Norges ordning «StudentEntreprenørskap».

To kvinner smiler til kamera
Ivanna Ustymenko og Mariel Markussen Ellingsen i studentbedriften Woid AS kan juble over tilskudd fra Innovasjon Norge. Foto: Privat
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.06.22 12:30 Oppdatert: 23.06.22 13:13
Om UiT Studentliv / Studier Teknologi

Jublet gjorde også Erland Grimstad i studentbedriften Abdera, da tildelingen ble kjent.

– Helt supert! Tilskuddet betyr at vi kan satse helt og på fulltid fra høsten av, sier han.

Sammen med 18 andre studentbedrifter fra hele landet nådde de to UiT-bedriftene opp i konkurransen og har fått innvilget tilskudd fra ordningen «StudentEntreprenørskap» (STUD-ENT). Ordningen er et økonomisk virkemiddel for studenter med innovative ideer, midlene er tidlig fase-midler og skal bidra til å ta ide over til kommersialisering.

Vil erstatte mikrofoner

Woid AS har mobilapplikasjonen (H)ear, som er et enkelt hjelpemiddel for høreapparatbrukere. Formålet er å senke kommunikasjonsbarrieren som oppstår i situasjoner med mye bakgrunnsstøy, hvor høreapparat alene ikke strekker til. Applikasjon har som mål å erstatte eksterne mikrofoner som benyttes i dag. (H)ear vil kunne brukes i både dialog og gruppesamtaler.

Tilskuddet gir oss jo muligheten til å jobbe videre med prosjektet. Vi har hatt god støtte fra fagfolk underveis i arbeidet, men læringskurven er fortsatt bratt for oss. «StudentEntreprenørskap»-midlene gjør derfor at vi kan fortsette utviklingsarbeidet slik vi håpet på, sier Mariel Markussen.

Hun ønsker ellers å takke Hørselshemmede Landsforbund Tromsø for god hjelp og oppfølging under oppstarten av prosjektet.

Modererer kommentarfelt

Abdera AS utvikler en maskinlæringsløsning for mindre ressurskrevende og mer rettferdig moderasjon av kommentarfelt på nett. Løsningen kan gi et mer levende kommentarfelt, tryggere moderasjon og slikt sett sikre ytringsfrihet. Erland Grimstad er klar på at tilskuddet betyr satsing på heltid fra høsten av:

Vi er i kontakt med ganske store mediehus i Norge med prosjektet vårt, så denne tildelingen er helt super.  

Jonas Nordhaug Myhre, Markus Tiller, Johannes Haugan Nilsen og Erland Grimstad i Abdera AS. Foto: Privat
«Felles for begge bedriftene er at de anvender forsknings-/studiearbeid utviklet under studietiden hos, og i samarbeid med UiT Norges arktiske universitet. Begge bedriftene har dokumentert solid markedsaksept i en tidlig fase og har nå fått tilsagn på inntil 1 mill. kroner hver for å jobbe videre med prosjektene», heter det fra Innovasjon Norge.

Les mer om "StudentEntreprenørskap" her

Vil satse sterkere på innovasjon

Camilla Brekke, prorektor for forskning og utvikling ved UiT, er glad på studentbedriftenes vegne, og påpeker at tildelingen også er en god start for innovasjonspunktet i UiTs nylig vedtatte strategi:

Det er svært gledelig at våre studenter når opp på denne konkurransearenaen. Som kjent har universitetsstyret nylig vedtatt UiTs nye strategi, hvor det går frem at vi nå vil satse enda sterkere på innovasjon internt og i samarbeid med samfunnet rundt oss. I så måte er dette en meget god start, og jeg ønsker studentbedriftene lykke til med arbeidet!

Fire søknader fra UiT

I 2022 søkte fire prosjekter ordningen, og UiT har aldri tidligere sendt så mange søknader. De to bedriftene som nådde opp i år, kommer begge fra Fakultet for naturvitenskap og teknologi, henholdsvis Institutt for informatikk og Institutt for fysikk og teknologi, sier Mette Ravn Midtgard, seniorrådgiver og næringslivskoordinator ved UiTs seksjon for forskning og utdanningskvalitet.

– Norinnova har gjennom kommersialiseringsavtalen rådgitt studentprosjektene, og begge studentparene melder svært god oppfølging og prosess fra deres hold, opplyser Midtgard. 

Tidligere har studentbedriftene Medsensio, Pazzing, Keenious og Ventyr fra UiT fått tildeling. Alle bedriftene har overlevd sine første år, og er i vekst.

Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.06.22 12:30 Oppdatert: 23.06.22 13:13
Om UiT Studentliv / Studier Teknologi
Vi anbefaler