– Bare ull er godt nok under arktiske forhold

Skal du på tur om vinteren, om det er på topptur, på ski med kite, med sledehund eller med snøscooter, er det regelen om å kle seg etter forholdene som gjelder.

Topptur med person som går
Det gjelder å kle seg etter forholdene når man skal på vintertur. Foto: Mostphotos
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 16.05.22 20:04 Oppdatert: 16.05.22 20:10
Arktis Helse og velferd Idrett og friluftsliv

Sigmund Andersen, førstelektor ved Idrettshøgskolen ved UiT og fagansvarlig for arktisk naturguide-studiet på Svalbard, vet hva man må ha på seg for å unngå frostskader – og i verste fall fryse i hjel – når man er på tur. 

Les også: Du er ikke død før du er varm og død

Førstelektor Sigmund Andersen anbefaler flere lag med ull innerst og understreker viktigheten av å beskytte bar hud dersom det er kulde i kombinasjon med vind.
Førstelektor Sigmund Andersen anbefaler flere lag med ull innerst og understreker viktigheten av å beskytte bar hud dersom det er kulde i kombinasjon med vind. Foto: UiT

– Jeg bruker å si at hva man kler på seg om vinteren skal være avhengig av hvilken aktivitet man er med på. Og så kommer alt an på været, uansett om man går på ski, kjører hund eller er på scootertur. Det kan eksempelvis være beinkaldt, men ingen vind, og da er det liten risiko for å forfryse seg. Er det kaldt og vind, så er det å beskytte ansikt og hender kanskje det viktigste, for å unngå forfrysninger, sier Andersen.

Bomull er tull

Frostskader på bar hud er det man aller først må sikre seg mot – og da kan bruk av balaklava (Finlandshette) og skikkelige votter være forskjellen som avgjør om man får frostskader eller ikke.

– Mange er kanskje ikke en gang kjent med at ull stort sett er det eneste som er godt nok når man skal på tur i arktiske forhold. Jeg bruker si at man må starte med ull innerst og det må være ull, for blir man våt, er bomullsklær svært lite brukbart fordi det tørker for seint, sier Andersen.

Han anbefaler å bruke flere lag med ull. På beina kan man starte med et par tynne ullsokker innerst, deretter et par tykke utenpå der igjen.

– Og da er det selvfølgelig viktig at skoene er store nok for å gi plass til flere lag sokker, sier Andersen.

Flere lag gir isolasjon

På kroppen ellers er det samme regel som gjelder, gjerne flere lag med ull og kanskje en tykk ullgenser ytterst, før man bruker enten en fleecejakke, en skalljakke eller en tynn dunjakke utenpå der igjen. Bruker man en tynn stillongs innerst er det lurt med en tykkere og mer romslig bukse utenpå der igjen, før man avslutter med en vindtett bukse. Sørger man for at klærne er romslige, får man luftlag mellom klesplaggene, noe som skaper isolasjon i form av luft mellom lagene.

– Selv bruker jeg gjerne en bomullsanorakk ytterst på overkroppen, men jeg har alltid en dunjakke i sekken for å kunne ta på hvis det blir for kaldt, avhengig av typen aktivitet jeg holder på med, sier Sigmund Andersen.

Ifølge Store norske leksikon er vanlige årsaker til hypotermi ulykker hvor kroppen samtidig utsettes for kraftig nedkjøling. Eksempler på dette kan være fall og/eller at en person går gjennom isen i særdeles kaldt vann. Er man utsatt for en ulykke som fører til bevisstløshet utendørs, er risikoen tilstede for at kjernetemperaturen i kroppen faller raskt. Turer i fjellet uten tilstrekkelige gode klær og god nok planlegging kan føre til alvorlige situasjoner. 

Det finnes lite forskning på frostskader, både militært og sivilt, men en av forskningsartiklene som er publisert er denne, om frostskader i Forsvaret, der professor i NAFKAM Arne Johan Norheim er en av forskerne.  

Hypotermi

  • Mild hypotermi (kroppstemperatur 35–33°C): Skjelving og økende sløvhet.
  • Moderat hypotermi (kroppstemperatur 32–29°C): Skjelving avtar, nedsatt bevissthet, eventuelt hallusinasjoner.
  • Alvorlig hypotermi (kroppstemperatur under 28°C): Skjelving opphørt, bevisstløs, langsom og svak pust, kan være i live og mistolkes som død. Hjerterytmeforandringer, eventuelt hjertestans.

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 16.05.22 20:04 Oppdatert: 16.05.22 20:10
Arktis Helse og velferd Idrett og friluftsliv
Vi anbefaler