UiT-professor tildeles japansk orden for samarbeid i polar atmosfære

Asgeir Brekke tildeles den oppadstigende sols orden. Han hylles for å ha bidratt i en årrekke til akademisk utveksling og gjensidig forståelse mellom Japan og Norge.

Asgeir Brekke på Halddetoppen i Alta.
Professor emeritus Asgeir Brekke mottar en helt spesiell utmerkelse fra Japan, den oppadstigende sols orden. Her er forskeren avbildet på Halddetoppen ved det tidligere Nordlysobservatoriet i Alta. Foto: Tommy Hansen
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 02.05.22 15:00 Oppdatert: 07.05.22 12:06
Arktis Naturvitenskap Teknologi

Det var det japanske polarinstituttet National Institute of Polar Research (NIPR) som nominerte Asgeir Brekke til denne helt spesielle japanske utnevnelsen. Instituttet sier om Brekke at han har bidratt til å fremme akademisk og gjensidig samarbeid innen øvre atmosfærisk vitenskap mellom Japan og Norge.

– Dette er en utnevnelse som jeg er spesielt glad for å høre om. Asgeir har vært en ambassadør for UiT nasjonalt og internasjonalt, av de sjeldne – og er det fortsatt, sier Arne Smalås, dekan ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi ved UiT.

Asgeir Brekke er nå professor emeritus ved UiT Norges arktiske universitet.
Asgeir Brekke er nå professor emeritus ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: privat

Drivkraft innen nordlysforskning

Dekanen forteller at Brekke har hatt nesten hele sin karriere ved UiT, og har bidratt på alle mulige plan både internt og eksternt.

– Asgeir har vært en internasjonal drivkraft innen Nordlysforskning og forskning på den øvre atmosfære, og har en stor del av æren for at dette fortsatt er et veldig synlig forskningsfelt ved UiT, sier dekanen.

Han mener at Brekke kunne ha pensjonert seg for mange år siden, og at UiT er veldig heldig med at han fortsatt vil bidra med sin rike kunnskap som emeritus.  

– Tidlig i min forskerkarriere for 50 år siden, fikk jeg kontakt med japanske nordlys/atmosfære forskere som har gitt meg muligheten til å lære dette vennlige japanske folket å kjenne. Det har også gitt meg muligheten til å oppleve landet og kulturen gjennom mange reiser, sier Asgeir Brekke.

Les mer om Brekkes nordlysforskning her: Når nordlyset kaller 

Japansk-norsk samarbeid i polområdene

Det japanske polarinstituttet NIPR skriver i nominasjonen om Brekke:

"Siden 1975 har Asgeir Brekke gitt enestående akademiske bidrag til utviklingen av forskning på den øvre atmosfæren i polarområdene, hvor innstrømningen av elektromagnetisk energi fra solen er på sitt maksimale og har langsiktige effekter på det globale miljøet, i samarbeid med japanske forskere. Mellom 1992 og 2010 var han i Japan i totalt fem år som utenlandsk fakultetsmedlem (besøkende professor) ved Nagoya Universitetet og National Institute of Polar Research, og bidro til høyere utdanning og kapasitetsbygging for neste generasjon unge forskere.

Da Japan ble medlem av European Incoherent Scatter (EISCAT) Scientific Association, som driver en av verdens største atmosfæriske radarer, i 1996, deltok han i forhandlinger med Departementet for utdanning, kultur, sport, vitenskap og teknologi som EISCAT-rådsleder og ledet diskusjoner i rådet for å få på plass en avtale for Japan om å bli med.

The Order of the Rising Sun - Den oppadstigende sols orden tildeles UiT professor Asgeir Brekke.
The Order of the Rising Sun - Den oppadstigende sols orden tildeles UiT professor Asgeir Brekke. Foto: Cabinet Office, Government of Japan

Han bidro også til etableringen av et nært vitenskapelig samarbeid med Norge, medlem av Arktisk Råd, ved å organisere bilaterale fellesseminarer om polar- og romvitenskap i anledning det offisielle besøket til den japanske keiseren og keiserinnen i Oslo og besøket av den japanske keiseren og keiserinnen. Og da Norges statsminister besøkte Japan.

I tillegg har han utgitt en rekke pedagogiske bøker om nordlyset for allmennheten, og har hjulpet mange japanere med å utdype sin vitenskapelige kunnskap om nordlys og deres kulturelle bakgrunn."

Innstiftet av Japans keiser

Den oppadstigende sols orden (japansk: 旭日章, kyokujitsu shō) er en japansk orden som bli innstiftet i 1875 av Mutsuhito som da var Japans keiser. Ordenen tildeles japanere og utlendinger for både sivile og militære tjenester.

– Jeg føler meg sterkt beæret og veldig ydmyk over denne fantastiske æresbevisningen og vil benytte anledningen til å takke alle mine japanske kollegaer og venner for denne enestående utmerkelsen, sier professor Brekke.

Han forteller at han har vært interessert i Japan helt siden guttedagene da den japanske forfatteren og predikanten Toiohiko Kagawa kom på besøk til heimbygda, Lesjaskog i 1954.

– Det var et slikt eksotisk møte at jeg kunne aldri glemme det, sier Brekke.

Ordenen er oppkalt etter soloppgangen, motivet i Japans flagg. Graden som Brekke nå mottar kalles Gylne stråler med bånd om halsen.

Tidligere nordmenn som er tildelt Den oppadstigende sols orden er Svenn Stray, Åge Bernhard Grutle, Henry Henne og Kirsti Koch Christensen. 

Japanske forskere hjemme hos Asgeir Brekke
Forskere fra Lidar-teamet fra Nagoya Universitetet sammen med Brekke og hans kone, hjemme på Kvaløya, 8. Juli 2013. Foto: privat
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 02.05.22 15:00 Oppdatert: 07.05.22 12:06
Arktis Naturvitenskap Teknologi
Vi anbefaler