Nesten hele laget er UiT-studenter: – Stort å være i cupfinalen!

BK Tromsø volleyballs damelag spiller cupfinale lørdag. Hele 8 av spillerne studerer ved UiT, og flere er ferdig utdannet her. – At UiT tilrettelegger for toppidrett ved siden av studiene, er en viktig grunn til at vi har nådd så langt, sier spillerne. 

Lagbilde BKT Volley damelag 2021
Nede fra venstre Sigri Lunde Zachariassen, Marte Sofie Danielsen (Master i Fiskeri og havbruksvitenskap, retning marked og ledelse, 5. året), Madeleine Eriksen Solheim (Erfaringsbasert master i Strategisk ledelse og økonomi, 1. året), Cecilie Woie, Regine Solberg Strandbu (BA barnehagelærer, 2.året), Aurora Håkstad. Oppe fra venstre: Vitor Macedo (trener), Leni Nilsen (Lektor i realfag trinn 8-13, 3.året), Trine Mørkved, Madelen Dahl-Sigurdsen, Nikoline Balteskard Rinde (Medisin profesjonsstudium, 4 året), Ragni Steen Knudsen, Aleksandra Sovatkina (BA i musikkutøving, 2. året), Karoline Løkaas (Master i odontologi. Jobber som tannlege i Troms og Finnmark fylkeskommune), Lisbeth Woie, Morten Skipenes Østrem (ass. trener, BA i informatikk, 3, året). Foto: Rune Solberg.
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 10.09.21 15:30 Oppdatert: 22.09.21 14:39
Helse og velferd Idrett og friluftsliv Kunst og kultur Pedagogikk Studentliv / Studier

*Oppdatert for å fortelle at BKT tok gull i cupfinalen 11. september 2021! Gratulerer!*

Ingen kan beskylde kaptein Nikoline Rinde og lagvenninnene Regine Strandbu og Aleksandra Sovatkina i Ballklubb Tromsø (BKT) Volley for å la humla suse som studenter. Dagene starter tidlig om morgenen med forelesninger og studier. Etterpå er det rett på trening, før de kommer hjem rundt klokka 21 om kvelden.

Men de er fornøyde, veldig fornøyde.

 Vi vil ha det akkurat sånn! Vi er glade for at vi kan kombinere idretten vi elsker med å ta utdanning, sier Nikoline.

Og det er utrolig gøy – nesten uvirkelig – å ha kommet så langt at vi nå skal spille cupfinale, legger kapteinen til. 

Lørdag møter de Oslo-laget Koll i cupfinale. Og ikke nok med det: Senere i høst venter også Europacup for elitelaget fra Tromsø.

Cupfinalen for elite damelag i volleyball er lørdag 11. 09 kl 12.30 og vises på TV2.

Tre unge kvinner går ned trapp på UiT, smilende i kamera
BKT-toppidrettsspillere og UiT-studenter: – Går veldig fint å kombinere, mener f. v. Aleksandra Sovatkina (midtspiller og studerer musikk), Nikoline Rinde (kaptein og medisinstudent) og Regine Strandbu (kantspiller og studerer barnehagelærer). Lørdag spiller de cupfinale for damer i volleyball. Foto: Stina Guldbrandsen/UiT

– Vi kunne ikke gjort dette uten at UiT tilrettelegger for toppidrett ved siden av studiene, sier Regine Strandbu, kantspiller og 2. års student på barnehagelærerutdanninga.

På grunn av kamper og reising med laget går de glipp av en del obligatorisk undervisning, men med status som toppidrettsutøver regnes fraværet som gyldig. Disse studentene får også fri trening på Kraft sportssenter på campus. 

UiT signerte i 2015 en avtale med Norges idrettsforbund, Olympiatoppen, Troms idrettskrets og Finnmark idrettskrets, som gjør det mulig å få tilpasset studieforløpet med toppidrett (se faktaboks).

Damer som spiller volleyball, trening med BKT s damelag.
8 av spillerne på BKT kombinerer UiT-studier med volleyball på toppnivå. Her fra en trening. Foto: Stina Guldbrandsen/UiT

Viktig for landsdelen

– Tilrettelegging for toppidrett og det brede utvalget i studier ved UiT, er grunnen til at mange av BKTs elitespillere bor her i Tromsø, sier Nikoline. 

Det er viktig for landsdelen at vi har muligheten til å drive toppidrett og samtidig har et universitet med mange studier å velge mellom. 

Hun forteller at flere av spillerne på BKT de siste årene har flyttet til Tromsø sørfra på grunn av dette. 

– Spillerne hos oss har tatt blant annet lærer-, idretts- og fysioterapiutdanning ved UiT, og Karoline Løkås på laget mitt fikk tilpasset sin tannlegepraksis til å være her.

Også flere av elitespillerne på herresiden har flyttet hit for å kombinere utdanning og volleyball. 

Tre kvinner studerer sammen på biblioteket på UiT Tromsø
Studerer på dagtid, spiller volleyball på kvelden: fra v. Regine Strandbu, Aleksandra Sovatkina og Nikoline Rinde. Foto: Stina Guldbrandsen/UiT

Musikk og volleyball

Aleksandra Sovatkina er fra Bø i Vesterålen, men flyttet til Tromsø i fjor for å studere musikk på Musikkonservatoriet ved UiT. Hun har orgel som hovedinstrument. 

Aleksandra er vokst opp i en musikalsk familie og har spilt piano fra hun var tre år og var ikke i tvil om utdanningsvalget. Om studiet sitt sier hun:

– Æ stortrives!

Hun beskriver konservatoriet som et lite miljø der alle hjelper hverandre, der de samarbeider med byens etablerte musikere og orkester, og der kjente musikere kommer for å undervise.

Hun har også spilt volleyball hele livet.

– Det gjør “alle” på Bø, smiler Aleksandra.

Da hun kom til Tromsø, fikk hun tips om at hun burde prøve BKT Volley.

– Det har jeg ikke angret på, smiler Aleksandra.

De har valgt helt forskjellige studieretninger, men i dag møtes de i Labyrinten på UiT til ære for fotograften: Fra v. Nikoline Rinde, Regine Strandbu og Aleksandra Sovatkina.
De har valgt helt forskjellige studieretninger, men i dag møtes de i Labyrinten på UiT til ære for fotografen. F.v. Nikoline Rinde, Regine Strandbu og Aleksandra Sovatkina. Foto: Stina Guldbrandsen/UiT

På rett plass

Regine og Nikoline har spilt volleyball sammen på BKT siden de var sju år gamle. Men på universitetet er de på hver sine  fakulteter.

– Jeg er veldig fornøyd med medisinstudiet, både med faget og miljøet. Det er så bra at jeg får lyst til å bruke tid på skolen – og det er jo et godt tegn, mener Nikoline.

Også Regine er trygg på at hun har gjort rett valg. Hun jobber allerede i barnehage og tar samlingsbasert barnehagelærerutdanning. Hun forteller litt stolt at unger og foreldre skal se kampen sammen i barnehagen på lørdag og heie på henne.

– Vi merker jo at studiene tar mer og mer plass. Heldigvis har vi mange gode, yngre spillere på tur opp i laget, som kan ta over, og kanskje fortsette å kombinere elitevolleyball med studier på UiT, smiler Nikoline.

Heia BKT – og UiT!

Slik tilrettelegger UiT for toppidrett:Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 10.09.21 15:30 Oppdatert: 22.09.21 14:39
Helse og velferd Idrett og friluftsliv Kunst og kultur Pedagogikk Studentliv / Studier
Vi anbefaler