Vil styrke det kvenske gjennom teater

– Dette er stort for oss. At vi kan få ta i bruk kunnskapen ved UiT er en viktig forutsetning for å nå drømmen vår, sier prosjektleder Inger Birkelund om en ny intensjonsavtale mellom UiT og kventeateret i Nordreisa.  

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 29.06.20 15:00 Oppdatert: 30.06.20 09:25

UiT-rektor Anne Husebekk og leder av interimsstyret til Kvääniteatteri, Torbjørn Naimak, undertegnet i dag en samarbeidsavtale.
UiT-rektor Anne Husebekk og leder av interimsstyret til Kvääniteatteri, Torbjørn Naimak, undertegnet i dag en samarbeidsavtale. Foto: Jørn Berger-Nyvoll 

I september 2017 ble verdens første kvenspel satt opp i Nordreisa, til stor begeistring for publikum og media. Året etter begynte arbeidet med å etablere et kventeater i Nordreisa, og siden da har dette vært drømmen til blant andre prosjektleder Inger Birkelund. Driften av Kvääniteatteri skal etter planen starte opp i januar 2023, og målet er at teateret skal være med og løfte den kvenske kulturen. 

– Dette er stort for oss, sier prosjektleder Inger Birkelund.
– Dette er stort for oss, sier prosjektleder Inger Birkelund. Foto: Jørn Berger-Nyvoll

– For å klare dette må vi ha kunnskap på mange felt for å skape scenekunst som formidler kvensk historie, men som også gir innblikk i hvordan det er å være kven i dag – og hva som er verdifullt å ta med inn i vår felles framtid, sier Birkelund.

– Vi må kjenne vår historie, ha språkkunnskap og forstå minoritetsutfordringer og demokratiske prosesser, og vi har behov for kunnskap om identitets- og samfunnsutvikling. Ikke minst trenger vi og våre utøvere kunnskap om scenekunst. Alt dette finner vi på UiT, og vi er svært glad for å kunne formalisere et samarbeid gjennom denne avtalen, legger hun til.

Et spesielt ansvar

Intensjonsavtalen mellom UiT og Kvääniteatteri ble i dag undertegnet av leder for interimsstyret ved Kvääniteatteri, Torbjørn Svane Naimak, og UiT-rektor Anne Husebekk.

Kvääniteatteri

  • Kyläpeli – verdens første kvenspel – ble satt opp i september 2017 i Nordreisa. Det ble en publikumsuksess med bred forankring i befolkningen og stor deltakelse fra lokale amatører.
  • Kulturaktører fra Nord-Troms har siden juni 2018 jobbet med etablering av et kventeater på Halti i Nordreisa, med sikte på nasjonal status.
  • Et forprosjekt ble i 2018 initiert og startet av samarbeidsparter tilknyttet Halti-miljøet: ihana! as, Kultnett AS, ITU Kvensk Teater Trupp og Halti kvenkultursenter IKS. Halti kvenkultursenter var prosjekteier. 

Les mer på ITU Kvääniteatteri sine nettsider

– UiT har et spesielt ansvar for det kvenske, og ved å inngå denne avtalen viderefører vi både interessen og forpliktelsen vi har, sier Husebekk.

Les også: En nomadisk tilnærming for doktorgradsstudenter

Kvääniteatteri skal ved bruk av teaterets virkemidler bidra til økt kunnskap og synlighet for kvensk språk, fremme kvensk historie og kulturarv og bidra til økt engasjement og synlighet for kvenske kunstnere og entreprenører. 

– Vi som arbeider for å få etablert et kventeater har som utgangspunkt at dette teateret skal bli et sted for formidling av kvensk historie og kultur og at det kvenske språket skal levendegjøres. UiT er den fremste institusjonen i nord for formidling og forskning. Det at vi kan samarbeide om og utforske hvordan vi kan bruke teateret aktivt til å fremme og synliggjøre kvensk historie, kultur og språk er veldig spennende og åpner nye muligheter, sier Naimak.

Ny giv for det kvenske

Lena Aarekol som er direktør for Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK) sier at hun er begeistret for initiativet som er gjort for å starte Kvääniteatteri, som hun mener vil innebære en ny giv for kvensk kultur og språk.

– Samarbeidet med Kvääniteatteri er positivt for UMAK, når det gjelder både kunstutdanningen og museumsvirksomheten. Avtalen vil særlig styrke pågående arbeid med planleggingen av et nytt studietilbud i scenekunst. Men den vil også være relevant for utveksling av kunnskap om kvensk kulturarv innen forskning, samling og formidling ved Norges arktiske universitetsmuseum, sier Aarekol.

Les også: Men kvenkulturen var ikke død

Intensjonsavtalen varer i første omgang i tre år.

Direktør for UMAK, Lena Aarekol, har selv skrevet en doktorgrad om kvensk kultur. Hun er begeistret for initiativet for å etablere et eget kventeater.
Direktør for UMAK, Lena Aarekol, har selv skrevet en doktorgrad om kvensk kultur. Hun er begeistret for initiativet for å etablere et eget kventeater. Foto: Jørn Berger-Nyvoll
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 29.06.20 15:00 Oppdatert: 30.06.20 09:25
Vi anbefaler