Godt samarbeid kronet med æresdoktorat

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, er utnevnt til æresdoktor ved to universitet i Arkhangelsk.

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 17.11.17 21:00 Oppdatert: 04.01.22 10:11
Om UiT

UiT-rektor Anne Husebekk sammen med rektor Lubov Gorbatova ved Northern State Medical University i Arkhangelsk.
UiT-rektor Anne Husebekk sammen med rektor Lyubov Gorbatova ved Northern State Medical University i Arkhangelsk. Foto: Karine Nigar Aarskog

De høytidelige utnevnelsene fant sted ved Northern Arctic Federal University (NArFU) og Northern State Medical University (NSMU) i Arkhangelsk torsdag og fredag denne uka. Anne Husebekk fikk overrakt diplom, kappe og hatt og holdt forelesninger for to fullsatte saler med ansatte og studenter som publikum.

– Det er en stor begivenhet å bli æresdoktor ved et utenlandsk universitet. Æresdoktoratene gis til en person, men jeg velger å se dem som en utmerkelse også for samarbeid, sier Husebekk.

Begrunnelsen for æresdoktoratet ved NArFU er Husebekks ”fremragende bidrag til utvikling av forskning, utdanning og internasjonalt samarbeid”. Samarbeidet strekker seg 25 år tilbake i tid, og ble startet mens Ole Mjøs var rektor ved UiT.

Anne Husebekk under seremonien ved Northern Arctic Federal University, sammen med universitetets rektor Elena Kudryashova.
Anne Husebekk under seremonien ved Northern Arctic Federal University, sammen med universitetets rektor Elena Kudryashova (t.v.). Foto: Karine Nigar Aarskog

– Vi har hatt en nær relasjon til UiT siden 1993, og da Anne Husebekk ble rektor, utviklet vi et nytt stadium av vår relasjon og ble såkalte tvillinguniversiteter, forteller professor og rektor ved NArFU, Elena Kudryashova.

En barndomsdrøm å komme til Norge

Samarbeidet omfatter forskning og studentutveksling særlig innen humaniora og samfunnsvitenskap. I tillegg til en rekke forskningsprosjekter, legger samarbeidet til rette for felles studieaktiviteter innen blant annet turisme, fredsstudier, arktisk teknologi, historie, språk og kultur, enten i form av sommerskole, eller ved å studere ett semester i nabolandet.

En av dem som har benyttet seg av den muligheten er russiske Ilja Pysjkin (21) som tar en bachelor i lingvistikk, engelsk og norsk ved NArFU. Han hadde et opphold ved UiT i Tromsø fra januar til juni i år. 

– Da jeg var liten, samarbeidet mammaen min med Gamvik kommune i Norge. Derfor har det alltid vært min drøm å lære norsk og en dag få besøke Norge. I Tromsø studerte jeg norsk, litteratur, kultur, historie og grammatikk. Det var en fantastisk opplevelse, sier Pysjkin, som overvar utnevnelsen og fikk møte Anne Husebekk etter seremonien.

Ilja Pysjkin (21) hadde møtt opp på seremonien ved NArFU, der Anne Husebekk ble utnevnt til æresdoktor.
Ilja Pysjkin (21) hadde møtt opp på seremonien ved NArFU, der Anne Husebekk ble utnevnt til æresdoktor. Foto: Karine Nigar Aarskog

Marina Kalinina, som er rådgiver for rektor ved NArFU, mener samarbeidet mellom de to universitetene er en unik historie.

– Jeg husker hvordan det startet i 1993, da Tromsø og Arkhangelsk etablerte et ressurssenter for utdanning med utveksling av forskere og forelesere. Neste år er det 25 år siden den første norske studenten kom hit og den første russiske studenten dro til Tromsø. Det har vært et samarbeid basert på stor tillit, sier Kalinina.

Les mer om Barents-samarbeidet her

Spennende fremtidig forskning

Ifølge Anne Husebekk deler de to universitetene synet på bærekraftig utvikling av Arktis. Hun ser et stort potensial for forskning innenfor arktisk klima og miljø i framtida.

– Her ved NArFU er de nå spesielt opptatt av miljøgifter i Arktis. Det er vi også, så det passer veldig godt som et samarbeidsprosjekt. I og med at det ikke er så lett å ta biologisk materiale ut av Russland, kan vi analysere prøver på hver vår side av grensen, og samarbeide om resultatene, sier Husebekk.

Også det helsefaglige samarbeidet mellom Tromsø og Nordvest-Russland startet på begynnelsen av 1990-tallet. Helse Nord har senere inngått overordnede samarbeidsavtaler med Murmansk og Arkhangelsk fylker hvor partene forplikter seg til samarbeid innenfor folkehelse, helsetjenester og nettverksbygging.

Seremonien ved NSMU var storslått, og mange ansatte og studenter hadde satt av dagen for å delta.
Seremonien ved NSMU var storslått, og mange ansatte og studenter hadde satt av deler av dagen for å delta. Foto: Karine Nigar Aarskog

Samarbeidet mellom UiT og Northern State Medical University (NSMU) innebærer en rekke felles forskningsprosjekter, studentutveksling og studieprogram innen medisinske fag. Aktivitetene favner miljømedisinske studier i det russiske Arktis, etablering av medisinske fødselsregistre og et kreftregister, populasjonsstudier, etablering av masterstudium og PhD-program i folkehelse, der russiske kandidater får veiledning fra en forskergruppe ved UiT. I tillegg finnes det samarbeid innen akuttmedisin og anestesi, farmasi, kardiologi og psykiatri.

Vil inspirere til mer samarbeid

Husebekk, som har bakgrunn fra medisin, synes det er en stor ære å få en utmerkelse ved NSMU.

– Det er spesielt for meg å bli utnevnt som æresdoktor på et medisinsk universitet. Utnevnelsen fant sted under en stor og flott forestilling med flere æresdoktorer og et stort publikum inkludert mange studenter. De overvar en forelesning om befolkningsundersøkelser inkludert min egen forskning, sier Husebekk.

I tillegg til å være rektor, driver hun med forskning knyttet til foster- og nyfødthelse. Forskningsgruppa hennes i Tromsø utvikler en vaksine for å forhindre blødning hos fostre og nyfødte. Husebekk håper forelesningen hennes kan danne grunnlaget for ytterligere samarbeid med NSMU.

Anne Husebekk holdt forelesning om egen forskning som er knyttet til foster- og nyfødthelse.
Anne Husebekk holdt forelesning om egen forskning som er knyttet til foster- og nyfødthelse. Foto: Karine Nigar Aarskog

– Spedbarnsdødelighet og -sykdom er et generelt mål på helsetilstanden i et land, så jeg vil tro at det også er interesse her i Arkhangelsk til å følge opp det sporet vi er inne på. Det er enkelt for oss å inkludere andre land, fordi vi har laget gode metoder og analysert mange data i Norge, sier Husebekk.

Store forskjeller i levealder

Hun mener imidlertid at det langvarige samarbeidet mellom de to universitetene er en vel så viktig grunn til æresdoktoratet som hennes egen forskning. Men Husebekk må likevel ta mye av æren for at samarbeidet i dag er så sterkt, mener rektor ved NSMU, Lyubov Gorbatova.

– Vi har i en årrekke hatt flere felles prosjekter og utveksling av ansatte og studenter, men vi ser at samarbeidet har blitt intensivert de siste årene. Vår oppfatning er at Anne Husebekk har bidratt til at samarbeidet er kommet opp på et nytt nivå. Dette er grunnen til at det akademiske styret mente at hun burde bli utnevnt til æresdoktor, sier Gorbatova.

Husebekk på sin side uttrykker stolthet over samarbeidet om klinisk virksomhet, PhD-programmet i folkehelse og befolkningsundersøkelsene. Hun trekker særlig fram det såkalte "Heart to heart"-prosjektet som sammenligner resultater fra befolkningsundersøkelser i Tromsø (Tromsøundersøkelsen), Arkhangelsk og Novosibirsk. 

– Her kan vi sammenligne to populasjoner i Arktis over  grensen mellom Norge og Russland i nord, der vi ser at helseforskjellene er formidable, illustrert ved stor forskjell i forventet levealder. Og man kan jo undre seg over hva det kommer av; om det er genetiske eller miljømessige faktorer som er av betydning. Det vil vi kunne undersøke nå, sier Husebekk. 

Anne Husebekk sammen med de andre æresdoktorene ved Northern State Medical University.
Anne Husebekk sammen med de andre æresdoktorene ved Northern State Medical University. Foto: Karine Nigar Aarskog
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 17.11.17 21:00 Oppdatert: 04.01.22 10:11
Om UiT