Ti fordeler ved å studere ved UiT

Studietilbud og jobb- og karrieremuligheter veier tungt når du som student velger studiested. Her får du vite mer om dette og andre fordeler ved å studere ved UiT Norges arktiske universitet.

Portrettbilde av Wangen, Henriette Leine
Wangen, Henriette Leine henriette.l.wangen@uit.no
Publisert: 05.07.17 00:00 Oppdatert: 08.07.22 09:35
Om UiT

1. Blant de 400 beste universitetene i verden 

Dagens Næringsliv skrev i juni om den internasjonale QS-rangeringen, der verdens beste universiteter blir rangert ut fra seks kriterier. UiT er en av fire norske universiteter på listen. Rektor Anne Husebekk ved UiT understreker at det er et bredt grunnlag for rangeringen, siden det er tatt høyde for alt fra trivsel blant studenter til forskningskvaliteten ved universitetene.  

Vi er et stort og kvalitetsmessig godt universitet med mange studenter og mange ansatte, så denne rangeringen gjør meg veldig stolt, sier hun. 

Les mer: Fire norske på listen over verdens beste universiteter 

Rektor Anne Husebekk på universitetsplassen i Tromsø. Foto: Henriette Leine Wangen

2. Stort studietilbud i ulike byer 

Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet er det tredje største i landet. Det er likevel ikke bare i Tromsø universitetet har studiesteder. Etter flere sammenslåingsprosesser kan du som student også studere i Alta, Hammerfest, Harstad, Kirkenes, Narvik, Bodø og Mo i Rana. 

Studietilbudet er variert, og her kan du søke ut fra studiested, nivå og fagområde: Studietilbudene

3. Jobb etter utdanning

UiT Norges arktiske universitet gjennomfører jevnlig undersøkelser som kartlegger tidligere studenters tilknytning til arbeidslivet. Den siste undersøkelsen som ble gjort i 2015, viser at 85 prosent av kandidatene var i jobb innen tre måneder etter fullført utdanning. 

– Dette viser at det er stort behov for kandidatene universitetet utdanner, og det viser også at vi har relevante utdanninger, poengterer rektor Anne Husebekk ved UiT. 

Les mer: Fornøyde studenter rett ut i jobb 

4. Studiekvalitet

UiT er det første universitetet i landet som meritterer god undervisning bredt. I 2016 ble det enstemmig vedtatt at universitetsstyret vil belønne gode undervisere, og målet er å øke statusen til undervisningsoppgavene ved universitetet.   

Les mer: Her er de beste underviserne ved UiT

God undervisning er, slik jeg ser det, en viktig forutsetning for at studentene skal lykkes i sine studier, sier førstelektor ved Musikkonservatoriet Anne Eriksen som har blitt utnevnt som merittert underviser. 

Målet er å hele tiden utvikle undervisningskvaliteten ved de ulike fakultetene. Strategisk utdanningsutvalg tildeler årlig midler fra prosjektet “Program for undervisningskvalitet”. De beste prosjektene eller planene blir belønnet med såkalte "fyrtårnmidler". Disse blir benyttet til videre satsning, og det tildeles 1,5 millioner kroner til ett utvalgt prosjekt. 

På UiTs nettsider fremkommer det at fyrtårnbegrepet indikerer at

prosjektet skal fremstå som nyskapende og være til inspirasjon og nytte for UiT i særdeleshet og norsk høyere utdanning i alminnelighet.

Prorektor utdanning Wenche Jakobsen ved UiT mener det har mye å si for studentene at det satses tungt på undervisningskvalitet. 

– Det at vi tildeler fyrtårnmidler, for å gi våre beste undervisningsmiljø mulighet til å utvikle seg videre, har positive ringvirkninger for hele institusjonen. Kunnskap om undervisningsmetode og filosofi blir spredt videre til andre innad på universitetet og kommer dermed også alle studentene til gode, forklarer hun.

Som student ved UiT kan du også påvirke studiekvaliteten på den utdanningen du bryr deg om. 

5. Mulighet til utveksling

Rektor Anne Husebekk tror det er viktig at flest mulig studenter får oppleve et internasjonalt miljø, og at et utenlandsopphold vil ha mye å si for hvordan du som student senere går inn i arbeidsmarkedet. Som utvekslingsstudent får du også sjansen til å se hvordan studier muligens er lagt opp litt annerledes enn i ditt hjemland. 

– Vi har et økt fokus på internasjonalisering, og ønsker å legge til rette for at studentene skal få mulighet til utveksling i utlandet. Dette er noe vi skal satse mye på det kommende året. Vi ønsker at alle studentene skal ha et tilbud om utveksling og målet er at dette ikke skal koste studentene ekstra studietid, sier Husebekk. 

Les mer: Utveksling

6. Nærhet til ulike arbeidsplasser

Hovedcampus i Tromsø ligger på østsiden av Tromsøya med Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) som nærmeste nabo. Nærheten til store organisasjoner og bedrifter gir mange muligheter for studenter å skaffe seg arbeidserfaring under studieløpet og arbeid etter fullført utdanningsløp.

7. Flott natur og friluftsmuligheter 

Alle studiestedene ved UiT kan skilte med nordnorsk natur preget av spesielle lysforhold, mektige fjell og lange fjordarmer. Dermed ligger det til rette for at naturelskere får anledning til å berikes av nye opplevelser. 

Narvik er en by og et havnedistrikt i Nordland fylke innerst i Ofotfjorden. Campus ligger noen hundre meter fra Narvikfjellet som kan tilby egen gondolbane, downhill- og stisyklingsmuligheter, klatrepark, fjellheisrestaurant og paraglidermiljø. I vinterhalvåret kan også ski- og snowboardere prøve ferdighetene sine nedover fjellsiden.

Les mer: Narvikfjellet

Et glimt av Narvik by innerst i Ofotfjorden. 

Harstad er en by i Troms fylke og omtales ofte som kulturbyen i nord. Dette utelukker ikke tilgangen til natur, siden byen grenser til plasser som Tranøy, Kvæfjord og Tjeldsund. Her kan du se de 5 beste parkene og naturattraksjonene i Harstad. 

Harstad i blå toner.

Alta er en by i det vestlige Finnmark som ofte kalles Nordlysbyen. Som student kan du her nyte kajakkturer, koselige turer på vidda eller toppturer i røft nordnorsk landskap. Om du virkelig ønsker å fordype deg i arktisk friluftsliv, tilbyr dette studiestedet både årsstudium og bachelor i forståelsen og utøvelsen av rollen som veileder og naturguide i de arktiske områdene. 

Les mer: Utdanning i arktisk friluftsliv 

Les mer: Turer og aktiviteter i Alta 

Friluft i Alta. 

Tromsø er en by i Troms fylke med sjøgrense mot Balsfjord, Storfjord, Lyngen og Karlsøy. Geografisk sett er dermed byen omringet av fjell og hav. Dette gjør at du som student har rike muligheter til å benytte deg av naturen, om du er glad i å ha friluftsmuligheter i nærområdet. Utallige fjellturer, som eksempelvis ti på topp finnes i noen mils omkrets. 

Utsikten fra Den Store Blåmannen som er det høyeste fjellet på Kvaløya i Tromsø kommune. Foto: Henriette Leine Wangen
Det er ikke alle studenter som har bil, men det har lite å si. Bydelene i Tromsø omgir nemlig Tromsømarkas grøntområder som benyttes til friluftsliv og transportåre langs den ti kilometer lange øya. I tillegg til stier og store grøntområder, er det også en egen lysløype som strekker seg fra sør til nord på øya. På sommeren viser denne seg som en gruset turvei i terrenget.
I helgene har du kanskje tid til en lengre skitur på fjellet. 
Skiløper på vei fra Snarbyeidet til Tromsdalen. Foto: Henriette Leine Wangen

Er du glad i å fiske, finnes det muligheter til å fiske for eksempel laks, sjøørret, ørret, torsk, hyse og sei i nærområdet.  

Sjøørretfiske i Troms Foto: Henriette Leine Wangen

Det er også muligheter til å komme seg i form på andre måter på Tromsøya. Både i det populære parkområdet Telegrafbukta på sørvestspissen av øya og på friluftsområdet Charlottenlund finnes det utendørs treningspark. Ved hjelp av ulike apparater, er det mulig å trene med egen kroppsvekt i vakre omgivelser. Helt gratis! 

Tufteparken i Telegrafbukta. Foto: Henriette Leine Wangen

8. Eksotisk nordlys og midnattsol 

Meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Meteorologisk institutt vervarslinga for Nord-Norge Tromsø synes både nordlyset og midnattsolen er gode grunner til å studere ved UiT, fordi det åpner for andre opplevelser enn i andre deler av landet. 

– Men hva med mørketiden, synes du den er slitsom?

– På vinterhalvåret er det mørkt, men koselig. Mørket åpner også muligheten til å se nordlyset, og Tromsø ligger innenfor sonen som har høy nordlysaktivitet. Det er jo helt fantastisk.  

Nordlyset danser på himmelen....

I sommerhalvåret derimot er det midnattsol.

– Hvordan preger det dagen din?

Jeg får ikke lyst til å legge meg. Det åpner helt andre muligheter enn sørpå. Du kan nyte nærnaturen til og med på natten, i nydelig sol, sier meteorologikonsulenten. 

9. Festivaler og kulturtilbud

Studiestedene Narvik, Harstad, Alta og Tromsø kan alle tilby et rikt kulturliv. 

Narvik er nok aller mest kjent for sin årlige kulturfestival med navnet Vinterfestuka som trekker til seg mennesker fra hele landet. Vinterfestuka er mangfoldig og kan vise til 200 ulike arrangementer innen musikk, litteratur, dans og formidling av lokalkunnskap.

Les mer: Hvorfor velge Narvik? 

Harstad på sin side, er så heldig å kunne tilby landsdelens største kulturhus. I Harstad kulturhus kommer blant andre Dagfinn Lyngbø i september. Bestill billetter og se andre kulturtilbud her. 

Også i Alta finnes det en kultursal som blant andre skal huse Kari Bremnes i september. 

Les mer: Alta kultursal 

Tromsø, også kalt Nordens Paris, gir deg også mulighet til å oppleve et rikt kulturliv hele året, og siden 2004 har kanskje Buktafestivalen i juli vært årets høydepunkt for studentene ved UiT.

Les mer: Andre festivaler 

Les mer: 100 grunner til å elske Tromsø

Det finnes også utallige konserter og arrangementer gjennom året i Tromsøs bykjerne. Musikk og kultur på en liten kafé på hjørnet, en konsert på en pub eller større konserter på Studenthuset Driv er mulig å oppleve. Studenthuset Driv, eid av Norges arktiske studentsamskipnad, er i norgestoppen når det gjelder frekvensen av holdte konserter. I november entrer også det norske black metal bandet Satyrion SNN-scenen. Billetter er allerede til salgs

10. Tilgang til ekstremsport

Det finnes flere miljøer ved alle studiestedene som driver ulike former for ekstremsport. Nærheten til havet åpner blant annet muligheter til ulike former for dykkerkurs. Om du har drømt om å vrakdykke med store fiskestimer, eller om du vil utvikle grottedykkerferdighetene mens du er student, får du mulighet til dette blant annet i Tromsø. Det finnes også et miljø i Tromsø Kiteklubb som driver med både kiting og skiseiling.  

Under følger noen forslag til ulike aktiviteter, om du er en kommende student som søker tøffe fysiske utfordringer. 

Les mer: Kursagenten 

Les mer: Tromsø Kiteklubb

Les mer: Tromsø hang- og paragliderklubb 

Les mer: Interesseforeninger og lag tilknyttet universitetet 

Les mer: Harstad hang- og paragliderklubb

Les mer: Narvik hang- og paragliderklubb

Les mer: Klatring i Alta 

Wangen, Henriette Leine henriette.l.wangen@uit.no
Publisert: 05.07.17 00:00 Oppdatert: 08.07.22 09:35
Om UiT