Alger - en del av fremtiden
Jonas Gahr Støre møtte denne uken UiTs alge-forskere og ledelse i Finnfjord AS. Foto: Petter Egge/Folkebladet |
Partileder Gahr Støre besøkte tidligere denne uken smelteverket Finnfjord AS, der han fikk høre om samarbeids-prosjektet som UiT har med ferrosilisiumprodusenten. Styreformann Geir Henning Wintervoll fortalte om bedriftens ambisjon om å bli verdens største ferrosilisiumprodusent uten CO² utslipp. Dette skal de klare ved hjelp av mikroalge-prosjektet til professor Hans-Christian Eilertsen og kolleger fra Norges Fiskerihøgskole.
Professor Hans Christian Eilertsen forteller om alger til rektor Husebekk og Trond Mohn. Foto: Lars Åke Andersen |
Effektive CO²-agenter
– Vi samarbeider nå med Finnfjordbotn smelteverk på Finnsnes for å hjelpe dem med å rense vann og røyk for CO² fra anlegget. Som et prøveprosjekt skal alger plasseres i tanker ved smelteverket, forteller Eilertsen.
Alger står for 40 prosent av verdens fotosyntese selv om de bare utgjør 0,1 prosent av jordens biomasse. Dette kan de gjøre siden de vokser så raskt. De danner næringsgrunnlag for alt liv i havet. Normalt trenger de derfor lys og uorganiske næringssalter for å leve, men i nordlige strøk setter mørketiden en effektiv stopper for det.
Dette har de nordlige kiselalgene tilpasset seg, og for å overleve i mørket er de derfor svært effektive produsenter av lipider. Dette gjør denne arten interessant for Eilertsen og hans forskergruppe som ønsker å masseprodusere dem.
Kiselalgene som brukes i dette prosjektet har en stor fordel: Når det er lys tar de veldig effektivt opp CO². Effekten er større jo kaldere det er i vannet, noe som gjør de nordlige kiselalgene perfekte «miljøagenter». De tar opp i seg CO² fra vannet, og renser dermed vannet for denne skadelige gassen.
Les også: Massedyrker havets mikrodiamanter
– Fremtiden finnes i Troms
Gahr Støre sier til Troms Folkeblad at algeprosjektet er kanskje det mest spennende som skjer nå.
– Dette vil kunne gi store perspektiver på å få CO² ned, som vi har forpliktet oss til i den store Parisavtalen. Når vi ser at disse algene har en slik vekst, kan det løse et problem på industrisiden, og det kan til syvende og sist gi mat, sier Gahr Støre. Han syns det er interessant at man må til en bedrift i Troms for å se en del av fremtiden.
Se videoklipp fra besøket: - Nybrottsarbeid
Les også: Jakter på alger med skjulte superkrefter
Les også: Ny medisin fra kryp i kalde havdyp
Les også: Alger vant årets næringspris
Les også: Alger inn på verket
Se også: Jakt på havets superorganismar