Jakter på alger med skjulte superkrefter

Kiselalger er små, men utrolig viktige organismer som danner grunnlaget for næringskjeden i havet. Noen av disse små algene kan kanskje brukes som medisin i fremtiden.
Bludd, Ellen Kathrine
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Ellen Kathrine Bludd
Publisert: 16.06.15 00:00 Oppdatert: 17.06.15 15:27

Kiselalger - grunnlaget for næringskjeden i havet. Foto: Richard Ingebrigtsen

Hvis man justerer miljøet man dyrker en alge i, kan den noen ganger gå fra å være helt vanlig til å bli meget spennende. Dette er spennende nytt for alle som skal forsøke å dyrke dem til forskjellige formål. Algelaben ved UiT har i mange år jobbet med å samle inn og dyrke forskjellige arter av mikroalger i store vanntanker med kunstig lys, såkalte fotobioreaktorer. Gjennom MabCent prosjektet har en del av denne innsatsen har vært rettet inn mot å lete i nordlige kiselalger etter potensielle medisiner eller andre spennende stoffer.

Les også: Massedyrker havets mikrodiamanter

Richard Ingebrigtsen på tokt for a samle inn superalger.

Bakteriedrepende alger

Doktorgradsstipendiat Richard Ingebrigtsen har sammen med andre forskere undersøkt om lys og temperatur kunne påvirke effekten mikroalgene hadde på eksempel kreftceller, bakterier, diabetes, inflammasjon og antioksidantpotensiale.

– Det korte svaret på dette tilsynelatende enkle spørsmålet, er at det ofte er stor variasjon, forteller Ingebrigtsen. Det vil i praksis si at noen ganger har algene superkrefter og kan drepe for eksempel bakterier eller enkelte kreftceller, mens andre ganger er de samme mikroalgene inaktive.

 Det er også viktig å presisere at undersøkelsene er på et tidlig stadium enda, så det gjenstår å se om noen av de effektene vi så kan utvikles videre, sier Ingrbrigtsen.

Ingen enkel oppskrift

 Og hvis man trodde at det finnes en enkel oppskrift på mikroalgedyrkning, er det dessverre ikke slik, fortsetter den unge forskeren.

Det er både forskjell i hvilke arter som har aktivitet og hvilke forhold som gir aktivitet. Naturligvis gir dette både muligheter for å finne flere effekter fra færre arter, men også utfordringer i forhold til å reprodusere resultater hvis man fant noe spennende. – Det er så utrolig mange ting som kan påvirke mikroalgenes kjemi, og vi har mye igjen å finne ut av. De er fulle av hemmeligheter og skjulte egenskaper, avslutter doktorgradsstudenten.

Artikkelen: Ingebrigtsen, R.A., Hansen, E., Andersen, J.H. & Eilertsen, H.C. 2015. Light and temperature effects on bioactivity in diatoms. Journal of Applied Phycology

Bludd, Ellen Kathrine
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Ellen Kathrine Bludd
Publisert: 16.06.15 00:00 Oppdatert: 17.06.15 15:27
Vi anbefaler