Denne lille dingsen erstatter dyreforsøk

Dette er et filter som gjør forsøksdyr unødvendig når man skal teste nye kremer og legemidler som skal smøres på hud.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 30.03.15 00:00 Oppdatert: 14.04.15 08:10

Stipendiat André Engesland og hans forskningsgruppe har utviklet et filter som tilsvarer huden vår. Foto: Elisabeth Øvreberg

Artikkelen er hentet fra Labyrint nr. 1 2015

Det er gammelt nytt at kremer og legemidler må testes grundig før de kommer oss mennesker til gode, men det nye er at farmasøyter og forskere ikke lenger trenger å bruke mus og rotter når de tester produkter som skal påføres huden vår.

 – Jeg har forsket på huden som består av celler bygd opp av blant annet fettstoffer. Huden beskytter oss mot ytre påvirkninger, og filteret vi har utviklet klarer å gjenskape vår hudbarriere, forteller stipendiat André Engesland ved Institutt for Farmasi, UiT

Resultatene samsvarer med dyrehud

Han forteller at filteret er laget av fettbobler som ligner hudens egne celler. Når han smører kremer på filteret kan han lett se hvor mye av kjemikaliene som går gjennom de forskjellige hudlagene.

– Våre resultater samsvarer det som påvises når man tester stoffer på dyrehud, sier Engesland som har publisert forskningen sin i vitenskapelige tidsskrifter.

– Vi har også sendt filtrene ut til industrien, og de er fornøyde, smiler stipendiaten som disputerte nå i mars.

Følger giftstoffene gjennom hudlagene

Ikke bare er filteret bra med tanke på at forskningen har et sterkt fokus på å bruke minimalt med forsøksdyr, men et slikt filter er både billig og praktisk i bruk.

– Det finnes en modell som er svært kostbar siden filteret er dyrket frem av hudceller. Vår modell er uten bruk av donorhud og vi produserer modellen selv på laboratoriet. Vi legger fettboblene lag på lag slik huden er bygd opp, og vi kan enkelt undersøke i hvilken grad stoffer som brukes i kremer eller salver går gjennom hudbarrieren. Dermed kan vi identifisere stoffer som kan være farlige, og evaluere om noen legemidler vil være bedre å satse på enn andre. Vi har også jobbet med modellen slik at den kan vise hvordan stoffer går gjennom hud som er skadet.

– Et internasjonalt gjennombrudd

Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener filteret fra UiT er revolusjonerende.

– Dette er et internasjonalt gjennombrudd. Det er rett og slett fantastisk og akkurat det vi håpet på, sier hun og forteller at Dyrevernalliansen var med på å finansiere forskningsprosjektet da det startet opp i Tromsø for noen år siden.

– Vi så et enormt potensiale, og da forskerne søkte oss om midler ønsket vi å bidra økonomisk. Å kunne lage modeller som tilsvarer hud, vil forhåpentligvis også kunne anvendes i brannforsøk, noe som er av de mest smertefulle dyreforsøkene, sier Kleveland og mener at UiTs forskning er et ekstremt viktig bidrag til å redusere bruken av forsøksdyr verden over.

Artiklene til Engesland finner du her


Les også: Forsøksdyrenes verden

Les også: Hermer stoffopptak via hud og tarm

Se video: legemidlenes vei gjennom hudbarrierer (forskerportrett fra UiT)

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 30.03.15 00:00 Oppdatert: 14.04.15 08:10
Vi anbefaler