Motgang gir suksess

De som har opplevd motgang presterer bedre.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 19.06.14 00:00 Oppdatert: 25.08.14 13:50

De som har opplevd motgang, og som har håndtert det på en konstruktiv måte, har mindre stress i kroppen, de får bedre treningseffekt og de har en sterk opplevelse av mestring. Det forteller idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard.
Foto: Elisabeth Øvreberg.

– Motgang er faktisk viktig for å oppnå suksess, sier professor i idrettspsykologi, Anne Marte Pensgaard ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Hun mener at man innen idretten ikke skal være redd for dårlige resultater, for når ting går litt på tverke, har vi muligheten til å bli sterkere.

– Det viser seg at de som har opplevd motgang, ofte presterer bedre etterpå.

Les også: Fikk professortittel

Takle motgangen

Anne Marte Pensgaard har jobbet mye sammen med mange av de beste idrettsutøverne vi har her i landet. Hun har blant annet fulgt håndballjentene og langrennseliten.

I for eksempel langrenn har vi flere ganger sett at våre største stjerner har oppnådd stor suksess etter noen tøffe sesonger. Et eksempel er Marit Bjørgen. Også alpinist Kjetil Jansrud, som skadet seg stygt for kun ett år siden, presterte å komme tilbake og ta OL-gull i Sotsji. Ingen hadde trodd at det var mulig.

­– Det handler om hvordan man takler motgangen. Gode mestringsstrategier er viktig. Det samme er å ha en positiv og offensiv holdning. Skjer det noe, skal man si til seg selv av dette skal jeg håndtere, sier Pensgaard som mener trenere bør utsette utøvere for litt motgang eller utfordringer. Unge utøvere har godt av å øve seg på å oppleve at en negativ hendelse gir mulighet til å bli bedre.

– Trenere trenger ikke å alltid å gjøre det enkelt for utøverne sine. Lag hindringer, men selvfølgelig under kontrollerte former. Et tips er å kanskje gi dem kaldt vann i dusjen.

Blir robust

Å dusje i kaldt vann er nok ikke den største motgangen for en sportsutøver, men målet er at hvis man er vant til å ikke ha det for komfortabelt, så lærer man seg å håndtere vanskelige situasjoner.

Pensgaard sier at det å kunne tåle motgang er nøkkelen til suksess.

– Motgang gjør oss robuste slik at vi klarer å takle det som kommer senere i livet. Motgang er en del av det å leve.

Ifølge idrettspsykologen viser det seg at de som har opplevd motgang, og som har håndtert det på en konstruktiv måte, har mindre stress i kroppen, de får bedre treningseffekt og de har en sterk opplevelse av mestring. Og den følelsen er faktisk veldig viktig.

– Man lærer å ha en positiv holdning til det som skjer. Å vite at ting som regel går bra til slutt, gir styrke. Man presterer faktisk bedre etterpå. Man lar seg ikke knekke så lett.

Man blir en vinnerskalle.

Les også: Vi finner lykke i blodslit

Les også: – Klart idrettsutøvere kan studere!

Les også: Skal forske på effektene av hard trening

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 19.06.14 00:00 Oppdatert: 25.08.14 13:50
Vi anbefaler