Skattene i det dype havet

Dypt nede i havet fins eventyrlige genetiske ressurser, som kan bli like viktige som fiskeri og olje. Hvilke muligheter gir disse ressursene – og hvem skal egentlig ha rett til å utnytte dem?
Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 24.08.18 00:00 Oppdatert: 24.08.18 10:08
Tromsø

– Kom og ha det hyggelig, mens du blir litt klokere, inviterer havrettsforsker Vito De Lucia og marin bioteknolog Klara Stensvåg. 30. august avslører de noen av "Havets hemmeligheter" i Champagnekantina på UiT, i regi av KG Jebsen-senter for havrett. Foto: Trude Haugseth Moe

Det kan du få vite mer om på den populærvitenskapelige kvelden Havets hemmeligheter på UiT, torsdag 30. august. Kvelden er i regi av KG Jebsen-senter for havrett, og har denne gangen temaet «Genetiske ressurser i det dype havet.»

Eventyrlige muligheter

Havområdene utenfor de nasjonale grensene - som ingen har råderett over – utgjør hele 95 prosent av havene våre. Dypt nede i havene fins genetiske ressurser med utrolige egenskaper som vi først nå begynner å ane rekkevidden av. DNA fra fisk, sjødyr, planter, bakterier eller alger kan være svært verdifullt for menneskeheten, både økonomisk og medisinsk. 

Hvordan hente ut stoffer?

Hvordan kan man utnytte disse naturstoffene, og hva er mulighetene?

Det vil Klara Stensvåg fortelle deg om i sin presentasjon denne kvelden.
Stensvåg er professor og leder av forskningsgruppen for bioprospektering på Norges Fiskerihøyskole, og hun vil gi deg et innblikk i hvordan man henter ut naturstoffer fra havet og hva man potensielt kan bruke dem til.

– Stor sjanse for noe unikt 

DNA fra fisk, planter, maneter, sopp, bakterier og mange andre organismer kan bli svært verdifullt for menneskeheten, både økonomisk og medisinsk. Det er tema for Havets hemmeligheter 30. august. Foto: Colourbox

Naturen er svært mangfoldig, så det er stor sjanse for å finne noe unikt,  mener Stensvåg.

– Havet og de artene som lever der representerer et stort potensial, og man kan oppdage noe som verden aldri har sett før, sier professoren. 

Leter etter antibiotika

Stensvåg selv har i over 20 år jobbet med å finne nye antibakterielle stoffer med antibiotisk virkning i havet. Virkestoffer med en annen virkemåte enn dagens antibiotika, som mange bakterier som kjent har begynt å utvikle resistens mot.

Les gjerne mer om dette her: Rare dyr i havet kan bli til medisiner

Stoff fra fisk i iskrem

I tillegg til medisiner, kan det finnes stoffer som kan brukes i produksjon av kosmetikk eller næringsmidler.

– For eksempel et «anti-frysestoff» noen forskere fant i en fisk som levde i havet i Arktis. Den hadde utviklet stoffet for å overleve i svært lave temperaturer, og dette middelet brukes i dag i iskrem, forteller Stensvåg.

Havsnegle mot smerter

Hun forteller også om en smerte-dempende medisin,som forskere har utviklet. Medisinen har vist seg å være mye mer effektiv enn morfin, og er basert på stoffer fra en havsnegle som er så giftig at den er dødelig om man skulle tråkke på den.

Hvem har retten til ressursene?

Men hvem skal ha tilgang og rett til å hente ut disse ressursene, som ligger i åpne, internasjonale havområder?

Her kommer juss og havretten inn i bildet.

Kan man dele rettferdig?

– Skal det være «fritt fram» for rike landene eller selskapene som har råd til teknologien? Hva med de fattige landene? Fins det en måte å fordele ressursene rettferdig på?  spør post.doc. Vito De Lucia fra KG Jebsen senter for havrett ved Det juridiske fakultet.

Dette skal han snakke om i sitt innlegg på Havets hemmeligheter.

«Hemmelig»

Forskerne mener det er viktig at folk får vite mer om mulighetene som ligger i det dype havet.

– Dette er et tema som nesten er «hemmelig» – mulighetene som kan ligge i havet er ikke så kjent. Men mange mener at bioprospektering kan bli like viktig som fiskeri og olje, og i de arktiske områdene kan det være ekstra store muligheter, mener De Lucia.

Kjempeviktig for Nord-Norge

– Jo mer ekstreme forhold dyr og organismer lever under – slik som kulde og mørke i Arktis – jo mer ekstreme egenskaper utvikler de. Havet i Arktis skjuler sannsynligvis ressurser som kan bli kjempeviktige for Nord-Norge og de nordlige områdene, sier De Lucia.

Kom og bli klok

De håper mange benytter sjansen til å få litt ny kunnskap i en uformell og hyggelig setting, med litt servering av «småmat» og vin.  

 Møt opp og bli litt klokere! Det angrer man aldri på, oppfordrer de to havforskerne smilende.



Havets hemmeligheter er et en åpen populærvitenskapelig kveld, der du får kunnskap om havet i en uformell setting, med litt fingermat og et glass vin eller mineralvann til.  Arrangementet er i regi av KG Jebsen senter for havrett ved Det juridiske fakultet, UiT.

Når: Torsdag 30. august kl. 19.00 – 21.00.

Hvor: Champagnekantina, Teorifagbygget, Hus 6, UiT.

For hvem: åpent for alle

Pris: gratis

Påmelding: klikk her!

Foredragene vil bli holdt på engelsk. 

For å lese mer om arrangementet og program, klikk her for Tavla-arrangment.  Also information in English.) 

Klikk her for facebook-arrangementet! 

Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 24.08.18 00:00 Oppdatert: 24.08.18 10:08
Tromsø
Vi anbefaler