Fokus Tyskland i ei uke

Gregor Maxwell fant nytt fagnettverk, spennende forskningsgrupper og faglig påfyll i Tyskland. UiT ønsker at flere ansatte og studenter gjør det samme, og inviterer til Fokus Tyskland i mars.
Brøndbo, Stig
Publisert: 28.02.17 09:00 Oppdatert: 06.03.17 09:28

Med støtte fra EU-programmet Erasmus pluss har førsteamanuensis Gregor Maxwell i spesialpedagogikk fått faglig påfyll og blitt kjent med nye fagnettverk i Tyskland tre år på rad. Foto: Stig Brøndbo

Studentene Gregor Maxwell underviser i Tyskland er fra hele Europa, arbeidsspråket er engelsk. I mai reiser spesialpedagogen tilbake til Tyskland for fjerde gang. Foto: Privat

Regjeringen, næringslivet og UiT ønsker at flere norske forskere og studenter skal knytte tettere bånd med tyske forsknings- og universitetsmiljøer. For å få flere UiT-ansatte og studenter til å se mot Tyskland og tyske universiteter, arrangerer UiT en tysk fokusuke 20.- 24. mars.
– Målet vårt er at ansatte og studenter skal lære mer om de gode mulighetene det er for samarbeid og utveksling med tyske institusjoner. Det er også viktig for oss å få formidlet at mye av den spennende forskningen og undervisningen som foregår i Tyskland har engelsk som fag- og samarbeidsspråk, sier Marie-Theres Federhofer, prodekan for forskning ved fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning.

Her melder du deg på Fokus Tyskland ved UiT

Høye forventninger
På programmet i fokusuken står blant annet besøk fra flere tyske universiteter, som kommer til Tromsø for å presentere sine utdanningsprogrammer, satsningsområder og forskningsprofiler.Fra UiT deltar faglig- og administrativt ansatte som allerede har tett samarbeid med Tyskland innen forskning og utdanning, samt BFE-studenten Mathias Eliassen, som dro til München og lærte fag på engelsk og tysk på fritiden.
– Oppholdet i Tyskland var utrolig lærerikt på alle måter – faglig, språklig, kulturelt og sosialt. Jeg hadde høye forventninger til studieåret før jeg dro ut, og jeg kom ikke skuffet hjem, sier Eliassen, som tok andreåret i en bachelor i samfunnsøkonomi i Tyskland i 2016.

Skal tilbake
Også førsteamanuensis i spesialpedagogikk Gregor Maxwell har lært fag på engelsk i Tyskland. I mai reiser han tilbake til Hochschule Nordhausen for fjerde året på rad for å oppdatere seg faglig og undervise studenter fra hele Europa.
– Det er utrolig givende. Jeg får faglig påfyll, kommer inn i nye fagnettverk, møter andre forskere og får innsikt i forskningsprosjekter som holder på med akkurat det samme som jeg gjør, sier førsteamanuensisen i spesialpedagogikk ved institutt for lærerutdanning og pedagogikk.

Engelsk en fordel
At Maxwell selv har engelsk som morsmål er bare en fordel – all undervisning og fagprat går på engelsk.
– Til sammen er vi rundt 35 fagansatte fra universiteter og høgskoler rundt om i Europa som møtes i Nordhausen. Det er inspirerende å få innblikk i andres lands kultur- og fagtradisjoner, sier Maxwell.

Erasmus for ansatte
Studenter som ønsker å studere i Tyskland kan søke om stipender, det samme kan vitenskapelig ansatte.
– Jeg har fått støtte til reise og opphold av EU sitt Erasmus pluss-program, sier Gregor Maxwell.

For UiT-ansatte som ønsker å lære seg tysk, tilbyr HSL-fakultetet et innføringskurs. Det er også startet en egen tysk språkcafe ved UiT. Her kan du finne ut når deltakerne møtes (krever innlogging på Facebook.com).

 

Her finner du programmet for Fokus Tyskland

Her kan du melde deg på Fokus Tyskland

Oversikt over internasjonale studie- og nettverkssentre UiT er tilknyttet

Brøndbo, Stig
Publisert: 28.02.17 09:00 Oppdatert: 06.03.17 09:28
Vi anbefaler