Finner de beste legemidlene – uten dyreforsøk
Nylig disputerte Elenaz Naderkhani ved Institutt for farmasi, og hennes forskning |
Skrevet av Renate Alsén Øvergård
Elenaz Naderkhani ved UiT har videreutviklet en kunstig membran som etterligner tarmbarrieren vi har i kroppen. Med denne kan hun se i hvilken grad legemidler trenger gjennom tarmbarrieren slik at medisinen kommer ut i blodet – og om den virker slik den skal.
– Barrieren i tarmen består av fettbobler som kalles for liposomer. Disse etterligner cellene vi har i kroppen. Mange legemidler har dårlig oppløsning, og for at et legemiddel skal bli tatt opp i kroppen, må det først bli oppløst og deretter passere tarmveggen. Med denne kunstige modellen kan vi se om nye legemidler har denne evnen, forklarer hun.
Billigere og uten dyreforsøk
Å utvikle nye legemidler er en lang, komplisert og kostbar prosess. Derfor er det viktig at man tidlig kan identifisere de beste legemidlene slik at de kommer seg raskt og effektivt ut i markedet. Med denne modellen kan man på et tidlig tidspunkt peke ut de beste kandidatene i legemiddelutviklingen.
– Det er en enkel modell. Det tar kun et par timer å lage den. I tillegg kan den enkelt lagres i seks måneder i fryseren, og vi vil fortsatt kunne stole på den, forteller Naderkhani.
Man sparer også antall dyreforsøk i forbindelse med utprøving av legemidler.
Les også: Vant pris for forskning som reduserer dyreforsøk
– En glede å bidra
Det var forretningsmannen Trond Mohn som i 2011 ga forskningsmidler til UiT, og 6,2 millioner gikk til Det helsevitenskapelige fakultet. Disse midlene gjorde det mulig for Gøril Eide Flaten, førsteamanuensis ved Institutt for farmasi, å ansette Elenaz Naderkhani.
Mohn har tidligere bidratt med over 100 millioner kroner til forskning ved Universitetet i Tromsø, og tidligere i år donerte han 300 nye millioner i frie midler.
Trond Mohn har tidligere uttalt at det er en glede å bidra til god forskning ved UiT.
– Det å få bidra til fellesskapet på denne måten, og å få være med på å gi unge mennesker håp og tro på framtiden, er det største en giver kan oppnå, sa Trond Mohn da han sist tildelte penger til stiftelsen. Pengene forvaltes av Tromsø Forskningsstiftelse som ble opprettet av Trond Mohn i 2007.
Vil lage en hudmodell for kremer og geleer
Førsteamanuensis ved Institutt for farmasi, Gøril Eide Flaten, sier forskningen til Naderkhani er vel anvendte penger.
– Vi har fått veldig mye ut av pengene vi ble tildelt. Prosjektet kom i gang med midler fra Norges Forskningsråd (NFR) og ble videreført med millionen fra Trond Mohn. Nå har en kandidat disputert på bakgrunn av dette, og forskningen har resultert i flere publikasjoner i anerkjente internasjonale tidsskrifter samt posterpresentasjoner og foredrag på internasjonale konferanser.
Modellen er ferdig og kan brukes, men nå vil Flaten videreutvikle modellen.
– Den har lagt grunnlaget for videre prosjekter. Nå vil vi bruke modellen for å se på opptak fra andre formuleringer som geleer og kremer.
Les også: Denne lille dingsen erstatter dyreforsøk