Fysikk på takterassen

Oscar Artamonov kikker i teleskopet som er montert på takterassen hos Nordnorsk vitensenter og får forklaring på hva han ser av universiteslektor Børge Irgens. Sola skinner fra nesten skyfri himmel og forholdene for å studere nettopp sola er gode.

Fysikkelev ved Kongsbakken videregående skole, Oscar Artamonov studerer sola
Fysikkelev ved Kongsbakken videregående skole, Oscar Artamonov studerer sola Foto: Vibeke Os
Portrettbilde av Os, Vibeke
Os, Vibeke vibeke.os@uit.no Prosjektleder Skolelaboratoriet
Publisert: 05.06.25 15:10 Oppdatert: 06.06.25 08:53
Energi Naturvitenskap Teknologi

Artamonov er elev på andreåret ved Kongsbakken videregående skole og er sammen med 45 andre fysikkelever invitert til fysikkdag i regi av Institutt for fysikk ved UiT Norges arktiske universitet (UiT), Nordnorsk Vitensenter og Skolelaboratoriet ved UiT.

Ikke bare støv på linsa - sorte flekker som skimtes til venstre på sola skyldes prosesser på den glødende kula. Foto: Vibeke Os

Artamonov forteller at teleskopet og studiet av sola var foreløpig dagens høydepunkt. – Jeg liker veldig godt at vi kan få oppleve fysikk i praksis og et slikt teleskop har vi ikke på skolen.  I teleskopet kunne Artamonov  og medelevene studere solens overflate. Der kunne de blant annet se sorte prikker på solen som ifølge lektor Irgens er områder med mindre sirkulasjon av plasma. Disse orådene er "kaldere" og som fremstår mørkere enn resten av sola. Artamanov er interessert i fysikk og har nettopp skrevet en skoleoppgave om hvordan fusjonsenergi kan brukes i fremtiden. Han lar seg fascinere av å se verdens største fusjonsprosess, sola, «på nært hold».

Lektor ved Kongsbakken videregående skole, Ole Tennvassås, fulgte eleven denne dagen og sier det er viktig for elevene å komme ut av skolen og få faglige impulser fra andre enn lærerne. – Vi tar med elvene på slike arrangementer for å inspirere flere til å studere fysikk og akkurat nå passet det med skolens timeplan og den øvrige eksamensavviklingen.

Hvordan er det med antall elever som velger fysikk ved Kongsbakken videregående skole?

-Det har vært relativt jevnt med elever de som velger Fysikk 1 de siste 10 årene, men vi ser at det er få som går videre med Fysikk 2. Det kan ha sammenheng med at ingen studier ved universitetene krever dette faget og at de da kanskje velger mindre arbeidskrevende fag det siste året på skolen.

På spørsmål om fysikkdagen var relevant for faget mener Tennvassås at en del av det som møtte elevene hadde vært gjennomgått på skolen, men at de også ble utfordret på ny kunnskap. -Det er bare greit at elevene blir presentert for nytt stoff, ellers hadde det blitt kjedelig for dem, påpeker læreren.

Elevene tester effekten av solceller med veiledning av fysiker Karoline Ingebrigtsen Foto: Vibeke Os

I et av Vitensenterets undervisningsrom er bordene foran elevene fulle av utstyr; her ligger solceller, motstand-, strøm- og spenningsmålere, så her skal det det utføres arbeid. Elevene er delt i grupper og skal teste effekten av solceller. Tromsøværingen Karoline Ingebrigtsen som til vanlig holder på med en doktorgrad om batterier, er i dag i full sving med undervisning i solenergi. Hun ønsker å inspirere elver til fysikkfaget og har selv tatt en master i Fornybar energi ved UiT.

-Det var veldig flinke elever her i dag og jeg håper at noen fant noe de synes var interessant. Jeg synes det er veldig fint å treffe dem og formidle mitt fag og ikke minst å vise at en tromsøjente, som liker håndarbeid og friluftsliv, også kan stortrives med fysikk, smiler Ingebrigtsen.


Kortnytt fra Fakultet for naturvitenskap og teknologi, Skolelaboratoriet, Institutt for fysikk og teknologi, Fakultetsadministrasjonen ved NT-fak, Seksjon for kommunikasjon
Os, Vibeke vibeke.os@uit.no Prosjektleder Skolelaboratoriet
Vi anbefaler