Forrykende Space Day

Over 250 niendeklassinger fikk oppleve inspirerende og actionfylte aktiviteter knyttet til romfartsindustri på Norges arktiske universitetsmuseum.

Mann demonstrerer fysiske lover med flamme i glassbeholder.
Simen Bergvik, naturfagslærer ved Andøya Space Education, hadde et forrykende fysikkshow for storøyde niendeklassinger fra Tromsø. Foto: Roy-Morten Østerbøl / UiT
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 08.05.25 09:29 Oppdatert: 08.05.25 10:26
Naturvitenskap Teknologi

På mandag og tirsdag i forrige uke ble det arrangert Space Day på museet for niendeklassinger i Tromsø. Space Day har blitt en tradisjon, med bidrag fra Andøya Space, Kongsberg Satelite Services (KSAT), ESERO Norway, Nordnorsk vitensenter og UiTs skolelaboratoriet i realfag og teknologi. Målet er å vekke interesse og nysgjerrighet for romforskning, både i privat og akademisk sektor. 

Kvinne, portrettbilde.
Prosjektleder for Skolelaboratorium i realfag og teknologi - Vibeke Os. Foto: UiT

–  Vi vil vise ungdom at det er et stort miljø for romfartsindustri i Tromsø og Nord-Norge, med mange spennende arbeidsmuligheter, sier prosjektleder på UiTs skolelaboratoriet Vibeke Os. 

Niendeklassingene kunne springe fra post til post med aktiviteter, både inne på og utenfor museet disse sene aprildagene, hvor snøen fremdeles lå tykt utover landskapet.

Simen Bergvik fra Andøya Space Education hadde rigget til et bokstavelig talt forrykende fysikkshow, med demonstrasjon av potetkanon, hjemmelagd flaskerakett og ildsprut fra glassbeholdere. Elevene uttrykte høylytt begeistring for hvordan naturfag i praksis kan brukes i romforskning.

Ute var det lagt opp til orienteringsløype med diverse oppgaver, mens studentorganisasjonen Ignite hadde fremvisning av en ekte forskningsrakett. Inne på museet foregikk det også aktiviteter i begge etasjene, som på ulike måter gav ungdommene innblikk i verdensrommets mange mysterier.

Med årets Space Day fikk mange av Tromsøs niendeklassinger flere spennende smakebiter på hvordan realfag og teknologi kan åpne dører til studier og arbeid innen romfartsindustri.

To studenter med en rakett, som brukes på Andøya Space.

Demonstrasjon av Andøya-rakett av bachelor-student i droneteknologi Brage Isdahl, og Vincent Van Duin, andreårs student på fysisk og matematikk - siviløkonomistudiet, integrert master. Begge representerer studentorganisasjonen Ignite. Foto: Kaja A. Halvei-Larsen


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon, Skolelaboratoriet, Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler