Forskergrupper ved Det juridiske fakultet besøkte Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg

Medlemmmer av Barnerettsgruppa og Statsrettsgruppa ved Det juridiske fakultet har nylig vært på en inspirerende studietur til Strasbourg, med fokus på det europeiske menneskerettighetssystemet.

Deltakere fra barnerettsgruppa og statsrettgruppa står sammen i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen
Deltakere fra Barnerettsgruppa og Statsrettgruppa på besøk hos Den europeiske menneskerettighetsdomstolen Foto: Privat
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Buksrud, Charlotte Sofie charlotte.s.buksrud@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 13.11.24 20:10 Oppdatert: 14.11.24 11:25
Internasjonalt samarbeid Lov og rett Samfunn og demokrati

Formålet med turen var å få en dypere innsikt i hvordan det europeiske menneskerettighetssystemet fungerer i praksis. Turen ga deltakerne en unik mulighet til å møte sentrale institusjoner, som Den europeiske menneskerettsdomstolen og flere organer i Europarådet. I tillegg til faglig påfyll var turen en fin anledning til å bli bedre kjent med hverandre og oppleve den vakre byen Strasbourg. 

Europarådet

I Europarådet fikk deltakerne en omvisning og en innføring i strukturen og virkemåten til Europarådets parlamentarikerforsamling. De møtte også flere representanter fra ulike organer, blant annet to fra barnerettsavdelingen, som fortalte om Europarådets strategier for å beskytte og styrke barns rettigheter. Strategiene, som blant annet fokuserer på kjønnsubalanse og barns medvirkning, var spesielt interessante for medlemmene av barnerettsgruppa.

Gruppen møtte også en representant fra kontoret til Europarådets menneskerettskommissær, som jobber spesielt med å styrke menneskerettighetene i Europa, samt en representant fra Veneziakommisjonen, som overvåker rettsstatsprinsipper både i medlemsland og tredjeland. Disse møtene ga deltakerne en bredere forståelse av Europarådets arbeid med å fremme rettsstat, demokrati og menneskerettigheter, noe som særlig appellerte til statsrettsgruppa.

Den europeiske menneskerettsdomstolen 

Barnerettsgruppen og Statsrettsgruppen får omvisning
Barnerettsgruppen og Statsrettsgruppen får omvisning Foto: Privat

Under besøket ved Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) fikk deltakerne møte Norges dommer, Arnfinn Bårdsen, som delte av sin erfaring og innsikt i domstolens struktur, virkemåte og rolle i Europa. De fikk også møte Ukrainas dommer, Mykola Gnatovskyy, som har en akademisk bakgrunn. Diskusjonen med Gnatovskyy belyste hvordan en variert sammensetning av dommere, med erfaring både fra akademia og rettsvesen, kan styrke EMDs arbeid.

Et av høydepunktene under besøket var muligheten til å følge en storkammerhøring i saken Mansouri mot Italia. Dette ga deltakerne et helt annet og konkret innblikk i EMDs arbeid og virkemåte. 

I tillegg møtte gruppen domstolens Jurisconsult, Anna Austin, som leder forskningsavdelingen. Hun forklarte hvordan avdelingen bidrar til å sikre sammenheng og enhetlighet i rettspraksis ved å systematisere tidligere avgjørelser og gjennomgå nye for å identifisere eventuelle spenningsforhold med etablert praksis. Dette ga et fascinerende innblikk i hvordan forskning og grundighet sikrer en konsistent og effektiv avgjørelsesprosess ved EMD.

Håndheving av EMDs dommer 

Et annet lærerikt møte var med Anders-Molander Skavland fra Europarådets organ for håndheving av EMDs avgjørelser. Dette organet har som oppgave å overvåke medlemsstatenes etterlevelse av domstolens avgjørelser. Møtet ga deltakerne et verdifullt innblikk i en del av prosessen tilknyttet systemet for europeiske menneskerettigheter som ofte vies lite oppmerksomhet.

Norges tilstedeværelse i Strasbourg

Avslutningsvis på studieturen fikk deltakerne møte Norges ambassadør til Europarådet, Helge Seland. Ambassadør Seland ga en informativ innføring i hvordan Europasystemet fungerer, med et spesielt fokus på Norges diplomatiske arbeid i Strasbourg. Møtet tilføyde en politisk dimensjon til forståelsen av Europarådets arbeid, samtidig som det ga innsikt i Norges rolle og bidrag blant medlemsstatene. 


Redigert og publisert av Vilde Sjøvold


Kortnytt fra Det juridiske fakultet
Buksrud, Charlotte Sofie charlotte.s.buksrud@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler