Får 8 millioner fra Kreftforeningen

Erik Knutsen får 8 millioner fra Kreftforeningens satsing på unge forskere. – Denne satsingen vil bety enormt mye for kreftsaken!

En mann poserer smilende i et laboratorium
En særdeles fornøyd Erik Knutsen. Foto: Oddleif Larsen / UiT
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Johansen, Johanne Kristine johanne.k.johansen@uit.no Stabsrådgiver
Publisert: 16.11.23 13:52 Oppdatert: 17.11.23 12:39
Helse og velferd

Nylig fikk førsteamanuensis ved Institutt for medisinsk biologi på det Helsefaglige fakultet, Erik Knutsen, en telefonsamtale utenom det vanlige. Han er en av fem unge forskere som har fått innvilget søknad fra Kreftforeningen.

Til Kreftforeningens hjemmeside sier Knudsen at dette er mye større enn å vinne i lotto:

–Det er jo bare helt fantastisk! sier han.

Han forteller videre at da han oppdaget at Kreftforeningen ville øremerke midler til søkere med mindre enn sju års erfaring etter doktorgraden, jublet han.

– Dette er så viktig og riktig og langsiktig tenkt. Det kommer til å bety enorm for kreftsaken, sier han.

Kreftforeningen øremerker for yngre forskere

Knudsen sier at han forstår godt at Kreftforeningen hovedsakelig ønsker å støtte de største og beste forskningsprosjektene, men at ikke alt kan være en konkurranse mellom de aller mest erfarne forskerne.

­– For bak dem er vi en stor skare av mer uetablerte som sliter med å få realisert prosjektene våre. Hvis det fortsetter sånn, vil vi om 20 år mangle forskere med den kompetansen som kreves for å lede store kreftforskningsprosjekter, sier Knudsen til Kreftforeningens hjemmeside.

Var usikker

Knutsen har allerede vunnet flere priser for forskningen sin, men fryktet lenge at han måtte finne en annen karrierevei. I fjor høst skrev han en kronikk hos NRK om hvorfor.

«I skrivende stund står hundrevis av forskere i Norge i fare for å miste jobbene sine. Jeg er en av dem. Hvis jeg ikke klarer å skaffe nye forskningsmidler, vil min tid som forsker være over, og min brystkreftforskning vil aldri bli noe av,» forklarte han.

Men nå er Knudsen ansatt som førsteamanuensis med 8 ferske millioner til å forske videre.


Kortnytt fra Institutt for medisinsk biologi, Det helsevitenskapelige fakultet
Johansen, Johanne Kristine johanne.k.johansen@uit.no Stabsrådgiver
Vi anbefaler