Campus Tromsø: Førstehjelpsuka pågår

Denne uka pågår Førstehjelpsuka ved campus i Tromsø. Uka inkluderer også en realistisk beredskapsøvelse på campus.

Medisinstudenter øver førstehjelp på markør utendørs
Denne uka arrangeres den årlige Førstehjelpsuka ved campus i Tromsø. Foto: Knut Fredriksen
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 11.09.23 09:39 Oppdatert: 11.09.23 09:50
Helse og velferd

Hvert år undervises førsteåret på medisinstudiet i livreddende førstehjelp i en uke i september. I år er det rekordhøye181 studenter som er tatt opp, og det krever hele 50 hjelpelærere og kursassistenter fra eldre studentkull. Derfor blir det mye folk og ganske livlig i fellesarealene på MH i uke 37 (11-15. september).

Dette er Førstehjelpsuka

Undervisningen er basert på mye praktisk innøving av håndgrep og ferdigheter, og studenter som øver førstehjelp vil sette preg på MH-bygget på formiddagene. I tillegg vil det altså bli gjennomført en beredskapsøvelse på campus som blant annet inkluderer bruk av sminkede markører. 

– Det vil bli noe mer leven enn det vi vanligvis opplever i arbeidsdagen, men det er snakk om å legge et viktig grunnlag for studenter som i de kommende årene vil bli eksponert for alvorlig syke mennesker i sin studiesituasjon, sier Knut Fredriksen, førsteamanuensis ved institutt for klinisk medisin og faglig ansvarlig for uka. 

Han påpeker at det er veldokumentert at økte ferdigheter i livreddende førstehjelp i samfunnet også fører til at flere yter livreddende hjelp ved akuttsituasjoner utenfor sykehus. Det siste har medført at overlevelsen ved hjertestans utenfor sykehus har økt de siste 20 årene.

Øvelsen er et samarbeid mellom TAMS (Tromsø akuttmedisinske studentforening) og institutt for klinisk medisin ved UiT. 


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon, Institutt for klinisk medisin, Det helsevitenskapelige fakultet
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler