Studenter lærer om musikk som miljøterapi

Harstads eget eldrekor, St. Olavskoret, inviterte vernepleierstudenter ved UiT i Harstad på overraskelseskonsert. Slik fikk studentene et godt eksempel på hvordan musikk kan brukes som miljøterapi. 

Kor
St. Olavskoret i Harstad er et tilbud til alle eldre som har lyst til å synge. Foto: Tomas Rolland/UiT
Portrettbilde av Rolland, Tomas
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Publisert: 28.04.23 13:34 Oppdatert: 09.05.23 14:43
Helse og velferd Studentliv / Studier

– I dag hadde vernepleierstudentene i andreklasse besøk av St. Olavskoret, Harstads kuleste kor, hvor eldste medlem er 98 år. Det er stas, sier Mona Stenhaug Johannessen.

Hun er universitetslektor ved Institutt for vernepleie ved UiT i Harstad, der hun forsker på frivillighet og eldreomsorg og blant annet underviser i musikk som miljøterapeutisk arbeid, sammen med musiker Wolfgang Schmitt.  

Stenhaug Johannessen er opptatt av å knytte teori sammen med praksis, og så derfor muligheten for å invitere St. Olavskoret på overaskende besøk til UiT. 

Mens studentene hadde teoretisk undervisning ble koret sneket inn i et lokale like i nærheten, og når koret var klar, inviterte dirigenten studentene inn. Ingen av studentene visste hva som ventet dem, og de ble overrasket av 16 glade korister, som skulle bidra til å lære dem om musikk som miljøterapi i praksis.   

Det var først en liten konsert med St. Olavskoret, deretter hadde dirigent Wolfgang Schmitt, lagt opp til at koret og studentene skulle synge sammen og kjenne på samspillet dem imellom.  
 
– Gjennom å oppleve det i praksis lærer studentene både å se og føle på hva dette kan gjøre med dem og koristene i form av kommunikasjon og en positiv aktivitet. Dette bidrar til aktivisering, inkludering og fellesskapsfølelse. I tillegg gjør det noe med klassemiljøet og dem selv, det å tørre å by på seg selv, og komme litt ut av komfortsonen, sier Stenhaug Johannessen. 

Var med på å starte koret i 2016 

Johannessen er selv en aktiv sanger og har siden 2016 undervist i bruk av musikk i miljøterapeutisk arbeid. Dette har hun gjort sammen med Wolfgang Schmitt, og det var han som kom med ideen om å starte opp et sykehjemskor, for på den måten å lære og inspirere vernepleierstudentene.  

– Den beste måten å lære på er av de som vet hvor skoen trykker, og også hvor den passer, sier Stenhaug Johannessen.   

Koret ble startet i 2016 i samarbeid med Olavsgården sykehjem, og de møtes fast hver onsdag, med Wolfgang Schmitt som frivillig dirigent. 

Koret er ikke bare for de som bor på Olavsgården sykehjem, men er et tilbud til alle som har lyst å synge. De har medlemmer som bor på andre sykehjem og også noen som bor hjemme. Det legges ikke vekt på diagnoser, men på å skape fellesskapsfølelse og musikalske opplevelser sammen. 

Likestilles gjennom teknologi 

St. Olavskoret har investert i en del nettbrett som står plassert på stativer foran koret. Med stor hvit tekst på mørk bakgrunn kan dirigenten styre teksten, og det gjør det lettere for alle å være med å synge. 

– Nå fikk studentene se verdien av velferdsteknologi, dette er et genialt verktøy for koret i denne sammenhengen. Det gjør det lettere for alle å delta på like vilkår og at man ikke nødvendigvis ser hvem som lever med demens eller ikke. Alle blir likestilt, og det er jo en fin ting å lære om, sier Stenhaug Johannessen.

Les også: – Joik er den beste medisinen!


Kortnytt fra UiT Norges arktiske universitet, Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for vernepleie
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Vi anbefaler