Det lille villmarksløpet som ble til en folkefest

I løpet av 40 år har Finnmarksløpet gått fra å være et lite villmarksløp til å bli et gigantisk sportsarrangement. Hvordan gikk det til?

Hundespann krysser vei
UiT er partner til Finnmarksløpet som i år er verdensmesterskap i langdistanse. Foto: UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 28.02.23 15:16 Oppdatert: 28.02.23 15:29
Arktis Historie Idrett og friluftsliv

Fredag 10. mars starter Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. På startstreken står det 121 hundekjørere, fra ni nasjoner, i klassene 1200 km, 600 km og juniorklassen. I år er løpet også verdensmesterskap i langdistanse.

Les også: UiT-studenter får sjekkpunkt-ansvar under Finnmarksløpet

Christine Smith-Simonsen.
Christine Smith-Simonsen. Foto: UiT

Førsteamanuensis i historie ved UiT, Christine Smith-Simonsen, har forsket på og skrevet bok om Finnmarksløpets historie. Hvordan gikk det egentlig til at pels og poter og kjørere med rim i bart og flette skulle bli utgangspunkt for et evenement som setter regionen på kartet, både nasjonalt og internasjonalt?

Et av landsdelens største arrangement

– Det startet i 1981 som et løp for folk med interesse for hundekjøring og villmarksliv, som ville teste utstyr, ulike hundetyper og seg selv. I dag er løpet blitt kraftig sportifisert med sponsorer og et stort apparat rundt. Det er blitt et av landsdelens største idretts- og kulturarrangement, sier Smith-Simonsen.

I 2020 kom boka hennes, Vinterens vakreste eventyr, som handler om løpets historie. I forbindelse med årets løp, drar Smith-Simonsen på turné med et foredrag om Finnmarksløpet. Lørdag 4. mars holder hun foredrag i Tromsø, før hun reiser videre til Alta (11. mars) og Kirkenes (13. mars). Foredragene er gratis og åpne for alle. 

Les også: Valerie håper å få jobb i Alta


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler