Anna Kaisa fikk årets Árdnapris for matematikkoppgave

Kjøring med rein og pulk kan bidra til å forstå og formidle vektorregning i matematikkundervisning. Det går fram av årets beste masteroppgave med urfolkstema. 

Anna Kaisa vant matematikkpris
EN LITEN VRI: Anna Kaisa Eriksen Partapuoli sin masteroppgave i matematikk gir ny innsikt i hvordan man kan undervise i faget. Foto: AILI ELISA KRISTINA THOMASSEN/UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 19.07.21 07:29 Oppdatert: 19.07.21 07:54
Arktis Bærekraft Pedagogikk Teknologi Urfolk Økonomi

UiT og Senter for samiske studier delte under årets Riddu Riddu-festival for fjerde gang ut Árdnaprisen til den beste masteroppgaven om urfolk. Prisen gikk i år til Anna Kaisa Eriksen Partapuoli for hennes masteroppgave i matematikk på lærerutdanninga på UIT. Hennes oppgave ble dermed ansett for å være den beste masteroppgaven med tema knyttet til urfolk og urfolks situasjon. 

Nye perspektiver

Leder for institutt ved Senter for samiske studier ved UiT, Torjer A. Olsen, forteller til NRK Sapmi at det er gledelig og betyr mye at årets pris går til en oppgave som er skrevet på samisk. Partapuolis oppgave «Geresskálla máđiid miel. Mo geresjohtima guorahallan váikkuhivččii vektordoahpaga ipmirdeapmái» handler om hvordan kjøring med pulk kan bidra til å forstå og formidle vektorregning i matematikkundervisning. Ifølge NRK sier Olsen denne oppgaven gir ny innsikt og kunnskap om undervisning i matematikk da den gir nye perspektiver på hvordan undervisning kan foregå.

Árdnaprisen deles ut av Senter for samiske studier og arbeidene som er nominerte til prisen skal bidra til å fremme interesse for og synliggjøre kunnskap om samiske og urfolksrelaterte spørsmål i masterprogrammer ved UiT Norges arktiske universitet.

Skal inspirere

Prisen deles ut til den beste masteroppgaven i løpet av et akademisk år og kan være levert inn ved alle UiTs mastergradsprogrammer. Prisen skal være til inspirasjon og bidra til kandidatenes videre faglige utvikling på feltet. Prisen er på 10 000 NOK.

Senter for samiske studier inviterte for en tid tilbake  fagmiljøene til å nominere kandidater til prisen, der disse kriteriene ble stilt for å nominere en kandidat: 

  • Skriftlig begrunnelse for nominasjonen, herunder tematisk relevans for samiske og urfolksspørsmål
  • Hvem som er forslagsstiller

Tre ulike fagdisipliner

Kriterier for å kunne tildeles prisen er:

  • Oppgaven må være levert inn i løpet av gjeldende akademiske år ved ett av UiTs masterprogrammer
  • Oppgavens tema skal være knyttet til urfolk og urfolks situasjon i fortid eller nåtid
  • Oppgaven kan være skrevet på norsk, samisk eller engelsk og må være lastet opp i Munin

Komiteen som vurderer nominasjonene består av minimum tre medlemmer som representerer ulike fagdisipliner.

På denne siden finner du tidligere vinnere, statutter og retningslinjer for prisen


Kortnytt fra Senter for samiske studier


Kortnytt fra Senter for samiske studier
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler