En kjernekar i arbeid

Bachelorstudent Ola Jensvoll er blant de som denne våren tar emnet GeoPraksis, og her er hans beretning fra sitt praksisarbeid hos Skaland Grafitt AS på Senja.

Vårlig solskinn med spektakulær utsikt mot Senjafjellene.
Vårlig solskinn med spektakulær utsikt mot Senjafjellene. Foto: Ola Jensvoll
Portrettbilde av Mortensen, Kai
Mortensen, Kai kai.mortensen@uit.no Rådgiver
Publisert: 30.03.21 10:13 Oppdatert: 30.03.21 10:26
Naturvitenskap Teknologi Økonomi

Tekst: Ola Jensvoll

Selv om Skaland er ei underjordsgruve, så må man fortsatt kle seg godt for været. Når sola titter fram bak hagl og sludd er det innafor å ta seg en fem minutters pause og nyte utsikten. Fra Skaland på Senja, i alskens vær og praktfulle naturomgivelser, driver Skaland Grafitt AS på Europas største grafittforekomst.

Mitt navn er Ola Jensvoll, jeg er en bachelorstudent i geologi på UiT, og i løpet av dette semesteret har jeg vært så heldig å få tre uker praksisplass som geologistudent hos gjengen på Skaland Grafitt. Jeg har blitt oppfordret av universitetet om å dele med dere hvordan jeg har opplevd smaken på arbeidslivet som geolog. I det siste har jeg vært så heldig å få være med boreteknikerne. Logging og kartlegging ved hjelp av borekjerner er et viktig kartleggingsverktøy for å kunne avgrense malmkroppene.

Geologer gjør loggingsarbeidet, men får ikke så ofte direkte innsikt i hvor kjernene de jobber med kommer fra. Det er i hvert fall inntrykket jeg har fått fra plasser jeg har jobba før og på universitetet, vi får som regel prøvene servert på sølvfat. Det ljomer godt i gruvegangene når boreriggen jobber for å bore løs 150 meter med borekjerne. Riggen er vannkjølt, styres av en PC-skjerm og kan opereres av to mann. En app holder styr på orienteringa til borekjernen. Det er mye å ta hensyn til når man planlegger boringa. Avhengig av strukturer i fjellet, men også fordi boret roterer med klokka, så har riggen en tendens til å drifte opp og mot høyre. Et avvik på tre grader høres ikke mye ut, men når det er snakk om et borehull på mer enn 150 meter blir det fort skivebom.

Borekjernene trekkes ut av riggen i 2,5 meters lange seksjoner. De brytes i mindre biter og legges i kasser. Brudd og orientering merkes av boreteknikerne. Hvis man er heldig, får man hele kjerna ut i en bit. Resten av arbeidet er opp til geologene. Vi starter uka med en tom kontainer og har nå fått installert strøm, avløp, varme og vi har fått pusta liv i kjernesaga vi skal bruke til å splitte kjerneprøvene. Saga er toppmoderne, har internettilkobling, kjører Windows 10 og gjør stort sett alt bortsett fra å ta oppvasken.

Tilgang på relevant arbeidserfaring i løpet av utdannelsen er uvurderlig. Med tanke på arbeidsrelevant læringsutbytte tror jeg at jeg fort ville ha tatt tre uker jobb over visse ordinære fag jeg har tatt, uten å blunke. Derfor synes jeg det er flott at jeg har fått muligheten til å kunne innlemme litt arbeidserfaring i tillegg til seminarer og forelesninger om geologisk sektor, organisasjonsteori, gründervirksomhet og mere gjennom dette praksisfaget.
Flott opplegg - mer av dette takk!

Foto: Ola Jensvoll 
Foto: Ola Jensvoll 
Foto: Ola Jensvoll


Kortnytt fra Institutt for geovitenskap, Fakultetsadministrasjonen ved NT-fak
Mortensen, Kai kai.mortensen@uit.no Rådgiver
Vi anbefaler