Nytt digitalt kurs om barn og unges medvirkning
Nå kan du lære mer om iverksetting av barn og unges medvirkning i et gratis og digitalt kurs.

– Målet er å gi studenter og fagfolk i tjenestene et gratis, faglig kvalitetssikret og praksisnært undervisningstilbud som er utviklet i samarbeid med brukere og fagfolk, og som man kan jobbe med når det passer i hverdagen, sier professor Anita Salamonsen. Hun er kursleder og redaktør for nettstedet Involvert.no som har utviklet mange av ressursene i kurset.
Fleksibelt kursløp
Kurset er lagt opp som et tjenestestøttetilbud og kan bestilles fra RKBU Nord via Tjenestestøtteportalen. Kurset kan tas både i gruppe og av enkeltpersoner. Målgruppen er særlig studenter og fagfolk som skal iverksette medvirkning for barn og unge i psykiske helsetjenester, barnevern og familievern.
– Mange av eksemplene i kurset er hentet fra disse tjenestene. Jeg vil likevel si at kurset også kan passe for andre som jobber med barn og unge, som for eksempel lærere og helsesykepleiere. Retten til å bli hørt går på tvers av tjenester og samfunnsområder. For eksempel etiske problemstillinger knyttet til hvordan barn og unges medvirkning bør iverksettes i praksis går igjen i mange ulike tjenester og situasjoner, sier Salamonsen.
Salamonsen forteller at mange i tjenestene har etterlyst kurs i hvordan de kan jobbe med iverksetting av barn og unges medvirkning i praksishverdagen.
– Lovtekstene er generelle, og gir lite praktisk veiledning. Også offentlige rapporter og myndigheter påpeker behov for kompetansebygging, men uten å konkretisere hva denne bør bestå i. Dette kurset tar mål av seg til å bygge bro mellom generelle idealer om barn og unges medvirkning og praksisfeltet. Vi har nettopp derfor utviklet kurset sammen med fagfolk og brukerrepresentanter, og mange av ressursene i kurset belyser deres perspektiver, sier Salamonsen.
Trygghet og motivasjon
Kurset inneholder mange ulike elementer som belyser sentrale spørsmål når barn og unges medvirkning skal iverksettes og kvalitetssikres i praksis; hva brukermedvirkning innebærer i ulike situasjoner, hvilke utfordringer som kan dukke opp og hvordan vi kan løse dem.
– Kunnskap man får fra kursets eksempler fra praksisfeltet knyttes til egen praksis gjennom arbeidsoppgaver og kritisk refleksjon, sier Salamonsen.
Nå håper Salamonsen at kurset skal gi deltakerne ny kunnskap som gjør dem tryggere og mer motiverte i arbeidet.
– Jeg håper også at deltakerne tar med seg og deler noen av de praktiske tipsene og verktøyene med sine kolleger eller medstudenter. Deltakere som ønsker det kan få tilsendt et kursbevis, sier Salamonsen som er fornøyd med å kunne tilby et enkelt tilgjengelig kurs.
Det er også mulig å kontakte Tjenestestøtteteamet på RKBU Nord og be om for eksempel faglig veiledning i det videre arbeidet med barn og unges medvirkning på arbeidsplassen etter gjennomført kurs. Professor Camilla Lauritzen, teamleder for undervisning, formidling og tjenestestøtte ved RKBU Nord er glad for det nye tilskuddet til tjenestestøtteportalen.
– Brukermedvirkning er noe alle er enige om at er viktig, men det kan være vanskelig å få til i praksis. Mange som jobber med barn og unge er ikke helt sikre på hvordan de skal gå fram for å lykkes. Vi har derfor ønsket å gi ansatte i tjenestene støtte til å bedre lykkes med å innlemme brukermedvirkning i sitt arbeid med barn og unge. Dette kurset gir en kjempefin innføring i hva brukermedvirkning egentlig innebærer, hvordan man kan gå fram og hvilke utfordringer man kan møte på. Kurset er fleksibelt, og kan gjøres i en ledig stund uten å måtte reise til et kurssted. Vi håper tjenestene vil ta det i bruk, sier Lauritzen.
Studentene vil bli bedt om å evaluere kurset når de er ferdige.
– I god medvirkningsånd så ønsker vi gjerne tilbakemeldinger fra de som tar kurset, slik at vi kan fortsette å utvikle det til å bli best mulig, sier Lauritzen.
Tredelt kurs
Seniorrådgiver Ida Grepperud har jobbet med oppsettet av utdanningen. Hun forklarer hvordan de har delt opp kurset i tre hoveddeler med læringsstier som deltakerne kan følge i eget tempo.
– Det gjør at deltakerne kan velge sin egen progresjon. Kurset varierer mellom å bruke ulike læringsressurser som video, interaktive scener som kan utforskes og oversikt og informasjon om gode verktøy som aktivt kan benyttes i det daglige arbeidet for å skape gode rammer for brukermedvirkning, sier Grepperud.
Gjennom hele kurset legges det opp til kritisk refleksjon som den sentrale læringsstrategien. Grepperud understreker at utgangspunktet for kurset ikke handler i å komme seg gjennom store mengder litteratur og informasjon, men å aktivt knytte kursets innhold og problemstillinger til egne erfaringer og reflektere over disse, både individuelt og sammen med kollegaer og medstudenter.
– Jo større vekt kursdeltakerne legger på den kritiske refleksjonen og ettertanken, jo større læringsutbytte. Ansatte i tjenesten kan ofte en del om temaet fra før og til flere av de digitale ressursene knyttes det refleksjonsspørsmål for å få deltakerne til å tenke over egen praksis og hvordan de kan benytte dette videre på sin arbeidsplass. Vi håper derfor at kurset kan bidra til bedre kunnskap om temaet og styrke det viktige arbeidet tjenestene gjør for barn og unge og familiene deres, sier Grepperud.
Kortnytt fra Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord)
-
Fiskeri- og havbruksvitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Fiskeri- og havbruksvitenskap - master
Varighet: 2 År -
Master of Philosophy in Visual and Multimodal Anthropology
Varighet: 2 År -
Arkeologi - master
Varighet: 2 År -
Hørelæredidaktikk - master
Varighet: 2 År -
Praktisk-pedagogisk utdanning i musikk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Peace and Conflict Transformation - master
Varighet: 2 År -
Indigenous Studies - master
Varighet: 2 År -
Human Rights Policy and Practice - master
Varighet: 2 År -
Technology and Safety in the High North - master
Varighet: 2 År -
Public Health - master
Varighet: 2 År -
Medisin profesjonsstudium
Varighet: 6 År -
Sosiologi - master
Varighet: 2 År -
Nordisk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Strategisk ledelse og økonomi - erfaringsbasert master
Varighet: 5 Semestre -
Luftfartsfag - bachelor
Varighet: 3 År -
Samfunnsplanlegging - bachelor
Varighet: 3 År -
Pedagogikk - bachelor
Varighet: 3 År -
Sosiologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Arkeologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Bioingeniørfag - bachelor
Varighet: 3 År -
Spansk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Statsvitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Spesialpedagogikk - master
Varighet: 2 År -
Pedagogikk - master
Varighet: 2 År -
Informatikk, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Likestilling og kjønn - årsstudium
Varighet: 1 År -
Biomedisin - bachelor
Varighet: 3 År -
Samfunnsplanlegging og kulturforståelse - master
Varighet: 2 År -
Kjemi - bachelor
Varighet: 3 År -
Økonomi og administrasjon - bachelor
Varighet: 3 År -
Psykologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Logopedi - master
Varighet: 4 År -
Samfunnssikkerhet - bachelor
Varighet: 3 År -
Økonomi og administrasjon, siviløkonom - master
Varighet: 2 År -
Ledelse, innovasjon og marked - bachelor
Varighet: 3 År -
Ergoterapi - bachelor
Varighet: 3 År -
Fysioterapi - bachelor
Varighet: 3 År -
Radiografi - bachelor
Varighet: 3 År -
Grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn - master
Varighet: 5 År -
Grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn - master
Varighet: 5 År -
Samfunnssikkerhet - master
Varighet: 2 År -
Kunst - bachelor
Varighet: 3 År -
Kunsthistorie - master
Varighet: 2 År -
Musikkutøving - bachelor
Varighet: 4 År -
Farmasi - bachelor
Varighet: 3 År -
Farmasi - master
Varighet: 2 År -
Religionsvitenskap - årsstudium
Varighet: 1 År -
Russisk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Samfunnsøkonomi med datavitenskap - bachelor
Varighet: 3 År