Realfag, språk eller samfunnsfag med praktisk-pedagogisk utdanning
Realfag, språk eller samfunnsfag med praktisk-pedagogisk utdanning - master /Varighet: 2 år / Studiepoeng: 120Har du fullført bachelorgrad og ønsker å jobbe som lærer på ungdomsskolen eller i videregående opplæring? Nå kan du bygge deg opp undervisningskompetanse samtidig som du ferdigstiller en skolerelevant mastergrad.
Med dyp faglig innsikt og pedagogisk kompetanse, kan du bli en inspirerende og engasjerende lærer som gjør en forskjell for ungdom i skolen. Du får praksis både i ungdomsskolen og i videregående skole fordelt i studieløpet. Studiet har et godt studentmiljø og jobbmulighetene etter endt utdanning er meget gode.
Studiet gir deg en forståelse for skolens mandat, gjeldende lov- og læreplanverk, opplæringsløpet og opplæringens verdigrunnlag.
Dette studiet har krav om obligatorisk oppmøte ved studiestart. For søknad om fritak, les her.
Bachelorgrad eller tilsvarende.
Graden eller den tilsvarende utdanningen må ha en faglig fordypning på minimum 80 studiepoeng i ett av skole/undervisningsfagene som masterprogrammet tilbyr, med et karaktersnitt på minst C i norsk karakterskala. Karakteren beregnes som et vektet gjennomsnitt av alle emnene som inngår i opptaksgrunnlaget. Emner med vurderingsuttrykk ‘bestått’ blir ikke inkludert i beregningen.
Fordypningsfaget/fag 1 på minimum 80 studiepoeng kan være følgende: matematikk, fysikk, kjemi, biologi, historie, sosiologi, engelsk, nordisk, nordsamisk på morsmålsnivå, russisk og spansk.
For fag 2 kreves det 60 studiepoeng som gir kompetanse til å undervise i videregående opplæring, jf. opplæringsforskriften kapittel 12-7, innenfor minst ett av følgende fag: matematikk, kjemi, biologi, fysikk, historie, religionsvitenskap, samfunnsfag, sosiologi, engelsk, nordisk, nordsamisk på morsmålsnivå, russisk, spansk og tysk eller et annet fremmedspråk i skolen.
Sjekk spesifisering av opptakskrav for fagdidaktikk her
Opptak skjer under forutsetning av at det kan gis relevant tilbud i fagdidaktikk og i praksis.
Antall studieplasser: 40 studieplasser, 20 til fordypning i realfag og 20 til fordypning i språk og samfunnsfag. Studieplassene kan omfordeles mellom studieretningene ved behov.
Rangering av søkere skjer etter Forskrift for opptak til Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.
Politiattest og skikkethetsvurdering
Søkere som tas opp på utdanningen, må legge frem politiattest, jamfør Forskrift om opptak til høgre utdanning, Kapittel 6. Det foretas skikkethetsvurdering av studenter i alle deler av utdanningen, både på universitetet og ved praksisskolen, i henhold til Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning. Skikkethetsvurdering utføres som en helhetsvurdering av studentenes faglige, pedagogiske og personlige forutsetninger for å kunne fungere som lærer.
Beskrivelse av studiet
Studiet består av profesjonsfag (60 studiepoeng) og masterfordypning (60 studiepoeng). Profesjonsfag gjennomføres i 1. og 2. semester og omfatter pedagogikk (30 studiepoeng), fagdidaktikk (30 studiepoeng) og 60 dager praksis. Masterfordypningen i fag 1 gjennomføres i 3. og 4. semester, og omfatter masteremner (30 studiepoeng) og masteroppgaven (30 studiepoeng).
For studieretningen realfag tilbys det masterspesialisering i matematikk, kjemi og biologi, samt i matematikk- og naturfagdidaktikk.
For studieretningen språk og samfunnsfag tilbys det masterspesialisering i historie, sosiologi, engelsk, nordisk, nordsamisk på morsmålsnivå, russisk og spansk.
Hva lærer du?
I den praktisk-pedagogiske utdanninga lærer du å formidle fagkunnskap på en engasjerende og inspirerende måte til elever i ungdomsskolen og videregående skole. Du får kunnskap om vitenskapelige problemstillinger, forskningsteorier og -metoder i faglige, pedagogiske og fagdidaktiske spørsmål. Du vil lære å se sammenhengen mellom vitenskapsfag og hvordan disse undervises i skolen. Du vil også få trening i å reflektere over etiske problemstillinger knyttet til læreryrket.
Du lærer å vurdere og dokumentere elevers læring og hvordan du gjennom tilbakemelding kan bidra til at elevene kan reflektere over egen læring og egen faglige utvikling Du får også kunnskap om arbeid med videreutvikling av grunnleggende ferdigheter, ungdomskultur og ungdoms utvikling, læring og rettigheter i ulike sosiale og kulturelle kontekster.
Klasseledelse i en sammensatt elevgruppe er viktig. Du lærer å planlegge og lede undervisning som fører til gode faglige og sosiale læringsprosesser som kan gi elevene en positiv opplevelse av fagene. Du lærer å benytte digitale verktøy i undervisning, planlegging og kommunikasjon samt veilede unge i deres digitale hverdag. Du får kunnskap om å bygge relasjoner til elever og foresatte, og samarbeide med aktører som er relevante for skoleverket.
Gjennom masterfordypningen vil du få avansert kunnskap i det fagområdet du skriver masteroppgave om, og gjennomføre et selvstendig, avgrenset og profesjonsrelevant forskningsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer. I kombinasjon med profesjonsfagene vil dette gi deg et godt utgangspunkt for å inspirere og motivere elever, fremme dybdelæring, oppdatere egen kompetanse, og bidra til nytenkning innen fagområdet.
Jobbmuligheter
Med mastergrad i integrert PPU-master er kandidatene kvalifisert til å undervise på grunnskolens ungdomstrinn og i videregående opplæring i faget/fagene i sin fagkombinasjon på utdanningen. Utdanningen kan også gi grunnlag for annet arbeid som skolerådgivning, informasjonsarbeid, voksenopplæring, skoleledelse, kommunikasjonsrådgivning og formidling.
Gradsnavn
Master i realfag, språk eller samfunnsfag med integrert praktisk-pedagogisk utdanningStudieplan
Foreløpig ikke tilgjengeligUndervisnings- og eksamensspråk
Undervisnings- og eksamensspråk er norsk/annet skandinavisk språk, engelsk, nordsamisk i nordsamisk på morsmålsnivå og de respektive språkene i fremmedspråkene og fagdidaktikken. For nærmere detaljer, se emnebeskrivelsene for de enkelte emnene.
Undervisning og eksamen
Læringsaktivitetene er lagt opp til at studentene skal oppnå læringsutbyttet. Se den enkelte emnebeskrivelse for detaljer. Deltakelse på undervisningen er obligatorisk i profesjonsfag første studieår. Minimum 80 % oppmøte er et krav for å få avlegge eksamen 1. og 2. semester. For deltakelse på undervisning i disiplinfag andre året, se den enkelte emnebeskrivelse for informasjon.
Praksis
I praksis møter du elever både i ungdomsskolen og i videregående skole. Gjennom praksis blir du kjent med de krav og utfordringer det innebærer å jobbe som lærer. Du skal prøve ut, bearbeide og utvikle dine faglige og undervisningsmessige ferdigheter.
Universitetet har samarbeidsavtaler med skoler i Troms og Finnmark hvor du vil gjennomføre praksis og få innblikk i ulike læringsmiljøer i regionen. Praksisplasser tildeles, og det er mulighet for at enkelte perioder gjennomføres utenfor Tromsø. Når plass er tildelt utenfor Tromsø, har UiT egne retningslinjer for å gi støtte til bo- og reisekostnader. Praksis i russisk må gjennomføres utenfor Tromsø. Ellers er tilrettelegging av praksis mulig etter gitte kriterier.
Praksisen er obligatorisk og må være godkjent. Praksis er nærmere beskrevet i egne emnebeskrivelser og ytterligere detaljer finner du på våre nettsider om praksis.
De ulike fagene har utvekslingsavtaler med utenlandske universitet, hvor du kan ta emner som skal godkjennes som del av studiet etterpå. Du kan reise på utveksling i 3. semester. Vi tar forbehold om hvilke emner det utenlandske universitetet kan tilby. Før utreise må du ha en forhåndsgodkjenning, det vil si at en representant fra fagmiljøet hjelper deg å velge emner som kan godkjennes som del av masterfordypningen. Endelig godkjenning ved UiT søkes med dokumentasjon på bestått eksamen i de anbefalte emnene i utlandet.
Informasjon om søkeprosessen, frister og stipendmuligheter osv. finner du på universitetets nettsider om studentutveksling. For nærmere informasjon, kontakt utvekslingsveileder for ditt fagområde.
Søknadsfrist for utveksling i høstsemesteret er 1. februar.