Kan Barneperspektivsamtalen+ hjelpe barn av foreldre med psykisk sykdom?

Jobber du i en avdeling for rus og psykiatri i en klinikk i Norge? Nå kan du og din avdeling delta i en studie som skal hjelpe barn som er pårørende.

Illustrasjonsfoto av barn med bamse i fanget
Illustrasjonsfoto Foto: Julia Panova/ Mostphotos
Portrettbilde av Karlsen, Mariann Schjølberg
Karlsen, Mariann Schjølberg mariann.s.karlsen@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 22.08.24 14:43 Oppdatert: 22.08.24 14:51
Helse og velferd Om UiT Samfunn og demokrati

Postdoktor Kjersti Bergum Kristensen Foto: Mariann S. Karlsen/ UiT

Cirka 1/3 av pasienter som mottar helsehjelp for psykiske lidelser er også foreldre til mindreårige barn. I følge Helsepersonelloven skal helsepersonell bidra til å ivareta mindreårige barn. En ny studie ønsker nå å få tilbakemeldinger om praksisen fra helsepersonell, foreldre og barn når en forelder får behandling for psykisk sykdom eller rusmiddelavhengighet. Studien skal sammenligne vanlig familiepraksis i voksenpsykiatrien med et systematisert samtaletiltak som heter Barneperspektivsamtalen+.

– Hovedmålet med studien er å måle effekten av tiltaket Barneperspektivsamtalen+ på blant annet familiefungering, livskvalitet og kommunikasjon innad i familien. Vi skal også undersøke helsepersonell sin trofasthet til manualen og om de opplever at tiltaket passer i deres arbeid. Erfaringer og brukerfornøydhet undersøkes også, sier postdoktor i prosjektet, Kjersti Bergum Kristensen, RKBU Nord, UiT Norges arktiske universitet.

Alle avdelinger som er med i studien vil få opplæring i tiltaket Barneperspektivsamtalen+. Tiltaket er kategorisert som sannsynlig virksomt i Tidsskriftet Ungsinn, og dette er på grunn av tiltakets teoretiske forankring. Nå skal det altså forskes mer på om tiltaket faktisk virker og hvordan det gjennomføres.

– Det er viktig å vite om de tiltakene tjenestene skal bruke er virksomme og implementerbare, sier Kristensen.

Studien skal også se på om barna som har fått tiltaket får mer kunnskap om psykisk helse, om foreldrestress minsker og foreldremestring øker.

– Vi skal samle inn data via spørreskjemaer til familier og helsepersonell. Det skal også gjennomføres noen intervju med familier som har fått tiltaket og helsepersonell som har levert tiltaket. Vi samler både data fra familier som får den vanlige praksisen en avdeling tilbyr, og familier som får tiltaket Barneperspektivsamtalen + for å kunne måle effekten, sier Kristensen.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom RKBU Nord og Voksne for Barn og er støttet av Stiftelsen Dam (SDAM_FOR462158).

Studien rekrutterer fortsatt avdelinger. Hvis dette er interessant for deg, ta kontakt via nettsiden til prosjektet: Bedre tjenester for barn av foreldre med psykisk sykdom | UiT

Saken er også publisert på kunnskapombarn.no.


Kortnytt fra Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord)
Karlsen, Mariann Schjølberg mariann.s.karlsen@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler