Ny utstilling tar deg med på et dykk ned i havets oase

Nord-Norge har noen av de største tareskogene i hele Europa, og vi er helt avhengige av dem for å overleve. Hvorfor tareskogen er så viktig for oss mennesker lærer du mer om i ei ny utstilling ved Norges arktiske universitetsmuseum.

Illustrasjon av fisk og tareskog
Tareskogene er svært viktige for oss mennesker på mange måter. Ved Norges arktiske universitetsmuseum kan du lære mer om hvorfor. Foto: Illustrasjon: Bjørn Hatteng
Portrettbilde av Slettli Hansen, Christel
Slettli Hansen, Christel christel.slettli-hansen@uit.no Rådgiver, utstillinger og formidling
Publisert: 22.01.24 10:06 Oppdatert: 24.01.24 14:17
Bærekraft Hav

I utstillinga "Tareskogen - havets oase", inviteres du til å dykke ned i et av de mest mangfoldige økosystemene i verden - tareskogen. Tareskogen er et viktig oppvekststed for en rekke arter; her finner de ly, mat og bolig. På én eneste tareplante kan det leve så mye som åtti tusen individer, like mange som i Tromsø by.

Kamp for å bevare

De siste tiårene har imidlertid store mengder tareskog forsvunnet, og kampen for å bevare tareskogen har starta.

Tareskogene er essensielle for oss mennesker på mange måter. Over hele verden, også her i Nord-Norge, jobber dedikerte mennesker med å ivareta dem. Vi håper at vi gjennom utstillinga kan skape et stort engasjement blant alle våre besøkende, slik at vi sammen kan ta vare på den fantastiske undervannsskogen, sier Andreas Altenburger, marinbiolog og prosjektleder for utstillinga.

Produserer oksygen

I utstillinga kan du studere de ulike tareartene på nært hold, og lære deg forskjell på sukkertare, butare, fingertare og stortare. Under mikroskopet kan du bli kjent med noen av artene som lever i og på tareskogen, og med VR-briller kan du selv dykke under havet og utforske livet der.

Tareskogen er den viktigste produsenten av oksygen i nordlige områder, og kalles ofte havets regnskog. Tarene binder karbondioksid, og er slik en viktig brikke i å stabilisere klimaet. Forskere tror også at taren kan bli et alternativ til både plast og fossilt brensel. Slik kan tareskogen være med å bidra til løsninger på noen av miljøutfordringene vi står overfor.

Utstillinga åpner 24. januar, klokken 19.00 ved Norges arktiske universitetsmuseum, og vil vises frem til november 2024.


Kortnytt fra Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, Norges arktiske universitetsmuseum
Slettli Hansen, Christel christel.slettli-hansen@uit.no Rådgiver, utstillinger og formidling
Vi anbefaler