Trenger hjelp fra ammende i Tromsø-området

Om lag en av fem kvinner får brystbetennelse mens de ammer. Men fortsatt vet man overraskende lite om hvorfor betennelsen oppstår. Nå kan ammende i Tromsø-området bidra til mer kunnskap på fagfeltet gjennom en UiT-ledet studie.

Baby holdes opp og smiler til kamera
Mange rammes, men fortsatt vet man lite om hvorfor brystbetennelse oppstår. Nå kan ammende i Tromsøområdet bidra til mer kunnskap. Foto: Enhet for amming, Folkehelseinstituttet
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.10.23 14:35 Oppdatert: 23.10.23 15:00
Helse og velferd

Brystbetennelse kan arte seg som alt fra en liten lokal irritasjon til en alvorlig infeksjon i brystet. Noen kvinner kan også få betennelsen flere ganger i løpet av ammeperioden – og den kan medføre at mange ufrivillig slutter å amme.

Fortsatt vet man overraskende lite om hvorfor betennelsen oppstår, og det er stadig diskusjoner i internasjonale fagmiljøer om hvordan man stiller diagnosen og hvordan man behandler brystbetennelse.

Vil bedre behandlingen

 Med Optimist-studien ønsker vi å samle mer informasjon om hvorfor brystbetennelse oppstår. På den måten kan vi styrke både forebygging og bedre behandlingen, sier Jorunn Pauline Cavanagh, prosjektleder for den ferske studien og førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin ved UiT Norges arktiske universitet.   

Førsteamanuensis Jorunn Pauline Cavanagh ved UiT leder Optimist-studien. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT

Blant spørsmålene studien stiller er:

  • Hvilke bakterier finnes i melk hos kvinner med og uten brystbetennelse?
  • Kan man ha brystbetennelse uten at bakterier er årsaken og vil man da ha andre symptomer?
  • Hvor mange kvinner behandles unødvendig med antibiotika? 

Målet er 500 kvinner

Nå inviteres altså alle gravide og nybakte mødre i Tromsø-området til å delta i studien som startet 1. oktober. 

– Målet er å få med 500 kvinner, sier Cavanagh. 

Her finner du mer informasjon om studien.

 Vi ønsker å samle inn bakterieprøver fra hud og melk, både fra kvinner som får brystbetennelse og fra kvinner som ikke får dette, forteller hun.

I tillegg vil man i studien be om opplysninger om amming og eventuelle symptomer og grad av sykdomsfølelse hos de som får betennelsen.

Bak studien står forskere, jordmødre, helsesykepleiere og leger fra UiT Norges arktiske universitet, Enhet for amming på Folkehelseinstituttet, Nyfødtintensiv-avdeling ved UNN, Tromsø kommune og den frivillige mor-til-mor organisasjonen Ammehjelpen.

Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.10.23 14:35 Oppdatert: 23.10.23 15:00
Helse og velferd
Vi anbefaler