Optimalisering av mastitt identifisering og behandling – OPTIMIST studien
Rundt en av fem kvinner vil i løpet av ammeperioden oppleve å få en brystbetennelse, oftest skjer dette de første seks ukene etter fødsel. Målet med denne studien er å få vite mer om hvordan og hvorfor brystbetennelse oppstår, og hvilke symptomer man får.
Brystbetennelse (mastitt) forekommer hos ca. 20 % av ammende kvinner. Brystbetennelse er en samlebetegnelse på tilstander som kan variere fra en liten, lokal “irritasjon” til en stor og mer alvorlig infeksjon (med bakterier) i brystet. Noen kvinner kan få brystbetennelse flere ganger i løpet av ammeperioden. Man vet overraskende lite om hvorfor brystbetennelse oppstår. Derfor har man heller ikke klare kriterier for hvordan man skal stille diagnosen og behandle tilstanden.
I dette prosjektet ønsker vi å få mer informasjon om hvorfor brystbetennelse oppstår, slik at man både kan forebygge og bedre behandlingen.
Vi vil samle inn bakterieprøver fra hud og melk både fra kvinner som får brystbetennelse og fra kvinner som ikke får dette. Vi vil også be om opplysninger om amming, og eventuelt symptomer og grad av sykdomsfølelse hos de som får brystbetennelse.
I denne studien deltar forskere, jordmødre, helsesykepleiere og leger fra:
-
UiT Norges arktiske universitet
-
Område for helsetjenester, Folkehelseinstituttet
-
Nyfødtintensiv-avdeling ved UNN
-
Tromsø kommune
-
Representant fra den frivillige mor-til-mor organisasjonen Ammehjelpen
[Loading...]