UiT-forskere med anbefalinger til EU-kommisjonen

Hovedpunktene i anbefalingen til EU-kommisjonen om hvordan fremtidige forskningsprosjekter kan utformes for å svare på de utfordringer som urfolk i Arktiske områder har.

forskere gruppe
RAPPORTEN PRESENTERE: I dag 19.juni klokka 13.00 blir veikartet med anbefalinger til EU-kommunisjonen lagt frem i Oulu. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 19.06.23 09:28 Oppdatert: 21.06.23 08:25
Arktis Bærekraft Samfunn og demokrati Urfolk Økonomi

I dag skal urfolksforskeres anbefalinger til EU-kommisjon overleveres. Prosjektet som har fått navnet «Veikart til avkolonial arktisk forskning» blir presentert under et nettmøte fra Oulu i dag, mandag 19.juni klokka 13.00.

Hvis du vil følge presentasjonen av «veikartet» logger du deg på denne lenken:

Fire ulike tema

Tre av UiTs forskere fra gruppa «Indigenous voices», dosent Jan-Erik Henriksen, førstelektor Nina Hermansen og professor Britt Kramvig har deltatt i det europeisk forskersamarbeidet. Og det er resultatet av deres arbeid og anbefalinger som etter presentasjonen oversendes EU-kommisjonen.

Dette er rapporten til EU-kommisjonen

Forskerne som foruten de som er knyttet til UiT, kommer fra en rekke ulike institusjoner i Europa. De har arbeidet i grupper hvor fire tema er beskrevet og hvor EU-kommisjonen får anbefalinger innenfor hvert fagfelt som er berørt.

Leder av arbeidet med rapporten og prosjektleder for gruppa er Thora Martina Herrmann ved Oulu universitet i Finland. 

rapport forside
LEKKER TRYKKSAK: Rapporten som legges frem i dag har et flott design og mange gode fotografier. Foto: UiT

Selvbestemmelse

Disse omhandler blant annet urfolks rett til selvbestemmelse i utforming av forskning. Videre er urfolks deltakelse i beslutningsprosessene rundt finansieringen av forskningsprosjekter viktig. I rapporten gis det anbefaling til EU-kommisjonen om hvordan man kan integrere urfolk i alle ledd, og hvordan partnerskap og samproduksjon av kunnskap kan realiseres.

Finansieringsordninger

Oppdraget med denne rapporten handler også om å utarbeide et strategisk veikart for EUs forskningsfinansieringsorganer og hva som skal til for å oppnå vellykket inkludering av urfolks rettighetshavere og urfolkskunnskap i EUs prosjekt- og finansieringslandskap. Et av forslagene handler om enten å komme ut med prosjektforslag i god tid før frister slik at prosjekter, forslag, finansieringsløsninger og forslag til prosjektevaluering kan gjennomarbeides eller at man ikke opererer med spesifikke deadlines.

Dette er veikartet


Kortnytt fra Institutt for barnevern og sosialt arbeid, Senter for samiske studier
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler