UiT deler ut handlerpris under Finnmarksløpet
Studentene ved Arctic Adventure Tourism og arktisk friluftsliv ved UiT deler ut en egen handlerpris under Finnmarksløpet.
Siden 2011 har det blitt delt ut en egen handlerpris under Finnmarksløpet, og det er studenter ved bachelor i Arctic Adventure Tourism og arktisk friluftsliv ved UiT Norges arktiske universitet som deler den ut. Disse studentene har også ansvaret for sjekkpunkt Jergul, et sjekkpunkt som hundespannene er innom i starten av Finnmarksløpet. Handlerprisen går til en person som utmerker seg utenom sine egne oppgaver. Det er handlere i 1200 kilometer-klassen som kan vurderes.
En viktig rolle
Handleren er en person i teamet til hundekjøreren som hjelper til med fôring, trening, hundestell og vedlikehold i den daglige driften av en hundegård. Under konkurranser i langdistanse sledehundløp, vil det være en eller flere «løpshandlere» som følger teamene rundt på sjekkpunktene og hjelper hundekjøreren med å få tak i sitt depot med hundemat og utstyr. De tar også vare på hunder som blir satt ut under løpet, og ivaretar dem til de er hjemme på kennelen igjen.
Løpshandleren er også svært viktig da hen skal passe på kjøreren under løpet, legge til rette for mat, søvn og ikke minst holde fokus på taktikk og konkurrenter. En handler er alltid i nærheten av hundekjøreren, men får ikke røre hundene som er med i løpet. Det får bare hundekjørerne og veterinærene gjøre.
Nominasjonsfrist er 17. mars
– I utgangspunktet er det de frivillige under løpet som kan nominere handlere. Men hvis publikum eller andre som er ute i «felten» under løpet opplever en spesielt positiv handler, kan de melde inn til sekretariatet på nærmeste sjekkpunkt. Alle nominasjoner går via en sjekkpunkt-ledelse før de videresendes til juryen, forklarer førstekonsulent Ingvild Fossøy ved Institutt for reiseliv og nordlige studier ved UiT.
Nominasjoner fra sjekkpunktlederne sendes på mail innen fredag 17. mars kl 12 til student Oda Elise Frydenlund, Kari Jæger og Ingvild Fossøy. Det er utvekslingsstudent Linda Bekkema ved Arctic Adventure Tourism og student Oda Elise Frydenlund ved arktisk friluftsliv som deler ut prisen under avslutningsbanketten lørdag 18. mars, sammen med viserektor Bente Haug.
Prisen er en luhkka og samebelte med storkniv, samt en sølvknapp. Dette er en pris som skal symbolisere handleren. Samene har alltid brukt sølv når de er ute i naturen. Kniven er en varig følgesvenn, som man trenger for å overleve, altså et nyttig redskap. Beltet som er av skinn, symboliserer behovet for støtte og den som holder kjøreren oppe under den tøffe konkurransen. Luhkkaen er et beskyttelsesplagg mot vær og vind.
Les også: Det lille villmarksløpet som ble til en folkefest
Dette vektlegger juryen:
- Handleren viser respekt for reglementet, frivillige, publikum og andre team
- Handleren har kunnskap om dyrevelferd, håndtering og stell av hund
- Handleren sprer glede og engasjement
- Handleren viser sjenerøsitet og hjelpsomhet ovenfor andre
Disse har vunnet prisen tidligere:
- 2011 Aleksander Masvik
- 2012 Vigdis Jøldal
- 2013 Eirill Therese Zahl Larsen
- 2014 Ole Johnny Myrvold
- 2015 Solbjørg Sunde
- 2016 Helene Gran Øverli
- 2017 Zofia Jutila
- 2018 Bente Ellison
- 2019 Helge Hoftun
- 2022 Andre Hågensen
Kortnytt fra Idrettshøgskolen, Det helsevitenskapelige fakultet, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, Institutt for reiseliv og nordlige studier
-
Ergoterapi - bachelor
Varighet: 3 År -
Fysioterapi - bachelor
Varighet: 3 År -
Radiografi - bachelor
Varighet: 3 År -
Arctic Nature Guide - one year programme
Varighet: 1 År -
Arktisk friluftsliv og naturguiding - bachelor
Varighet: 3 År -
Arktisk friluftsliv - årsstudium
Varighet: 1 År -
Idrettsvitenskap - master
Varighet: 2 År -
Idrettsvitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Idrett - årsstudium
Varighet: 1 År -
Fagdidaktikk for lærere - master
Varighet: 4 År -
Nordisk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Barnehagelærer - bachelor
Varighet: 3 År -
Organisasjon og ledelse for offentlig sektor - erfaringsbasert master
Varighet: 3 År -
Realfagskurs
Varighet: 1 Semestre -
Lektor i språk og samfunnsfag trinn 8-13 - master
Varighet: 5 År -
Bevegelige bilder - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, datafag - bachelor
Varighet: 3 År -
Computer Science - master
Varighet: 2 År