Informatikk, datafag

Informatikk, datafag - bachelor /Varighet: 3 år / Studiepoeng: 180
Studiested Mo i Rana
Søknadsfrist 15. april

Med en bachelor i informatikk fra UiT på Campus Mo kan du bygge morgendagens digitale løsninger. Informatikere lager systemene som hele samfunnet er avhengige av: fra stilige mobile apper, svære serverparker til skytjenester, digital sikkerhet, systemer til bank og børs, kommuner, sykehus eller forsvar, og plattformer for sosiale medier.

Det er økende behov for denne kompetansen og gode jobber – overalt, i alle bransjer.

Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:

  • Matematikk R1 (S1 + S2)

Antall studieplasser i 2025: 12

Tidligere poenggrenser;

  • Hovedopptak 2024:

    • Ordinær kvote: Alle.
    • Førstegangsvitnemål: Alle
  • Hovedopptak 2023:

    • Ordinær kvote: Alle.
    • Førstegangsvitnemål: Alle

Har du generell studiekompetanse, men mangler matematikk R1 og R2, og fysikk 1?

Du kan ta Realfagskurset i Tromsø for å få denne kompetansen. Realfagskurset i Tromsø er på vårsemesteret og er et fulltidsstudium.

Mangler du generell studiekompetanse?

Hvis du er 25 år eller eldre kan du søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. Søknadsfristen for realkompetansesøkere er 1. mars. Du likevel dekke eventuelle spesielle opptakskrav på det enkelte studieprogrammet.

Innpassing

Søkere som har relevant høyere utdanning fra andre institusjoner kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av graden. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og leverer søknad om innpassing etter at du er tatt inn som student på studieprogrammet.

Beskrivelse av studiet

Studiet er praktisk og kreativt, og du blir god på problemløsing ved hjelp av programmering.

Du lærer også hvordan håndtere store datamengder, internett og kommunikasjon mellom systemer, datasikkerhet og metoder for prosjektarbeid.

Studiet har også rom for valgfag der du kan fordype deg i flere informatikkemner eller ta andre fag.

I løpet av studiet skal det velges emner som skal underbygge den faglige retningen og gi tverrfaglige kompetanse.


Hva lærer du?

Ved å studere informatikk vil du lære om hvordan datamaskiner fungerer. Dette inkluderer både maskinvare, som er de fysiske delene, og programvare, som er programmene som kjører på dem. Du vil også forstå hvordan datamaskiner kommuniserer med hverandre. Du vil lære om algoritmer, som er oppskrifter for hvordan datamaskiner løser problemer, og datastrukturer, som er måter å organisere data på.

Du vil få kunnskap om hvordan man lager sikre og pålitelige programmer, både alene og sammen med andre. Du vil også lære om hvordan programmer kan bidra til nye ideer og innovasjoner. Ulike måter å programmere på, samt hvordan man finner og fikser feil i programmer, vil også være en del av studiet. Datasikkerhet er viktig, så du vil lære om hvordan man beskytter informasjon og løser sikkerhetsproblemer.

Studiet vil også dekke etiske spørsmål, som personvern og hvordan teknologi påvirker samfunnet. Du vil lære om forskning og hvordan informatikk stadig utvikler seg, og hvordan du kan holde deg oppdatert med ny kunnskap.

Når det gjelder ferdigheter, vil du lære å lage programmer som er effektive og enkle å vedlikeholde. Du vil kunne jobbe både alene og i team for å lage store datasystemer. Du vil også lære å kombinere forskjellige teknologier for å lage sikre systemer. Det er viktig å kunne tilpasse seg nye ting i faget, så du vil lære å reflektere over og forbedre dine egne ferdigheter.

Du vil få en forståelse for hvordan informatikk utvikler seg sammen med teknologi, økonomi og samfunnet. Du vil bli kjent med etiske spørsmål som personvern og åpenhet, og lære å lage nyttige datasystemer. Du vil også lære å jobbe godt i team og gjennomføre prosjekter fra start til slutt. Til slutt vil du kunne formidle det du har lært på en enkel måte. Dette gir deg mange muligheter i fremtidige jobber innen teknologi og IT.

Jobbmuligheter

Studiet gjør deg attraktiv for jobb i mange bransjer, også internasjonalt.

Informatikere kan jobbe som systemutviklere, ingeniører, programmerere, forskere eller IT-konsulenter, mens noen er ledere eller etablerer egne bedrifter. Du kan jobbe med datasikkerhet, spill- og apputvikling, web, miljøovervåking, helseteknologi, filmanimasjon, søkemotorer, mobiltelefoni og nettverksløsninger.

Informatikere utdannet ved UiT jobber i firma som for eksempel Kongsberg Satellite Services (KSAT), Kongsberg Spacetec, NRK, Facebook, Google, Microsoft, BEKK, Sintef, Norsk Helsenett, Helse Nord IKT, DIPS, NSE, UNN, Norut, IBM, og HP.

Gradsnavn

Bachelorgrad i informatikk.

Videre studier

Studiet kvalifiserer til masterstudier både i Norge og internasjonalt. Ved UiT vil du blant annet kvalifisere til Master in Computer Sciences i Bodø eller i Tromsø, forutsatt at du oppfyller krav til gjennomsnittskarakter.


Relaterte yrker


Studieplan


Undervisnings- og eksamensspråk

Studiet er et norskspråklig studieprogram. Det innebærer at både undervisning og eksamensoppgaver gis på norsk.

Enkelte fag vil være engelskspråklige. Undervisning, pensumlitteratur og eksamensoppgaver vil her bli gitt på engelsk, men studenten kan velge å besvare eksamen på enten engelsk eller norsk/skandinavisk.

Pensumlitteraturen for de aller fleste fag er på engelsk.


Undervisning og eksamen

Studiehverdagen består av forelesninger, gruppearbeid, laboratorieøvelser og datalab. I forelesninger gjennomgås teori og faglige tema. I gruppearbeid er studentene aktive gjennom løsning av teoretiske og praktiske oppgaver, og har diskusjon rundt forskjellige problemstillinger.

I hvert fag det en muntlig eller skriftlig eksamen, ofte i kombinasjon med hjemmeeksamen, prosjektoppgave eller laboratorierapport. I mange av fagene, spesielt i starten av studiet, kreves obligatoriske oppgaver (arbeidskrav) godkjent for tilgang til eksamen. Eksamensordningen er nærmere beskrevet for hvert enkelt fag i studieprogrammet.

Det anbefales å dra på utveksling i løpet av studietiden og UiT har utvekslingsavtaler med mange universiteter i hele verden. De som ønsker et utvekslingsopphold bes så tidlig som mulig å starte planleggingen av dette. Fagene som planlegges gjennomført under utvekslingsoppholdet må godkjennes før avreise.

Vi anbefaler alle våre studenter å reise på utveksling. Som utvekslingsstudent lærer du en annen akademisk kultur, får nye perspektiver og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.

Det anbefales å reise på utveksling i 3. og/eller 4. semester

Studiet har følgende avtaler som er spesifikke for studiet og anbefales;

Technical University of Munich

Free University Amsterdam

For mer informasjon om utveksling, les her.

Studiesteder du kan utveksle til

Terje Fallmyr
Studieleder og studieprogramansvarlig, bachelor og master informatikk i Nordland (Mo og Bodø)