Kunnskapskilden har sprunget i 150 år – nå blir det fest!

«Vi vet kor vi bor», sier vi nordlendinger til stadighet, og en grunn til at vi vet nettopp det, er at vi i 150 år har hatt vår egen kunnskapskilde om landsdelen vi bor i.

Den første bygningen som ble tatt i bruk til museumsutstilling var oppført i 1894. Før den tid var museet i leide lokaler i Baptistkirken i Strandskillet.
Den første bygningen som ble tatt i bruk til museumsutstilling var oppført i 1894. Før den tid var museet i leide lokaler i Baptistkirken i Strandskillet. Foto: Norges arktiske universitetsmuseum
Portrettbilde av Nylund, Per Helge
Nylund, Per Helge per.h.nylund@uit.no Formidlingsrådgiver
Publisert: 11.10.22 07:19 Oppdatert: 11.10.22 07:34
Arktis Historie Kunst og kultur Naturvitenskap

Norges arktiske universitetsmuseum har forsynt oss med utforsking av og viten om Nord-Norge og Arktis, som dyre- og planteliv, folkemusikk og eventyr, fortidsminner over og under vann, berggrunn og naturressurser, polarhistorie og samisk kultur, for å nevne noe. Fagområdene har favna videre og videre med tida, og kunnskapsmengden har økt og økt helt siden museet blei grunnlagt under navnet Tromsø Museum i 1872.

Museets tre grunnpilarer

Museet har siden starten vært framsynt og ligget i forkant innen forskning på nordområdene. Det har tre grunnpilarer som har fulgt med siden starten; for det første skal det være et landsdelsmuseum og ha relevans for hver minste fjord og øy like mye som for byene. Det kan godt kalles nordnorsk nasjonalmuseum. For det andre skal det være tverrfaglig, med plass til både natur og kultur, og helst få til gode samvirkninger mellom disse i både forsknings- og formidlingsarbeidet. For det tredje skal museet ha tette bånd mellom forskning og formidling, slik at all forskninga blir kommunisert ut til publikum, og at den formidlinga som gjøres, alltid baserer seg på nyeste og mest oppdaterte forskning.

På jubileumsdagen vil publikum kunne oppleve et helt spesielt lysshow, som er spesiallaget for museet av Studio Fjord.
På jubileumsdagen 16. oktober vil publikum kunne oppleve et helt spesielt lysshow, som er spesiallaget for museet av Studio Fjord. Foto: Studio Fjord

Da Nord-Norges skulle få sitt eget universitet, var museet nærmere 100 år allerede, og blei en viktig grunnstein for det akademiske miljøet og forskningsinnsatsen som nå skulle bygges opp.

Museets samlinger vokser stadig og er viktige for både forskning og undervisning. De brukes stadig til nye formål, som for eksempel kartlegging av arvestoff (DNA) hos nordnorske arter. Å være universitetsmuseum betyr at vi på en helt spesiell måte har tilgang på den nyeste forskninga, og vi kan være med på å sette saker på forskernes dagsorden.

Les også kronikken til direktør Lena Aarekol: Mens vi venter på nytt musuem feirer vi 150 år!

Inviterer til folkefest

Søndag 16. oktober skal museet feire 150-årsdagen, og det gjør vi som vanlig gjennom å dele det vi har med hele befolkninga. Vi inviterer til folkefest både inne og ute, hvor et spektakulært lys-show vil fortelle om museet både i fortid og framtid, på en måte ingen har sett i Nord-Norge før. Hvis du har hatt nytte av museet, brukt kunnskapen fra oss i jobb eller skolearbeid, eller du har hatt glede av utstillingene våre i Tromsø eller utover i landsdelene, eller du har oppdaga noe nytt gjennom å lese bladet vårt Ottar eller våre sosiale media – ja, da er du spesielt velkommen til å feire sammen med oss.

Festen skal ikke bare handle om et museum med utstillinger og samlinger, men om gleden over ny kunnskap om hvem vi er og hvor vi bor, og om kjærligheten til Nord-Norge, uansett hvor du kommer fra og hvor du bor hen nå.

Velkommen til jubileum – velkommen til ditt universitetsmuseum!

Nylund, Per Helge per.h.nylund@uit.no Formidlingsrådgiver
Publisert: 11.10.22 07:19 Oppdatert: 11.10.22 07:34
Arktis Historie Kunst og kultur Naturvitenskap
Vi anbefaler