Forskerne sykler for frivillighet og folkehelse

I anledning Frivillighetens år deltok forskerne fra prosjektet Sunne valg for alle på Norges lengste sykkeltur!

Mennesker på sykkel som ser inn i kamera.
Klare til dyst: Forskere Torkjel Sandanger og Sameline Grimsgaard i Sunne valg for alle og Tromsøundersøkelsen, ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen, Ishavskysten Friluftsråd og Troms og Finnmarks Fylkeskommune. Foto: Elin Glad
Portrettbilde av Glad, Elin
Glad, Elin elin.a.glad@uit.no Prosjektleder
Publisert: 25.05.22 13:22 Oppdatert: 26.05.22 23:25
Helse og velferd Idrett og friluftsliv

Sykkelturen 2022 skal skape flere gode leveår blant innbyggerne over 65 år og økt deltagelse i frivillighet for seniorer. Hovedmålet er å sette lys på merverdien av å føle seg til nytte og oppleve gode relasjoner gjennom å være i aktivitet sammen.

Mann på sykkel og mennesker rundt sykkelen.
Forskerne Torkjel Sandanger og Sameline Grimsgaard får opplæring i elektrisk rickshaw-sykkel sammen med ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen. Foto: Elin Glad

–  Mange av oss vet hva som er sunt, men det er ikke alltid like lett å ta de rette valgene. Er vi flere som hjelper hverandre kan det være lettere å gjøre de rette valgene oftere, sier Torkjel Sandanger, instituttleder på Institutt for samfunnsmedisin og forsker i Sunne valg for alle.

– Denne sykkelturen er et eksempel på at vi hjelper hverandre, at frivilligheten kan bidra til at flere kommer seg ut og i bevegelse. Dette kan vi omsette i hverdagen hvor frivillig innsats kan bidra til at flere kommer i fysisk aktivitet mer jevnlig, fortsetter han.

– Ta trappa i stedet for heisen!

– Ofte er det de små valgene vi gjør i hverdagen som har betydning for helsa vår på lang sikt. Som å sykle til jobben i stedet for å ta bilen og ta trappa i stedet for heisen. Små ting kan ha stor betydning over tid. 

 Sunne valg for alle jobber for at rett kunnskap skal nå inn til folk uansett hvor de befinner seg i livet, slik at alle er rustet til å ta de beste valgene, sier folkehelseforskeren fra sykkelsetet.

Sameline Grimsgaard, forsker i Sunne valg og i Tromsøundersøkelsen, var også med på turen. Hun snakket med de oppmøtte om fordelene med å være fysisk aktive i fellesskap hele livet.

Frivillighetens år 2022

Vi nordmenn pleier å sole oss i glansen av at vi er best i verden på dugnadsarbeid og frivillighet. Det finnes imidlertid tegn på at den viktige dugnadsånden er litt på felgen og ikke lenger kan tas som en selvfølge. Frivilligheten har lidd under pandemien, og selv om 55 % av befolkningen over 15 år har gjort frivillig arbeid i løpet av det siste året, er det en nedgang også her. Frivillighetens år 2022 har som mål å få oss opp av sofaen og ut blant folk igjen.

Frivillighetens år 2022 skal feire Norges viktigste lagarbeid! Alle lag, foreninger, frivilligsentraler, kommuner og andre samarbeidspartnere inviteres med til å synliggjøre og aktualisere frivilligheten, øke kjennskap og anerkjennelse og til å få flere med.

Året er forankret i regjeringens Frivillighetsmelding.

Les mer om hvordan du kan delta her.

– Vi må løfte fram ressursen i enkeltmennesket

Sykkelturen 2022 er forankret i Norges frivilligsentraler sitt arbeid med regjeringens kvalitetsreform, Leve hele livet. Totalt skal over 5000 frivillige bidra under slagordet Mer aktivitet – mer glede.

Rune Lillevik, daglig leder i Lyngen Frivillighetssentral og Jorunn Sagen Olsen, prosjektleder for implementering av reformen «Leve hele livet». Foto: Elin Glad

Etappen fra Svensby fergekai til Lyngseidet sentrum var det daglig leder i Lyngen Frivillighetssentral, Rune Lillevik som hadde koll på. På veien møtte vi folk fra Lyngens nesten 40 lag og foreninger, blant andre UL Trollvasstinden, Røde Kors og Veksthuset.

Prosjektleder for implementering av reformen Leve hele livet, Jorunn Sagen Olsen, brenner for å løfte fram ressursen som finnes i enkeltmennesket:

 – Noen trenger å bli løftet fram mer enn andre, men alle har har en ressurs i seg. Vi har ikke nok hender til å løse alle oppgavene vi står ovenfor, og da er det viktig å fokusere på mulighetene. Det trenges bevisstgjøring rundt alle mulighetene som finnes i frivillighet. 

– Tanken med Sykkelturen er at vi drar rundt og viser fram disse mulighetene og gir folk anledning til å koble seg på. Vi vil skape generasjonsmøter og gode samtaler på sykkelen eller over en vaffel, sier hun.

Lang sykkeltur i flere etapper

– Turen er også med på å fasilitere samarbeid i etterkant, som kan skape ringvirkninger for frivilligheten og være med på å motvirke utenforskap, avslutter prosjektlederen engasjert.

Sykkelturen 2022 består av 73 etapper på totalt 1700 kilometer og går gjennom alle landets 11 fylker. Den startet på Nordkapp 21. mai og avsluttes under Arendalsuka i Arendal 15. august. 

Dag-Otto Lauritzen er en av Sykkelturens stolte ambassadører. Se video om prosjektet her!

 

 Trø te!

– Vi i regjeringen heier på alle gode krefter som legger til rette for inkludering og mestring og som knytter generasjoner sammen. Bli med på Sykkelturen 2022 – trø te! sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støres appell til Sykkelturen 2022 og alle som deltar.


Kortnytt fra Institutt for samfunnsmedisin, Det helsevitenskapelige fakultet, Seksjon for forskning, utdanning og formidling Helsefak
Glad, Elin elin.a.glad@uit.no Prosjektleder
Vi anbefaler