Sunne valg for alle - innsikt gir bedre folkehelse
Hvordan kan vi jobbe sammen for ei bedre folkehelse og mindre sosial ulikhet? Foto: David Jensen, UiT
I moderne velferdsstater som Norge har alle innbyggere i prinsippet lik tilgang til utdanning og helsetjenester. Likevel øker helseforskjellene mellom ulike grupper i befolkningen.
Hvorfor er det slik? Hva kan best bidra til å redusere helseulikhetene?
Prosjektet Sunne valg for alle – innsikt for bedre folkehelse omfatter pågående og planlagt forskning på helserelatert adferd og sosial ulikehet i helse ved UiT Norges arktiske univeristet sammen med nasjonale og internasjonale samarbeispartnere.
Målet er mer kunnskap om hva som kan bidra til bedre folkehelse og mindre ulikheter i helse mellom sosiale lag, geografiske områder og kjønn.
Samarbeid med oss
Fysisk aktivitet og sosialt samvær er viktig hele livet. Foto: Marius Fiskum
Sunne valg søker deg som jobber med prosjekter eller problemstillinger som har med folkehelse eller forskjeller i helse å gjøre.
Forskerne i Sunne valg for alle har lyst til å samarbeide med kommuner og fylkeskommuner, interesseorganisasjoner, prosjekter, premissleverandører, beslutningstakere, media, produksjonsselskap, arrangementer og andre.
Vi er åpne for nye og innovative måter å kommunisere forskninga vår på. Vil du være en del av referansegruppa vår? Jobber du med ei aktuell målgruppe?
Har du en idé eller et forslag til samarbeid oppfordrer vi deg til å ta kontakt med oss for en uformell prat. Her finner du kontaktinformasjon.
Nyheter
25.02.2025
– Hvis pasienter sier at de har dårlig helse, bør det tas på alvor
31.01.2025
Utdanning gir bedre helse også når du blir eldre
25.01.2025
Høyden din kan beskytte mot hjertesykdom
– Hvis pasienter sier at de har dårlig helse, bør det tas på alvor
Forskere finner en tydelig sammenheng mellom hvordan vi opplever vår egen helse og risikoen vi har for å bli syke og dø tidlig.
Forskjellen i helsen øker mellom de med høy og lav utdanning jo eldre du blir, viser ny forskning fra UiT Norges arktiske universitet.
– Da vi sammenlignet de som har høy utdanning med de som har lav utdanning, så vi at de med lavest utdanning opplevde en større forverring i helsen sin fra 2007 til 2016, sier Sameline Grimsgaard. Foto: Jørn Berger Nyvoll
– At Utdanning er mer enn å lære seg fag, har vi visst fra før. Utdanning er nøkkelen til bedre helse. Men nå har vi også fått bekreftet at forskjellen i helsen til de med høy og lav utdanning øker over tid, sier Sameline Grimsgaard, leder av Tromsøundersøkelsen ved UiT Norge arktiske universitet.
Ved hjelp av målinger og blodprøver så UiT-forskerne hvordan kroppen til mer enn 8000 voksne endret seg på åtte år.
– Alle får vi litt svekket helse jo eldre vi blir. Men da vi sammenlignet de som har høy utdanning med de som har lav utdanning, så vi at de med lavest utdanning opplevde en større forverring i helsen sin fra 2007 til 2016, sier Sameline Grimsgaard.
Økonomisk stress
Noe av de økte forskjellene skyldes trolig livsstil, at personer med kun grunnskoleutdanning ofte røyker mer, er mindre aktive og har mer overvekt.
– Men vi ser også at andre faktorer kan ha innvirkning på helsen, som for eksempel jobbmuligheter og økonomisk stress, sier lederen av Tromsøundersøkelsen.
Forskningen spenner fra hjerte- og karsykdommer til andre store folkehelseutfordringer som kreft, diabetes, fysisk aktivitet og kosthold, aldring og demens, lungesykdom, psykisk helse, rus, kronisk smerte, muskel- og skjelettsykdommer, munn- og tannhelse, antibiotikaresistens.